Wat is een slaap EEG?

EEG is de afkorting van elektro-encefalogram. Een slaap-EEG is een onderzoek waarbij we hersenactiviteit meten in waak-, doezel- en slaaptoestand.

Contact

Polikliniek Neurologie
Bereikbaar van 8.00-17.00 uur

(024) 361 66 00
contactformulier

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Het is belangrijk dat u moe bent voor het slaap-EEG. Verder vragen we u om voor het onderzoek uw haren te wassen en geen gel, haarlak of vet te gebruiken. In sommige gevallen is het nodig om tijdelijk met uw medicatie te stoppen voor het EEG onderzoek. lees meer

Voor het onderzoek

Het is belangrijk dat u moe bent voor het slaap-EEG. Als u ’s middags een afspraak heeft, ga dan de avond van tevoren om 23.00 uur naar bed en sta om 03.00 uur in de ochtend op. Als u ’s ochtends een afspraak heeft, moet u de hele nacht wakker blijven. Drink geen cafe├»nehoudende dranken (zoals koffie) voor het onderzoek, dit heeft invloed op uw slaap. Wij vragen u om voor het onderzoek uw haren te wassen en geen gel, haarlak of vet te gebruiken. In sommige gevallen is het nodig om tijdelijk met uw medicatie te stoppen voor het EEG onderzoek.


Tijdens het onderzoek

De elektroden plakken we met een pasta op het hoofd . Daarnaast plakken we elektroden bij uw ogen, kin en borst om bewegingen van uw ogen, spieractiviteit en hartslag te meten. lees meer

Tijdens het onderzoek

Met elektrodes op het hoofd meten we de elektrische activiteit . De elektroden plakken we met een pasta op het hoofd. Daarnaast plakken we ook elektroden bij uw ogen, kin en borst om bewegingen van uw ogen, spieractiviteit en hartslag te meten. Vaak wordt er ook een video-opname gemaakt tijdens het slaap-EEG. Tijdens het onderzoek ligt u stil op een onderzoekstafel. Tijdens de registratie ligt u met gesloten ogen. De laborant vraagt u eventueel om uw ogen enkele malen te openen en enkele minuten diep te zuchten. Ook kan met een lamp (stroboscoop) worden geflitst.


Na het onderzoek

Na het onderzoek bewerken en beoordelen we het EEG en ontvangt uw behandelend arts deze gegevens.


Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur.

Meer informatie


Afspraak wijzigen

Wilt u uw afspraak wijzigen of afzeggen? Geef het aan in ’mijnRadboud’ of neem contact op met de afdeling of polikliniek waar u een afspraak heeft. 

inloggen mijnRadboud

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 652 naar Plein A2 West

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Neurologie
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 943

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 652 naar Plein A2 West (Neurologie)

Polikliniek Neurologie

Een bezoek aan onze artsen en verpleegkundigen betekent dat er (mogelijk) sprake is van een aandoening aan het zenuw- of spierstelsel. Hiertoe behoren ook de hersenen en het ruggenmerg.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet