Opname in het ziekenhuis

Aan de beslissing tot opname in het ziekenhuis gaan meestal enkele poliklinische bezoeken vooraf. U wordt voor de opname op een wachtlijst geplaatst. De wachttijd is afhankelijk van de aard van de aandoening.

Naast informatie over de operatie, krijgt u een algemeen informatieboekje van het Radboudumc en informatie over de oproep en opname. Voor vragen over de opname kunt u bellen op:
(024) 366 50 70 maandag 09.00 - 12.00 uur, dinsdag 9.00 - 12.00 uur en donderdag 9.00 - 12.00 uur.

Meer informatie over de verpleegafdeling Hoofd Hals Chirurgie en verpleegafdeling voor kinderen Strand, Zee en Vuurtoren

 

Patiëntenzorg Poliklinieken Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Over de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichts­chirurgie MKA

De specialisten van de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie behandelen voornamelijk ziektes en afwijkingen van mond en gelaat.

lees meer

Over de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichts­chirurgie MKA

De specialisten van de afdeling Mond, Kaak- en Aangezichtschirurgie richten zich op de behandeling van afwijkingen aan mond, kaak en aangezicht. Dit kunnen ontstekingen in de kaak zijn, uitgaande van een gebitselement tot uitgebreide letselschade van de kaken en het aangezicht. Onze specialisten voeren zowel eenvoudige behandelingen (zoals het verwijderen van verstandskiezen) als zeer gecompliceerde behandelingen uit. Er zijn aparte spreekuren voor patiënten met specifieke aandoeningen. Kortom, u kunt bij het Radboudumc voor alle type behandelingen terecht.

Wachttijd

De afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie is het kaakchirurgisch behandelcentrum in de regio Nijmegen. Daardoor hebben we een groot aanbod aan patiënten en kunnen we niet altijd direct een behandeling uitvoeren. Houd voor een operatie rekening met een wachttijd van enkele weken.

Samenwerking met Tandheelkunde

De afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie werkt nauw samen met Tandheelkunde. Wij zijn echter gehuisvest in het hoofdgebouw van het Radboudumc en niet in gebouw van Tandheelkunde.


Contact

Polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie

(024) 361 38 01

Naar uw afspraak


MKA Tandheelkunde

Ingang: Tandheelkunde
Verdieping: 0
Route: 308 - wachtkamer A

bekijk route

MKA Tandheelkunde

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 25
6525EX Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 25
Ga naar binnen bij: Tandheelkunde
Ga naar Verdieping 0 en volg route 308 - wachtkamer A

MKA Radboudumc

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682

bekijk route

MKA Radboudumc

Bezoekadres

Plein A2 Oost
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 (Plein A2 Oost)

Uw bezoek


Wat neemt u mee bij een eerste bezoek?

Het is van belang dat u bij de eerste afspraak een aantal zaken meeneemt. lees meer

Wat neemt u mee bij een eerste bezoek?

Verzekeringsbewijs

Iedere Nederlander is verplicht zich te verzekeren tegen ziektekosten. Het basispakket vergoedt het grootste deel van de kosten. Daarnaast kan men zich aanvullend verzekeren. Of uw behandeling volledig wordt vergoed, hangt af van uw verzekering. Kijk hiervoor uw verzekeringspolis na of informeer bij uw zorgverzekeraar. In de meeste gevallen wordt de rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekering gestuurd. Bent u voor de betreffende behandeling niet of onvoldoende verzekerd dan kan het zijn dat u de rekening vooraf krijgt thuisgestuurd. Deze moet dan vóór de behandeling betaald zijn.

Legitimatiebewijs

In ziekenhuizen geldt een identificatieplicht. U kunt zich legitimeren met een wettelijk legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart).

Verwijskaart

U krijgt een verwijskaart van uw huisarts, tandarts of specialist. Deze dient u mee te nemen. Een verwijskaart is één jaar geldig.

Actuele medicatielijst

Het is voor de artsen van belang dat ze weten welke medicijnen u gebruikt. Neem daarom een actuele medicatielijst mee naar uw bezoek. U kunt deze lijst opvragen bij uw apotheek.

Waar kunt u zich melden?

Komt u voor een eerste afspraak in het Radboudumc? Meldt u zich dan vóór uw afspraak eerst bij de centrale inschrijfbalie bij de hoofdingang. lees meer

Waar kunt u zich melden?

Komt u voor een eerste afspraak in het Radboudumc? Meldt u zich dan vóór uw afspraak eerst bij de centrale inschrijfbalie bij de hoofdingang. Hier kunt u zich laten inschrijven als patiënt. Vervolgens kunt u zich melden bij de balie van onze polikliniek. Hebt u al een afsprakenkaart, dan kunt u zich melden bij de meldzuil.

Eerste bezoek

Afhankelijk van uw klachten duurt uw eerste bezoek aan de polikliniek tussen een kwartier en twee uur. De behandelend arts vraagt naar uw klachten en onderzoekt u. lees meer

Eerste bezoek

Afhankelijk van uw klachten duurt uw eerste bezoek aan de polikliniek gemiddeld een kwartier tot twee uur. De behandelend arts vraagt naar uw klachten en onderzoekt u. Als het nodig is, maken we afdrukken van uw gebit, röntgenfoto's en/of digitale foto's. Soms kunnen de röntgenfoto's niet op onze polikliniek gemaakt worden. U krijgt dan een afspraak op de afdeling Radiologie of tandheelkunde.

In sommige gevallen is het nodig dat een andere medisch specialist u ook onderzoekt. Soms komt de specialist bij het eerste bezoek al tot een diagnose en behandelvoorstel. Vaak is het nodig de verkregen informatie verder te verwerken voordat we een definitief behandelplan kunnen maken.

Wat neemt u mee bij een vervolgafspraak?

Bij een vervolgbezoek aan de polikliniek hoeft u alleen de afsprakenkaart mee te brengen. Wij verzoeken u iedere wijziging door te geven bij de balie. Bijvoorbeeld verandering van persoonlijke gegevens, huisarts of verzekering.

Uw behandelend arts

Het Radboudumc streeft er zoveel mogelijk naar dat één en dezelfde specialist u behandelt. Helaas is dit niet altijd haalbaar. lees meer

Uw behandelend arts

Het Radboudumc streeft er zoveel mogelijk naar dat één en dezelfde specialist u behandelt. Helaas is dit niet altijd haalbaar, omdat alle specialisten zowel op de polikliniek als in de kliniek werken. Bovendien werken de arts-assistenten gedurende hun opleiding op verschillende afdelingen. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat u in de loop van de behandeling een andere specialist krijgt toegewezen.

Opname in het ziekenhuis

Aan de beslissing tot opname in het ziekenhuis gaan meestal enkele poliklinische bezoeken vooraf.

lees meer

Uw behandeling


Eerste bezoek en de behandeling

Aan een poliklinische behandeling bij de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) gaat altijd een eerste bezoek vooraf aan de polikliniek. Tijdens het eerste bezoek vraagt de MKA-chirurg u naar uw klachten en wordt u onderzocht.

lees meer

Eerste bezoek en de behandeling

Aan een poliklinische behandeling bij de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) gaat meestal een eerste bezoek vooraf aan de polikliniek. Tijdens het eerste bezoek vraagt de MKA-chirurg u naar uw klachten en wordt u onderzocht. Als het nodig is maken we afdrukken van uw gebit, röntgenfoto’s of een Cone Beam CT-scan. Er kan een andere medisch specialist bij uw eerste bezoek worden gevraagd. Ook kunt u nog verwezen worden naar het spreekuur van de prothetist of orthodontist.

Na uw eerste bezoek aan de polikliniek stelt de MKA-chirurg een diagnose en maakt hij of zij een behandelplan. Komt u inderdaad in aanmerking voor een poliklinische operatie, dan legt de MKA-chirurg aan u uit welke operatie u moet ondergaan en waarom. Voor de operatie wordt een aparte afspraak aangemaakt.

Een poliklinische ingreep duurt gemiddeld een half uur tot drie kwartier. U wordt voor de behandeling plaatselijk verdoofd. Tijdens de behandeling moet vaak een wondje worden gemaakt dat de MKA-chirurg naderhand hecht.


Behandelen in een steriele omgeving

We willen dat de behandeling voor u zo comfortabel en pijnloos mogelijk verloopt en dat u naderhand geen last krijgt van ontstekingen. Daarom behandelen we u onder steriele omstandigheden. Dat betekent dat de assistent(e) het gebied rondom de mond voor de ingreep desinfecteert. lees meer

Behandelen in een steriele omgeving

We willen dat de behandeling voor u zo comfortabel en pijnloos mogelijk verloopt en dat u naderhand geen last krijgt van ontstekingen. Daarom behandelen we u onder steriele omstandigheden. Dat betekent dat de assistent(e) het gebied rondom de mond voor de ingreep desinfecteert. Daarna krijgt u steriele doeken over uw gezicht en over uw kleding. Uw neus en mond blijven hierbij onbedekt. U kunt dus vrij ademen. Uw voorhoofd en ogen worden wel afgedekt, zodat u niet wordt verblind door de operatielamp. De MKA-chirurg en de verpleegkundigen die u behandelen, dragen een muts, een mondmasker en steriele handschoenen.

Intraveneuze bewuste sedatie

Intraveneuze bewuste sedatie is een alternatief voor algehele anesthesie (algemene verdoving). Via een infuus krijgt u rustgevende en angstwerende medicijnen toegediend. Hierdoor ontspant u zich, zonder dat u uw volledige bewustzijn verliest. U herinnert zich weinig na afloop van de ingreep. lees meer

Kosten verwijderen tanden

Het verwijderen van tanden en kiezen wordt vergoed vanuit de basisverzekering en niet uit uw tandartsverzekering. Houdt hierbij rekening met een eventueel nog niet verbruikt eigen risico. lees meer

Kosten verwijderen tanden

Het verwijderen van tanden en kiezen wordt vergoed vanuit de basisverzekering en niet uit uw tandartsverzekering. Houdt hierbij rekening met een eventueel nog niet verbruikt eigen risico.
Heeft u vragen over kosten van zorg? Neemt u dan gerust contact op met het informatiepunt kosten van zorg via kostenvanzorg@radboudumc.nl of 024-361 3393


Lokale verdoving

Wanneer de MKA-chirurg een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een verdovingsmiddel (anestheticum). lees meer

Lokale verdoving

Wanneer de MKA-chirurg een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een verdovingsmiddel (anestheticum). 

Wat is lokale verdoving bij de MKA-chirurg?

Wanneer de MKA-chirurg een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een verdovingsmiddel (anestheticum). Een verdoving zorgt ervoor dat je geen pijn voelt tijdens de behandeling. 

Na hoeveel tijd is een verdoving uitgewerkt?

De verdoving werkt nog enkele tijd na de behandeling door. In het begin zal je mond aan de kant van de verdoving nog geheel gevoelloos zijn. Je hebt dan geen controle over de spieren in je mond. Hierdoor kan je mond soms wat scheef hangen. Probeer niet in je tandvlees te bijten en pas op met warme dranken. Doordat je geen pijn voelt, kun je jezelf verwonden. Je tong en lippen kunnen dik aanvoelen en tintelen. Meestal is een verdoving na ongeveer één tot enkele uren uitgewerkt. De verdoving zwakt langzaam af, waardoor je steeds meer gevoel terugkrijgt. In het begin kan dit aanvoelen als kleine naaldjes of prikjes. 

Heeft een verdoving bijwerkingen?

Zoals bij elke behandeling kunnen er complicaties optreden. Er treden echter zelden bijwerkingen op na een verdoving in de mond. In enkele gevallen komen de volgende bijwerkingen voor:
 • Pijn gedurende enkele dagen op de plek van de injectie
 • Een bloeduitstorting op de plek van de injectie
 • Benauwdheid
 • Een verdoofd gevoel in aangrenzend gebied, zoals de neus, ogen of oren
 • Rode vlekken op de huid
In enkele zeldzame gevallen treedt er een infectie of allergische reactie op na het toedienen van de injectie. Raadpleeg in dat geval zo snel mogelijk een arts. 

Verzorging na een behandeling in uw mond

U bent zojuist operatief behandeld in uw mond. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken na deze behandeling. Lees meer

Verzorging na een behandeling in uw mond

Gaasje verwijderen

Bij het verwijderen van een kies wordt soms een bijtgaasje achtergelaten op het wondje in uw mond. U moet dit gaasje na ongeveer 30 minuten zelf uit de mond halen.

Hechtingen

Meestal hecht men het tandvlees met materiaal dat vanzelf oplost binnen ongeveer 10 dagen. Een enkele keer wordt gehecht met materiaal dat verwijderd moet worden. Dan krijgt u een vervolgafspraak mee.

Pijn

De verdoving is na ongeveer vier uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers. Neem de pijnstillers meteen in voordat de verdoving is uitgewerkt en houdt u aan de voorgeschreven dosering.

Zwelling

Door de operatie kan de wang opzetten. De zwelling neemt de eerste dagen toe en slinkt daarna weer langzaam. Soms ontstaat ook een bloeduitstorting. De wang verkleurt dan en blijft langer dik. U kunt wat temperatuurverhoging verwachten en de mond kan maar beperkt open. De ongemakken nemen normaal na 3 tot 4 dagen af.

Nabloeding

Tot 24 uur na de ingreep kan de wond nabloeden. Dit houdt meestal vanzelf op. Wanneer het bloeden erger wordt mag u absoluut niet spoelen. Wel kunt u het volgende doen: Neem een gaasje of een schone zakdoek en maak daarmee de mond schoon en droog. Pak een tweede gaasje en vouw dat dubbel of leg een knoop in de schone zakdoek. Leg het opgevouwen gaasje of de knoop op de wond. Houdt uw tanden een half uur stevig op elkaar. Belangrijk is dat u druk op de wond uitoefent.

Poetsen en spoelen

Het is beter om op de dag van de ingreep de mond zo weinig mogelijk te spoelen. U kunt wel tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. Vanaf de dag ná de ingreep moet u ook de wond voorzichtig schoonborstelen.

Eten en drinken 

U mag zodra de verdoving uitgewerkt is normaal eten en drinken. De meeste patiënten geven de voorkeur aan een zacht dieet. U kunt beter de eerste dagen na de behandeling niet roken of alcohol drinken, aangezien beide slecht zijn voor de genezing van de wond. Tevens is zware inspanning af te raden.

Contact opnemen

Het is verstandig om contact op te nemen met de praktijk als:
 • U koorts krijgt boven de 39 graden Celsius (een beetje verhoging is normaal).
 • De pijn of zwelling na vier of vijf dagen niet afneemt maar juist erger wordt.
 • De wond blijft bloeden, ook nadat u deze een half uur heeft dichtgedrukt met een gaasje.
 • U vragen heeft of zich ongerust maakt.

Verstandskies verwijderen

Team Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie


Afdeling Mond-Kaak-Aangezichts­chirurgie

De specialisten van de afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie behandelen voornamelijk ziektes en afwijkingen van mond, kaak en aangezicht. Wij behandelen zowel poliklinisch (dagbehandeling) als klinisch (met opname).

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet