Na het onderzoek

Na een punctie van de long wordt u teruggebracht naar de afdeling waar u opgenomen was. U moet verplichte bedrust houden tot 2 uur na de punctie, om het risico op nabloedingen te verkleinen.   Een verpleegkundige controleert dan regelmatig uw bloeddruk, hartslag en het door de punctie ontstane wondje. 2 uur na de punctie wordt er een longfoto gemaakt, om zeker te weten dat er geen klaplong is ontstaan. U mag een pijnstiller vragen aan de verpleegkundige (paracetamol). U mag na het onderzoek alleen een lichte maaltijd eten en helder drinken. Nadat de longfoto beoordeeld is, mag het normale dieet weer opgestart worden. 

Naar huis

Als u speciaal voor dit onderzoek bent opgenomen en alles goed verloopt, dan kunt u zo spoedig mogelijk weer naar huis. Thuis kunt u na +/- 3 dagen de pleister verwijderen. Het is verstandig om pas de volgende dag te douchen. U wordt geadviseerd om thuis nog 2 dagen rustig aan te doen, maar bedrust is niet noodzakelijk. Als u bent gestopt met het innemen van bloedverdunnende medicijnen, kunt u in overleg met uw behandelend arts weer starten met het innemen hiervan. U kunt een paar dagen een zeurende pijn voelen en de plek kan gevoelig blijven. Als u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. Kijk in de bijsluiter hoeveel en hoe vaak u de pijnstiller mag nemen. Gaat het niet beter? Neem dan contact op met uw behandelend arts.

Uitslag

Uw behandelend arts maakt een afspraak met u om de onderzoeksresultaten te bespreken.

Bijwerkingen/complicaties

Bij een longpunctie is er een kans op een bloeding in de longen en/of er kan er een klaplong ontstaan. Afhankelijk van de ernst en hoe het verloopt, kan het zijn dat we u hiervoor langer moeten opnemen. Mogelijk moet er nog een ingreep plaatsvinden om de bloeding te stoppen of bij een klaplong om de long weer te laten ontplooien. 

Na de longpunctie kunt u wat pijn hebben. Neem contact op met de Spoedeisende Hulp (024) 361 41 87 of met uw behandelend arts als u:

  • toenemende pijn heeft
  • duizelig wordt
  • het benauwd krijgt
  • pijn heeft bij het ademhalen
  • een grote bloeduitstorting krijgt
  • zich niet goed voelt
  • koorts krijgt

Bij wens tot vliegen op korte termijn dan altijd eerst overleg met de behandelend arts.

Patiëntenzorg Onderzoeken Punctie van de long met behulp van CT-scan

Over een punctie met behulp van CT-scan

We nemen met behulp van de CT-scanner een stukje weefsel/vocht uit uw lichaam (punctie), om zo de oorzaak van uw klachten te achterhalen of aanvullend (wetenschappelijk) onderzoek te doen.

  • Medewerkers
  • Intranet