Patiëntenzorg Onderzoeken Röntgenonderzoek van de slokdarm

Over het onderzoek

We onderzoeken uw slokdarm en kunnen eventuele afwijkingen zichtbaar maken. We maken hierbij gebruik van röntgenstraling en contrastmiddel dat u moet drinken.

Voorbereiding op het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek is er een aantal zaken waar u ons over informeert of waar u rekening mee moeten houden. U mag vanaf 6 uur voor het onderzoek niets meer eten en drinken. lees meer

Voorbereiding op het onderzoek

Als u zwanger bent of denkt dit te zijn, vragen we u contact op te nemen met uw behandelend arts. Die overlegt dan met u of het onderzoek doorgaat.
 
Uw maag moet leeg zijn voor het onderzoek. Daarom mag u vanaf 6 uur van tevoren niet meer eten en drinken.
Na het onderzoek kunt u direct weer gewoon eten en drinken.
 
Als het doorslikken van bepaalde soorten voedsel u (extra) klachten oplevert, kunt u dit voedsel meenemen. We kunnen dan eventueel onderzoek doen tijdens het innemen hiervan.
 
Omdat metaal de röntgenfoto kan verstoren, moet u onderstaande voorwerpen tijdens het onderzoek afdoen of uitdoen:
 • bril
 • oorbellen
 • kettingen
 • beha
 • kunstgebit
U mag wel een T-shirt of hemd aanhouden. We adviseren u kleding te dragen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

Het contrastmiddel bevat geen gluten of lactose.

Verloop van het onderzoek

Tijdens het slikken en het dalen van het contrastmiddel naar uw maag maken we foto’s. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. lees meer

Verloop van het onderzoek

Nadat u zich heeft uitgekleed, gaat u in de onderzoekkamer tegen het röntgenapparaat staan. U neemt een slok uit de beker met contrastmiddel en slikt dit door als wij u een teken geven. Tijdens het slikken en het dalen van het contrastmiddel naar uw maag maken we foto’s. Soms maken we ook een liggende opname. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Het contrastmiddel bevat geen gluten of lactose.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u afwijkingen aan uw ontlasting ondervinden. De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens een vervolgafspraak. lees meer

Na het onderzoek

De contrastvloeistof die we gebruiken, is een jodiumhoudend contrastmiddel of witte bariumpap. Bij gebruik van de witte bariumpap kan uw ontlasting de eerste dagen wit gekleurd en hard zijn. We raden daarom aan de eerste dagen na het onderzoek extra te drinken en veel vezelrijk voedsel te eten:
 • volkorenbrood
 • rauwkost
 • gekookte groenten
 • fruit
 • zilvervliesrijst
 

Uitslag

De radioloog beoordeelt de opnamen en geeft de bevindingen door. De uitslag van het onderzoek bespreekt u tijdens een vervolgafspraak met uw behandelend arts.

Afspraak maken of verhinderd?

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. lees meer

Afspraak maken of verhinderd?

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep.

Verhinderd

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
 • Medewerkers
 • Intranet