Wat is een slaap EEG?

EEG is de afkorting van elektro-encefalogram. Een slaap-EEG is een onderzoek waarbij we hersenactiviteit meten in waak-, doezel- en slaaptoestand.

Contact

Polikliniek Neurologie
Bereikbaar van 8.00-17.00 uur

(024) 361 66 00
contact

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u moe bent voor het slaap-EEG. Verder vragen we u om voor het onderzoek uw haren te wassen en geen gel, haarlak of vet te gebruiken. In sommige gevallen is het nodig om tijdelijk met uw medicatie te stoppen voor het EEG onderzoek.

lees meer

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u moe bent voor het slaap-EEG. Als u ’s middags een afspraak heeft, ga dan de avond van tevoren om 23.00 uur naar bed en sta om 03.00 uur in de ochtend op. Als u ’s ochtends een afspraak heeft, moet u de hele nacht wakker blijven. Drink geen cafeïnehoudende dranken (zoals koffie) voor het onderzoek, dit heeft invloed op uw slaap. Wij vragen u om voor het onderzoek uw haren te wassen en geen gel, haarlak of vet te gebruiken. In sommige gevallen is het nodig om tijdelijk met uw medicatie te stoppen voor het EEG onderzoek.
 

Het onderzoek

De elektroden worden met een pasta op het hoofd geplakt. Daarnaast plakken we ook elektroden bij uw ogen, kin en borst om bewegingen van uw ogen, spieractiviteit en hartslag te meten.

lees meer

Het onderzoek

Aanmelden

Meld u voor uw onderzoek aan bij route 943. Dit kan bij de aanmeldzuil (check-in balie) of bij vragen of problemen aan de balie van route 943.
Na uw aanmelding mag u plaatsnemen in de wachtruimte van route 920 (Klinische Neurofysiologie) op de 2e verdieping. U hoeft zich daar niet nogmaals aan te melden.

Verloop van het onderzoek

Met elektrodes op het hoofd wordt de elektrische activiteit gemeten. De elektroden worden met een pasta op het hoofd geplakt. Daarnaast plakken we ook elektroden bij uw ogen, kin en borst om bewegingen van uw ogen, spieractiviteit en hartslag te meten. Vaak wordt er ook een video-opname gemaakt tijdens het slaap-EEG. Tijdens het onderzoek ligt u stil op een onderzoekstafel. Tijdens de registratie ligt u met gesloten ogen. De laborant vraagt u eventueel om uw ogen enkele malen te openen en enkele minuten diep te zuchten. Ook kan met een lamp (stroboscoop) worden geflitst.

Naar uw afspraak

Ingang: Ingang Oost
Route: 943

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Huispostnummer: 943

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Volg route 943

Aanmelden

U kunt zich aanmelden bij route 943. Liefst via de aanmeldzuil (check-in balie). Voor vragen kunt u terecht bij de balie van route 943. Na uw aanmelding mag u plaatsnemen in de wachtruimte van route 920 (Klinische Neurofysiologie) op de 2e verdieping. U hoeft zich daar niet nogmaals aan te melden.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u eventueel uw haren wassen en föhnen in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte. Na het onderzoek bewerken en beoordelen we het EEG en ontvangt uw behandelend arts deze gegevens.

Verhinderd?

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan uiterlijk één dag van tevoren naar de polikliniek Neurologie om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

lees meer

Verhinderd?

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan uiterlijk één dag van tevoren naar de polikliniek Neurologie om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.
Het annuleren/verplaatsen van onderzoek(en) kan betekenen dat er een (langere) tijd overheen gaat voordat het opnieuw gepland kan worden. Dit geldt vooral als u combiafspraken heeft bij Klinische Neurofysiologie.