Patientenzorg Onderzoeken Rontgenonderzoek van de plasbuis

Over het onderzoek

We beelden de doorgankelijkheid van uw plasbuis af met behulp van een röntgenonderzoek.

Contact Radboudumc

(024) 361 45 25

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780

Afspraak maken of verhinderd?

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep.

lees meer

Afspraak maken of verhinderd?

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25  We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Voorbereiding op het onderzoek

U kunt het best kleding dragen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. U moet uw boven- en onderbroek uittrekken. Wel mag u tijdens het onderzoek een T-shirt of hemd aanhouden.

Verloop van het onderzoek

We maken meerdere opnamen van uw plasbuis. Het onderzoek duurt gemiddeld 20 minuten.

lees meer

Verloop van het onderzoek

Nadat u in de kleedkamer uw boven- en onderbroek heeft uitgetrokken, gaat u op uw rug op het onderzoeksbed liggen. We wassen uw penis en schuiven daarna een dun slangetje (katheter) een paar centimeter in uw plasbuis. Dit kan vervelend aanvoelen, maar is meestal niet pijnlijk. Het is mogelijk nodig om het ballonnetje aan het uiteinde van de katheter te vullen met water, zodat de katheter in uw plasbuis vastzit en er niet uitglijdt. Dit kan een onaangenaam gevoel zijn. Soms binden we een veterband net achter uw eikel, om uw penis in verschillende posities te kunnen manoeuvreren.

Vervolgens spuiten we jodiumhoudende contrastvloeistof in. Voor het maken van de foto’s vragen we u op uw zij te gaan liggen. Het onderzoek duurt gemiddeld 20 minuten.

Na het onderzoek

Door de katheter kan uw plasbuis geïrriteerd zijn, maar dit is meestal na een dag over. We raden aan de rest van de dag extra veel te drinken, om een ontsteking te voorkomen.

lees meer

Na het onderzoek

Het contrastmiddel is plakkerig. Daarom krijgt u na afloop een handdoek en een washandje waarmee u zich kunt opfrissen. Door de katheter kan uw plasbuis geïrriteerd zijn, maar dit is meestal na een dag over. We raden aan de rest van de dag extra veel te drinken, om een ontsteking te voorkomen. Er kan een beetje bloed uit uw penis komen, dit is niet ernstig. Als het bloeden langer duurt dan 2 dagen, moet u contact opnemen met de uroloog.
 

Uitslag

De radioloog beoordeelt de opnamen en geeft de bevindingen door. De uitslag van het onderzoek bespreekt u tijdens een vervolgafspraak met uw behandelend arts.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.

lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Wetenschappelijk onderzoek

als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijn Radboud.