Waarom looptesten?

Met looptesten meten we uw inspanningsvermogen en welk effect de longrevalidatie hierop heeft. Aan het begin en aan het eind van de longrevalidatie nemen we 2 verschillende looptesten bij u af. Beide looptesten zijn ‘piepjestesten’ of ‘shuttle testen’, waarbij geluidssignalen het tempo waarop u moet lopen, aangeven. De fysiotherapeut neemt deze testen af.

Patiƫntenzorg Onderzoeken Looptesten longrevalidatie

Waarom looptesten?

Met looptesten meten we uw inspanningsvermogen en welk effect de longrevalidatie hierop heeft. Aan het begin en aan het eind van de longrevalidatie neemt de fysiotherapeut 2 verschillende looptesten bij u af. lees meer

Contact

Afdeling Longziekten

Longziekten
(024) 361 45 79
contactformulier

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Zorg dat u 2 uur voor de test geen zware inspanningen verricht. Wij adviseren om makkelijke zittende kleding en schoenen (met ruwe zool) te dragen. Als u normaal gesproken gebruik maakt van een loophulpmiddel en/of extra zuurstof, dan kunt u hier tijdens de test ook gebruik van maken. lees meer

Voor het onderzoek

U kunt op de dag van het onderzoek uw eigen medicatie blijven gebruiken. Het is belangrijk dat u zo uitgerust mogelijk aan de test begint. Zorg er daarom voor dat u 2 twee uur voor de loop test geen zware inspanning meer verricht en dat u op tijd aanwezig bent.

Wij adviseren om makkelijke zittende kleding en schoenen (met ruwe zool) te dragen. Als u normaal gesproken gebruik maakt van een loophulpmiddel en/of extra zuurstof, dan kunt u hier tijdens de test ook gebruik van maken.
 


Tijdens het onderzoek

Tijdens de eerste test wordt het looptempo steeds hoger. Tijdens de tweede test loop u zo lang mogelijk op dezelfde snelheid. We meten continu het zuurstofgehalte in uw bloed en de hartfrequentie. lees meer

Tijdens het onderzoek

We starten altijd met een ‘Incremental Shuttle Walk Test’. Tijdens deze test wordt het looptempo steeds hoger. We metenn welke afstand en welke snelheid u maximaal bereikt.

De tweede looptest is een ‘Endurance Shuttle Walk Test’. Bij deze test loopt u zo lang mogelijk op een constante snelheid. Daarbij meten we hoe lang u dit volhoudt.

Bij beide testen meten we het zuurstofgehalte in het bloed, de hartfrequentie en uw klachten, zowel aan het begin als aan het einde van de test.


Na het onderzoek

Wij vinden het belangrijk dat u goed hersteld bent van de inspanningstest, voordat u weer verder gaat met andere activiteiten. De fysiotherapeut die de test afneemt, kan u adviseren om nog enige tijd (onder toezicht) rust te nemen in de testruimte.

Meer informatie


Afdeling Longziekten

Onze afdeling is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij (chronische en/of complexe) longaandoeningen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet