Het onderzoek

Punctie

We prikken de punctieplaats rechtstreeks aan met een kleine naald (dit kan gevoelig zijn). De radioloog bepaalt (met behulp van echografie) of deze goed gepositioneerd is en zuigt vervolgens met een spuitje een beetje cellen op. Dit materiaal gaat naar het laboratorium voor verder onderzoek. Na afloop van de punctie kunt u weer naar huis.

Echografie

Echografie is een beeldvormend onderzoek waarbij het beeld wordt gevormd door geluidsgolven. De echokop wordt op uw huid geplaatst, deze zendt de geluidsgolven uit die worden gereflecteerd door verschillende organen. Deze reflecties worden opgevangen door de echokop en hieruit wordt het beeld gevormd. Lucht is een storende factor voor echografie, daarom wordt er eerst echogel op de huid gedaan.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal vijftien tot dertig minuten.
 
Patientenzorg Onderzoeken Punctie van hals met behulp van echo

Over het onderzoek

We nemen een kleine hoeveelheid cellen uit de lymfeklier weg voor laboratoriumonderzoek.

Voorbereiding

Overleg met uw behandelend arts of u uw medicatie kunt blijven innemen. Met name bloedverdunnende medicatie is van belang.

lees meer

Voorbereiding

Bloedverdunners / medicijngebruik

Als u bloedverdunners gebruikt moet u met uw behandelend arts overleggen of u met deze medicijnen tijdelijk moet stoppen. Als blijkt dat u moet stoppen met bepaalde medicatie, spreek dan duidelijk af wanneer u deze weer mag innemen. Let op: aspirine is ook een bloedverdunner.
In overleg met uw behandelend arts mag u andere medicijnen die u altijd gebruikt gewoon innemen. 

Om rekening mee te houden

Komt u samen met familie of ander gezelschap naar de afdeling Radiologie, dan kan tijdens het echo-onderzoek eventueel 1 begeleider bij u blijven. Daarnaast adviseren we u om gemakkelijke kleding te dragen. Dit werkt voor ons makkelijker en is voor u wellicht ook prettig. Bovendien is het aan te raden om weinig of geen sieraden te dragen.
Wij adviseren u om 1 uur voor het onderzoek 2 tabletten Paracetamol 500 mg in te nemen.
 

Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. Niet elke pijnstiller is geschikt.

lees meer

Pijnstilling

Wij adviseren u om vooraf pijnstillers in te nemen. U neemt deze in 1 uur voordat het onderzoek of de behandeling begint. Neemt u dan 2 tabletten paracetamol 500 mg.
Pijnstillers waar Acetylsalicylzuur in zit (zoals in Aspirine) zijn niet toegestaan, evenals ibuprofen, diclofenac of naproxen, omdat deze pijnstillers invloed hebben op de stolling.
Gebruikt u al pijnstilling? Overleg dan met uw behandelaar wat u dan het best kunt doen.

Het onderzoek

We prikken de punctieplaats rechtstreeks aan met een kleine naald (dit kan gevoelig zijn). De radioloog bepaalt (met behulp van echografie) of deze goed gepositioneerd is en zuigt vervolgens met een spuitje een beetje cellen op.

lees meer

Na het onderzoek

Over het algemeen verloopt het onderzoek probleemloos. Soms is de plaats van de punctie gevoelig en er kan een zwelling ontstaan.

lees meer

Na het onderzoek

Bijwerkingen/complicaties

Over het algemeen verloopt het onderzoek probleemloos. Soms is de plaats van de punctie gevoelig en er kan een zwelling ontstaan. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen (bij voorkeur paracetamol).

Uitslag

Uw behandelend arts maakt afspraken met u over het bespreken van de onderzoeksresultaten.
 

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.

lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Wetenschappelijk onderzoek

als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijn Radboud.

Verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan.

lees meer

Verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
 

Contact Radboudumc

(024) 361 45 25

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:
Wanneer met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling moet worden opgenomen dan meldt u zich niet bij route 780, maar dan meldt u zich bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Indien u zich moet melden bij de afdeling Radiologie voor onderzoek/behandeling, meldt u zich dan 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Bij aankomst in het ziekenhuis kunt u gebruik maken van ons gastenvervoer met de golfkar. De golfkar wordt gereden door vrijwilligers en is beschikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00-17.00 uur.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780