Patiëntenzorg Onderzoeken Punctie van de buik via echografie

Wat is een buikpunctie via echografie?

We nemen een kleine hoeveelheid vloeistof of weefsel weg (punctie) uit uw buik, om deze cellen verder te kunnen onderzoeken. Bij deze punctie maken we gebruik van echografie. lees meer

Wat is een buikpunctie via echografie?

We nemen een kleine hoeveelheid vloeistof of weefsel weg (punctie) uit uw buik, om deze cellen verder te kunnen onderzoeken. Bij deze punctie maken we gebruik van echografie. Echografie is een beeldvormend onderzoek, waarbij geluidsgolven het beeld vormen. We brengen gel aan op uw buik en plaatsen daarna de echokop. De behandeling vindt plaats op de afdeling Radiologie.
 


Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 29
contactformulier

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Vooraf aan het onderzoek is het belangrijk dat u met een aantal zaken rekening houdt. Gebruikt u bloedverdunners? Overleg met uw behandelend arts of u met deze medicijnen tijdelijk moet stoppen. lees meer

Voor het onderzoek


Vooraf aan het onderzoek is het belangrijk dat u met een aantal zaken rekening houdt:

 • Vanaf 4 uur voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Als het onderzoek 's middags plaatsvindt, neemt dan een licht ontbijt.
 • Ga vlak voor de ingreep nog even naar het toilet: na afloop van het onderzoek moet u nog enkele uren in bed blijven liggen.
 • Op de dagbehandeling krijgt u een operatie-jasje aan.
 • Draag geen sieraden
 • U mag 1 begeleider meenemen
 • Neem 1 uur voor het onderzoek 2 tabletten paracetamol 500 mg als pijnstillers in. Pijnstillers waar acetylsalicylzuur in zit (zoals in aspirine) zijn niet toegestaan, evenals ibuprofen, diclofenac of naproxen, omdat deze pijnstillers invloed hebben op de stolling.
  Gebruikt u al pijnstilling? Overleg dan met uw behandelaar wat u het best kunt doen.

Bloedverdunners / medicijngebruik

Als u bloedverdunners gebruikt, moet u met uw behandelend arts overleggen of u met deze medicijnen tijdelijk moet stoppen. Als blijkt dat u moet stoppen met bepaalde medicatie, spreek dan duidelijk af wanneer u deze weer mag innemen. Let op: aspirine is ook een bloedverdunner.

In overleg met uw behandelend arts mag u andere medicijnen die u altijd gebruikt gewoon innemen. 


Tijdens het onderzoek

Voor een buikpunctie wordt u opgenomen op de dagbehandeling. lees meer

Tijdens het onderzoek

Voor een buikpunctie wordt u opgenomen op de dagbehandeling. Het patiëntenvervoer brengt u naar de röntgenafdeling. Als u op de onderzoekstafel ligt, bepalen we met behulp van echografie de exacte punctieplaats. Na een plaatselijke verdoving wordt een klein stukje weefsel of wat vocht uit uw buik afgenomen via een speciale naald. Dit wordt naar het laboratorium gebracht voor verder onderzoek. Het totale onderzoek duurt 30 tot 60 minuten.


Na het onderzoek

Na een punctie in uw buik bepaalt de radioloog welke nazorg u moet krijgen. Soms is er geen nazorg nodig. Soms is het nodig om u voor de punctie op te nemen. Uw arts overlegt dit met u. In dat geval kan het zijn dat u (maximaal) 4 uur bedrust moet houden. lees meer

Na het onderzoek

Na een punctie in uw buik bepaalt de radioloog welke nazorg u moet krijgen. Soms is er geen nazorg nodig. 

Soms is het nodig om u voor de punctie op te nemen. Uw arts overlegt dit met u. 
In dat geval kan het zijn dat u (maximaal) 4 uur bedrust moet houden. Dan controleren we ook uw bloeddruk, hartslag en het door de punctie ontstane wondje regelmatig. Als u napijn heeft, krijgt u in overleg een pijnstiller (paracetamol). U mag weer eten en drinken. We adviseren u om het thuis nog 2 dagen rustig aan te doen, maar bedrust is niet nodig. Na 3 dagen mag u de pleister verwijderen.

Bijwerkingen/complicaties

U kunt wat pijn hebben na de ingreep. Er is een kleine kans op een bloeding vanuit de plaats waar de punctie is verricht. Neem contact op met uw behandelend arts als u:
 • ernstige pijn heeft
 • duizelig wordt
 • het benauwd krijgt
 • pijn heeft bij het ademhalen
 • een grote bloeduitstorting krijgt
 • zich niet goed voelt (en het vermoeden heeft dat dit met de punctie te maken heeft) 

Uitslag

De radioloog die de punctie verricht, brengt zo snel mogelijk verslag uit aan uw arts. U krijgt de uitslag dus van uw behandeld arts.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Bespreek vragen en opmerkingen met uw behandelaar

Radiologische verslagen zijn gemaakt voor uw behandelend arts. Hierdoor kan het voorkomen dat er voor u onbekende woorden worden gebruikt. Wij vragen u om niet zelfstandig conclusies te trekken op basis van de verslagen. Heeft u vragen over het verslag? Schrijf deze dan op en bespreek ze met uw behandelaar tijdens uw volgende afspraak. Uw behandelaar kan u dan meer vertellen over de betekenis van deze verslagen.

Wetenschappelijk onderzoek

Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijnRadboud.

Punctie (biopsie) van een lymfeklier

Een lymfeklier kan diep of oppervlakkig in de buik liggen. Voor het aanprikken gebruiken we verschillende methoden. lees meer

Punctie (biopsie) van de lever

Tijdens dit onderzoek wordt met behulp van het echoapparaat een stukje weefsel of vocht uit uw lever gehaald om dit nader te kunnen onderzoeken. lees meer

Meer informatie


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: 0
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:

Meldt u zich 10 minuten voor het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt ook gebruik maken van een golfkar.
Als met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling eerst moet worden opgenomen, dan meldt u zich niet bij route 780. Meldt u zich dan bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping 0 en volg route 780

Afspraak maken of afzeggen

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. lees meer

Afspraak maken of afzeggen

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Radiologie

Om te kunnen bepalen welke ziekte of aandoening u heeft, wordt vaak gebruik gemaakt van beeldvorming. We gebruiken röntgen (conventioneel en met CT-apparatuur), echografie en kernspinresonantie (MRI). Daarnaast voert de radioloog ook behandelingen uit, vooral angiointerventies. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet