Waarom een focusonderzoek?

U bent doorverwezen voor een focusonderzoek. Dit in verband met een geplande hartoperatie, bestralingsbehandeling of chemotherapie, waarvoor het belangrijk is om een gezonde mond te hebben. lees meer

Waarom een focusonderzoek?

In overleg met uw behandelend arts bent u voor een focusonderzoek doorverwezen naar het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. Dit in verband met een geplande hartoperatie, bestralingsbehandeling of chemotherapie.

Een probleem in uw mond noemen we een focus. Een focus kan zowel lokaal als op afstand schadelijk zijn.

  • Lokaal: Als uw afweer is verstoord door chemotherapie of bestraling in het hoofd-halsgebied, kan een focus gemakkelijk tot een grote ontsteking in uw kaak leiden.
  • Op afstand: Uit een ontstekingshaard kunnen ook bacteriën in uw bloedbaan terecht komen. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld tandvleesontstekingen, tijdens kauwen en tandenpoetsen of als gevolg van een tandheelkundige behandeling. Bij een beschadiging van de hartklep of bij een verminderde weerstand kan dit ernstige schade aanrichten.

Het is daarom belangrijk dat uw mond focusvrij is voordat u de geplande behandeling ondergaat. Als we bij u een focus vinden dan overleggen we met uw behandelend arts en eventueel uw tandarts hoe we dit probleem oplossen. Vaak is er geen andere oplossing dan de betreffende tand of kies trekken. Vooral als de geplande hartoperatie, bestralingsbehandeling of chemotherapie spoed heeft. Als andere behandelingen mogelijk zijn, bespreken we deze met u. Het is van groot belang voor u gezondheid om uw mond zo schoon mogelijk te krijgen en te houden.


Wat is een focus?

Een gezond persoon merkt vaak weinig van een focus. Onder bijzondere omstandigheden kan en focus soms leiden tot ernstige ontstekingen. lees meer

Wat is een focus?

Een focus is een ontstekinghaard waar een gezond persoon vaak weinig van merkt. Onder bijzondere omstandigheden kan deze focus leiden tot ontstekingen lokaal of op een andere plek in uw lichaam. Het kan uw gezondheid ernstig bedreigen. De belangrijkste problemen die we als focus aanmerken zijn:
  • Parodontitis: Een ontsteking van het steunweefsel van uw tand en/of kies. Parodontitis kunt u zien als een open wond in uw mond.
  • Periapicale granuloom: Ontsteking aan de wortelpunt van een tand of kies.
  • Cariës profunda: Een gat in uw tand of kies. Dit gat loopt door tot in de holte waarin de bloedvaten en zenuwen van uw tand zitten.
  • Non-vitale pulpa: Een afgestorven zenuw van uw tand of kies die nog niet behandeld is met een wortelkanaalbehandeling (zenuwbehandeling).
  • Partieel geïmpacteerd gebitselement: Een tand of kies die niet volledig is doorgekomen waardoor er nog een gedeelte van het bot en/of tandvlees overheen ligt.
  • Wortelresten: (delen van) Wortels van afgebroken tanden of kiezen die nog in de kaak zijn achtergebleven.

Tijdens het onderzoek

Een tandarts onderzoekt uw mond en inspecteert uw gebit grondig. Op basis hiervan kan de arts beoordelen of er in uw mond problemen zijn. Deze problemen duiden we aan als focus. lees meer

Tijdens het onderzoek

Een tandarts voert het focusonderzoek uit. Hij of zij onderzoekt uw mond en inspecteert uw gebit grondig. Ook maakt de arts 1 of meer röntgenfoto’s. Op basis van deze foto's kan de arts beoordelen of er in uw mond problemen zijn. Deze problemen duiden we aan als focus.

Meer informatie


Locatie Nijmegen adres en route

Ingang: Tandheelkunde
Verdieping: 0
Route: 308

bekijk route

Locatie Nijmegen adres en route

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 25
6525EX Nijmegen

Parkeer uw auto tegen normaal tarief (€2,30 per uur) op de parkeerplaats recht tegenover de ingang van het Tandheelkunde gebouw. Een dagkaart is bij de automaat te verkrijgen voor €11,50, hiermee kunt u 24 uur in en uit rijden. Een week- en een maandkaart zijn verkrijgbaar bij de Meldkamer, te vinden bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Deze kaarten kosten €31,- en €90,-. Vlak voor het gebouw van Tandheelkunde zijn 3 invalide parkeerplaatsen en 2 laden en lossen plaatsen waar de taxi even kan staan.

U kunt uw auto ook parkeren in de parkeergarage onder het Grotiusgebouw. Het tarief bedraagt €2,- per uur met een maximum van €10,-. Bij de betaalautomaten op het terrein kunnen de parkeerkaarten met pin of creditcard worden afgerekend. Contant betalen is niet mogelijk.

Met de fiets

Aan de linkerkant van het gebouw bevindt zich de fietsenkelder. Nadat u uw fiets heeft geparkeerd, kunt u vanuit de kelder via de “Patiënten ingang” het gebouw binnenkomen. Gelijk achter deze deur vindt u een lift die naar de begane grond, de eerste en de tweede verdieping leidt. Rechts om de hoek is de trap.
 
Op de begane grond komt u uit midden in het gebouw.
Voor gebruik van de aanmeldzuil dient u zich in de richting van de hoofdingang te begeven.

Huispostnummer: 309

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 25
Ga naar binnen bij: Tandheelkunde
Ga naar Verdieping 0 en volg route 308

Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde

Wij behandelen mensen met bijzondere tandheelkundige problemen. Ook is er een Kliniek voor Orofaciale Pijn en Disfunctie. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet