Voorbereiding

  • Probeer uw kind op het onderzoek voor te bereiden, als dat mogelijk is. Als hij of zij weet wat er gaat gebeuren, kan uw kind vaak beter meewerken.
  • U mag voor uw kind een vertrouwd speeltje of een knuffel meenemen.
  • Uw kind kan tijdens het onderzoek de meeste kleding gewoon aanhouden. Oorbellen en kettinkjes mag uw kind niet dragen.
  • Het is het best als uw kind twee à drie uur voor het onderzoek niets gegeten en weinig gedronken heeft.
  • Breng de eigen fles, beker of lepel van uw kind mee.

Belangrijk om mee te nemen: voeding

Om te kunnen zien wanneer de klachten wel of niet optreden, moet u voeding (eten of drinken) van uw kind meenemen.
Neem dan 2 soorten eten of drinken mee:
  1. waarbij wél slikklachten optreden
  2. waarbij géén slikklachten optreden
Patiëntenzorg Onderzoeken Röntgenonderzoek slikvideo met logopedie bij kinderen

Over het onderzoek

We beelden het bovenste gedeelte van de de slokdarm en het slikken af met behulp van röntgenstralen en een contrastmiddel. We doen dit samen met een kinderlogopedist.


Voorbereiding

En er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden en ook moet u de voeding van uw kind meenemen voor het onderzoek. lees meer

Het onderzoek

Uw kind drinkt of eet tijdens het maken van de slikvideo de meegebrachte voeding. Van iedere voeding proberen we minstens 3 happen of slokken vast te leggen op de video. lees meer

Het onderzoek

Onderzoek

Uw kind drinkt of eet tijdens het maken van de slikvideo de meegebrachte voeding. Van iedere voeding proberen we minstens 3 happen of slokken vast te leggen op de video. Uw kind zit in een goede, aangepaste stoel zodat uw kind in een goede zithouding kan eten en drinken. Het is ook mogelijk dat uw kind in de eigen rolstoel zit. Dit besluiten we in overleg met de logopedist.

We mengen de voeding van uw kind met een contrastmiddel: jodiumhoudende
contrastvloeistof of witte bariumpap. Dit zorgt ervoor dat de slokdarm en het slikken op de röntgenopname te zien zijn. De vloeistof en de pap bevatten geen gluten, lactose of voedingsstoffen.

Aanwezig tijdens het onderzoek

De ouders/verzorgers kunnen bij het onderzoek aanwezig zijn (en eventueel helpen bij het eten). In verband met de röntgenstraling is het belangrijk te weten of u zwanger bent. Als u zwanger bent, kunt u tijdens het maken van de foto’s niet bij uw kind blijven staan. U kunt het onderzoek wel volgen van achter een scherm met loodglas.

Duur van het onderzoek

Alles bij elkaar duurt het onderzoek ongeveer twintig minuten.


Na het onderzoek

Bij gebruik van bariumpap kan de ontlasting de volgende dag een beetje wit gekleurd zijn. Jodiumhoudende contrastvloeistof is plakkerig. Dit merkt u als uw kind spuugt. lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek

Bij gebruik van bariumpap kan de ontlasting de volgende dag een beetje wit gekleurd zijn. Jodiumhoudende contrastvloeistof is plakkerig. Dit merkt u als uw kind spuugt. Verder heeft uw kind geen last van de contrastmiddelen.

Uitslag

De radioloog beoordeelt het onderzoek samen met de logopedist. Na het onderzoek heeft u een gesprek met de logopedist en eventueel met de arts van het slikteam. Hierin wordt de uitslag met u besproken en ook eventuele adviezen. Een verslag van dit geheel gaat naar u, naar de arts die ons gevraagd heeft het onderzoek uit te voeren, en naar mogelijke andere behandelaars van uw kind.

Afspraak maken of verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. lees meer

Afspraak maken of verhinderd? Neem contact met ons op!

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep.

Verhinderd?

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling van het slikteam (logopedie) en de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Onderzoek over meer dan 15 weken?

Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.
Voorbeeld:
Als het onderzoek op 1 mei moet worden uitgevoerd dan kunt u de uitnodiging vanaf 18 januari verwachten.
 
  • Medewerkers
  • Intranet