Tijdens het onderzoek

Een ervaren evenwichtslaborant voert het onderzoek uit en informeert u over de verschillende onderzoeken. Het evenwichtsonderzoek bestaat uit vele korte testjes, die afwisselen van een paar minuten tot een kwartier per testonderdeel.

We onderzoeken uw evenwichtsorganen via de bewegingen van uw ogen en/of nekspieren. We registreren deze bewegingen door rondom uw ogen en op uw nekspieren een aantal plakkertjes te plaatsen.
Een aantal testonderdelen vinden een paar minuten in het donker plaats. De laborant is tijdens het onderzoek altijd bij u of is in een aangrenzende ruimte waar zij u via een camera continu in de gaten houdt.​

Het onderzoek bestaat uit drie delen:

  • Oculomotorisch onderzoek: Dit deel van het ENG onderzoek vindt plaats in een schemerige ruimte. De laborant vraagt u met uw ogen stippen op een scherm voor u te volgen. De stippen maken horizontale en verticale bewegingen. Het is van belang dat u zich ontspant en uw hoofd stilhoudt. Met dit onderzoek meten we de oogbewegingen die nodig zijn om uw evenwichtfunctie te bepalen.
  • Draaistoel onderzoek: Dit deel van het ENG onderzoek vindt plaats in het donker. Terwijl u in de stoel zit wordt u rustig in één richting gedraaid (maximaal 4 seconden over één rondje). Na ca. 1 minuut zal de stoel plotseling stoppen. Het kan zijn dat u dan draaiduizeligheid ervaart. Als dat zo is, zal dit na enige seconden weer verdwijnen. Het is de bedoeling dat u de ogen goed open houdt, zodat we deze bewegingen goed kunnen meten. De draaitest herhalen we nogmaals in de andere richting.
  • Calorisatie onderzoek: Uw oor wordt een halve minuut lang gespoeld met warm (440C) en/of koud (300C) water. In sommige gevallen wordt in plaats van water lucht in het oor geblazen. U kunt hier duizelig van worden. De duizeligheid verdwijnt echter na enkele minuten weer.
    Bij dit onderdeel ligt u ontspannen in een ligstoel.

Duur van het onderzoek

Het totale ENG-onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Patiëntenzorg Onderzoeken Elektro Nystagmo Grafie (ENG)

Wat is een ENG-onderzoek?

Het ENG-onderzoek meet de werking van één onderdeel van het evenwichtssysteem, namelijk het systeem dat de horizontale draaibewegingen waarneemt. Deze evenwichtsfunctie meten we via uw oogbewegingen.

Contact

Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde
(024) 361 35 06

Afspraak maken

Verwijzingen naar de functieafdeling Vestibulologie (Evenwichtsafdeling) vinden plaats via interne of externe specialisten (KNO-arts, huisarts, neuroloog, geriater, oogarts, kinderarts, fysiotherapie, audiologische centra) met een verwijzing naar onze polikliniek KNO.

Evenwichts­onderzoek in het Radboudumc

Het Radboudumc maakt gebruik van moderne meetapparatuur. We beperken ons niet tot het onderzoeken van één of enkele delen van het evenwichtssysteem.

lees meer

Evenwichts­onderzoek in het Radboudumc

Het Radboudumc beschikt over verschillende onderzoeksopstellingen, waarmee alle 5 evenwichtsorganen voor beide oren tegelijk maar ook los van elkaar kunnen worden onderzocht.

In tegenstelling tot de meeste klinieken die zich veelal beperken tot het onderzoeken van één of enkele delen van het evenwichtssysteem, beschikken wij over onderzoeksopstellingen, waaronder EMG- en video-apparatuur, om de evenwichtsfunctie van de overige 4 evenwichtsorganen via spier- en/of oogbewegingen precies te kunnen meten

Naast de reguliere diagnostiek richt het Radboudumc zich ook op klinisch wetenschappelijk onderzoek om de huidige diagnostiek nog meer te verbeteren.

Als kliniek met meer dan 30 jaar ervaring in cochleaire implantatie (CI) beschikken wij over zeer uitgebreide ervaring in het onderzoek naar de evenwichtsfunctie van baby’s en jonge kinderen, die mogelijk voor een CI in aanmerking komen.

Evenwichtsonderzoek bij kinderen

Voor baby's en jonge kinderen is het belangrijk dat het rustig is tijdens het onderzoek. Neem daarom geen andere kinderen, broertjes of zusjes mee naar het onderzoek.

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Bepaalde medicijnen kunnen de resultaten van dit onderzoek beïnvloeden. Het is daarom belangrijk dat u voor aanvang van het onderzoek meldt of u medicijnen gebruikt.

Tijdens het onderzoek

Een ervaren evenwichtslaborant voert het onderzoek uit en informeert u over de verschillende onderzoeken. Het evenwichtsonderzoek bestaat uit vele korte testjes, die afwisselen van een paar minuten tot een kwartier per testonderdeel. lees meer

Na het onderzoek

U kunt zich tijdens en na de meting tijdelijk duizelig voelen. Dit trekt na verloop van tijd vanzelf weer weg. We raden aan na het onderzoek niet meteen auto te rijden en 15 minuten rustig te zitten. lees meer

Na het onderzoek

Het gehele evenwichtsonderzoek is volledig pijnloos. Wel kunt u zich tijdens en na de meting tijdelijk duizelig voelen. Dit trekt na verloop van tijd vanzelf weer weg. Kinderen zitten meestal op de schoot van één van de ouders of begeleider.

Autorijden

We raden aan na het onderzoek niet meteen auto te rijden en 15 minuten rustig te zitten, omdat het kan zijn dat u na afloop nog even duizelig bent.

Uitslag

Uw verwijzer ontvangt normaal gesproken binnen 1 week (op zijn laatst binnen 10 werkdagen) de uitslag van het onderzoek. De specialist bespreekt de uitslag bij uw eerstvolgende bezoek of via een telefonisch consult.

Meer informatie


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682 naar Plein A2 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 naar Plein A2 Oost

Vestibulologie Evenwicht

De functieafdeling Vestibulologie (Evenwichtsafdeling) onderzoekt mensen die klachten hebben van draaiduizeligheid (‘vertigo’) of problemen hebben met hun balans (evenwicht). lees meer

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet