34 operaties baarmoederhals­kanker

Hoe meer operaties een specialist uitvoert, des te beter hij of zij wordt. Dat is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. Het aantal operaties dat in een ziekenhuis wordt uitgevoerd, zegt dus veel over de kwaliteit van de behandeling.

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de grootte en de plaats van de tumor. Vaak is een operatie of een combinatie van behandelmethoden zoals een operatie, bestraling of chemotherapie nodig. Er zijn verschillende soorten operaties voor baarmoederhalskanker. In 2021 werd in ons ziekenhuis in totaal 34 keer een operatie verricht in verband met baarmoederhalskanker. In onderstaande grafiek staat het aantal operaties in verband met baarmoederhalskanker van 2017 tot en met 2021.

Grafiek
Patiëntenzorg Resultaten Baarmoederhalskanker

Baarmoeder­halskanker

Bij baarmoederhalskanker is er sprake van een kwaadaardig gezwel (een tumor) aan de baarmoederhals. Ieder jaar krijgen ongeveer 800 mensen in Nederland baarmoederhalskanker.

lees meer

34 operaties baarmoederhals­kanker

Aantal operaties in verband met baarmoederhalskanker per jaar.

bekijk meer

Kans op overleving baarmoederhals­kanker

Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van baarmoederhalskanker te genezen. bekijk overlevingskansen

Kans op overleving baarmoederhals­kanker

Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van baarmoederhalskanker te genezen. Als genezing niet mogelijk is, proberen we met de behandeling een langere overleving te bereiken met een goede kwaliteit van leven.

Stadium

De overlevingskans van patiënten met kanker is sterk afhankelijk van het stadium waarin de kanker zich bevindt op het moment van diagnose. 

Bij baarmoederhalskanker zijn er 4 stadia:

  • Stadium 1: de tumor is beperkt tot de baarmoederhals.
  • Stadium 2: de tumor groeit door in het steun- of spierweefsel van de bekkenbodem of tot in het bovenste deel van de vagina.
  • Stadium 3: de tumor groeit door tot aan de bekkenwand of tot in het onderste deel van de vagina.
  • Stadium 4: de tumor groeit door buiten het bekken en/of in de blaas of endeldarm. En/of er zijn uitzaaiingen van de baarmoederhalskanker in andere organen zoals de lever, longen of botten.

Grafiek

Overleving, Baarmoederlichaamkanker, Periode van diagnose (10 jaar), 2011-2018

Toelichting op de grafieken

  • De gegevens zijn afkomstig uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Deze database is in het beheer van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
  • De overleving is het percentage patiënten dat na een bepaald aantal jaren na diagnose nog in leven is. NKR cijfers presenteert de relatieve overleving. De relatieve overleving is de kans op overleving in een hypothetische wereld waarin geen andere doodsoorzaken bestaan. Deze correctie geeft een overlevingsgetal welke een benadering is voor de zogeheten kankerspecifieke overleving.
  • Medewerkers
  • Intranet