Patiëntenzorg Onderzoeken Gangbeeldanalyse

Wat is een gangbeeldanalyse?

Tijdens een gangbeeldanalyse bekijken we uw loopbewegingen. De informatie uit de analyse gebruikt de arts om uw manier van lopen te verklaren en om advies te geven om dit te verbeteren. lees meer

Wat is een gangbeeldanalyse?

Tijdens een gangbeeldanalyse bekijken we uw loopbewegingen. We plakken enkele lichtgewicht bolletjes (markers) op uw benen. Met  behulp van speciale videocamera’s nemen we het lopen over een normale vlakke vloer op. Tegelijkertijd meten we de spieractiviteit van de verschillende belangrijke spieren in uw benen. De spieractiviteit meten we met behulp van speciale gel-plakkers. Deze plakker bevestigen we op de huid en verbinden we met draadjes aan een klein kastje. Dit kastje is ook op uw been vastgeplakt. Ook kan het zijn dat we de krachten meten die ontstaan tijdens het plaatsen van uw voeten op het vloeroppervlak. Dit doen we met behulp van een krachtenplatform dat is ingebouwd  in de vloer.

Met behulp van een gangbeeldanalyse probeert de behandelend arts beter inzicht te krijgen in de loopproblemen. Op deze manier kan hij of zij heel precies kijken hoe de verschillende spieren tijdens het lopen samenwerken. Deze informatie gebruikt de arts om tot een voorstel te komen om het lopen te verbeteren. Bijvoorbeeld oefentherapie, beugels, schoenadvies, injectie of een operatie.

De gangbeeldanalyse passen we toe bij volwassenen en kinderen vanaf ongeveer 4 jaar met neurologische aandoeningen.

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Gebruik op de dag van het onderzoek geen crème op uw benen, dan hechten de gel-plakkers niet goed. Houd rekening met een aantal voorbereidingen. lees meer

Voor het onderzoek

Om alles goed te laten verlopen, vragen we u om rekening te houden met de volgende voorbereiding:

  • De dagelijkse medicatie neemt u op de normale tijdstippen worden in. Op de dag van het onderzoek hoeft u geen extra medicatie te gebruiken.
  • Het is belangrijk dat u op de dag van het onderzoek geen crème of bodylotion gebruikt. De gel-plakkers hechten dan niet goed aan uw been. Ook kan de activiteit van de spieren dan niet goed worden bepaald.
  • Uw benen moeten tot en met de heup goed zichtbaar zijn. Het is het beste als u een strak hemdje of t-shirt en een strak zittende, donkerkleurige slip draagt. U kunt zich na het onderzoek omkleden en eventueel wassen.
  • Als u speciale schoenen, orthesen en/of loophulpmiddelen gebruikt, neem deze dan mee naar de gangbeeldanalyse.
  • U mag voor het onderzoek gewoon eten.

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek duurt 1 tot 2 uur. Het merendeel van de tijd besteden wij aan het bevestigen bolletjes (markers) en gel-plakkers (elektroden) op uw benen. U loopt vervolgens een aantal keren heen en weer over een normaal vloeroppervlak met een lengte van ongeveer 6 meter. lees meer

Tijdens het onderzoek

Allereerst brengen we de bolletjes en gel-plakkers) aan op de huid van uw benen. Om de plakkers goed aan te brengen is het nodig uw huid op die plaats te scheren en te ontvetten. Daarna voeren we de meting uit. U loopt een aantal keren heen en weer over een normaal vloeroppervlak met een lengte van ongeveer 10 meter. Deze metingen kunnen we zowel op blote voeten als met schoenen en hulpmiddelen worden uitgevoerd. De metingen slaan we op in de computer. Het onderzoek duurt ongeveer 1 tot 2 uur en is pijnloos. Alleen het verwijderen van de gel-plakkers kunt als hinderlijk ervaren. Dit gevoel is vergelijkbaar met het verwijderen van pleisters. De huid kan daarna op de plaatsen van de plakkers wat rood en gevoelig zijn. Dit kunt u insmeren met een gewone crème.

De onderzoeker of fysiotherapeut vraagt u voor of na de meting om schriftelijk toestemming te geven om de beelden van de gangbeeldanalyse voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden te gebruiken. De onderzoeker of fysiotherapeut legt uit wat er met deze gegevens wordt gedaan. U kiest zelf of u hiermee instemt.


Na het onderzoek

Uw behandelend arts bespreekt met u de bevindingen en het behandeladvies. lees meer

Na het onderzoek

Op basis van de gemaakte registraties maken de fysiotherapeut en de verantwoordelijke revalidatiearts een verslag. In dit verslag staan de bevindingen van de gangbeeldanalyse. Ook staat hier het behandeladvies in. Uw behandelend arts bespreekt met u de bevindingen en het behandeladvies. U kunt aan de behandelend arts een kopie van de bevindingen vragen.
 

Meer informatie


Afdeling Revalidatie

Het doel van revalidatie is het leren omgaan met of het verminderen van functiebeperkingen. Het gaat om aangeboren functiebeperkingen of om beperkingen als gevolg van een ziekte of trauma. Revalidatiegeneeskunde vormt met ergotherapie, fysiotherapie en logopedie de afdeling Revalidatie. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet