Patiëntenzorg Resultaten Schaamlipkanker

Schaamlip­kanker (vulvakanker)

Schaamlipkanker is een kwaadaardig gezwel in het gebied van de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen. Het is een zeldzame vorm van kanker. De ziekte komt vooral bij vrouwen rond de 65 jaar.

lees meer

33 operaties schaamlipkanker

Aantal operaties in verband met schaamlipkanker per jaar.

bekijk meer

33 operaties schaamlipkanker

Hoe meer operaties een specialist uitvoert, des te beter hij of zij wordt. Dat is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. Het aantal operaties dat in een ziekenhuis wordt uitgevoerd, zegt dus veel over de kwaliteit van de behandeling.

Welke behandeling u krijgt voor schaamlipkanker hangt af van het stadium en de ernst van uw ziekte. De behandeling bij schaamlipkanker bestaat vrijwel altijd uit een operatie. Vaak krijgt u na de operatie nog bestraling, mogelijk in combinatie met chemotherapie. In 2021 werden in ons ziekenhuis 33 operaties in verband met schaamlipkanker verricht. In onderstaande grafiek staat het aantal operaties in verband met schaamlipkanker van 2017 tot en met 2021.

Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis per jaar minimaal 20 operaties in verband met schaamlipkanker moet uitvoeren. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.


Kans op overleving schaamlipkanker

Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van schaamlipkanker te genezen. bekijk overlevingskansen

Kans op overleving schaamlipkanker

Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van schaamlipkanker te genezen. Als genezing niet mogelijk is, proberen we met de behandeling een langere overleving te bereiken met een goede kwaliteit van leven.

Stadium

De overlevingskans van patiënten met kanker is sterk afhankelijk van het stadium waarin de kanker zich bevindt op het moment van diagnose. 

Bij schaamlipkanker zijn er 4 stadia:

  • Stadium 1: de tumor groeit op of in de vulva of het gebied tussen de ingang van de vagina en de anus (het perineum). Er zijn geen lymfeklieruitzaaiingen in de liezen.
  • Stadium 2: de tumor is doorgegroeid in de vagina, anus of het onderste deel van de plasbuis. Er zijn geen lymfeklieruitzaaiingen in de liezen. 
  • Stadium 3: stadium 1 of 2 met lymfeklieruitzaaiingen in 1 of beide liezen. 
  • Stadium 4: de tumor is doorgegroeid in het bovenste deel van de plasbuis, de blaas, endeldarm of het schaambeen, en/of er zijn uitzaaiingen in de lymfeklieren van het bekken, en/of  uitzaaiingen in andere delen van het lichaam zoals de longen, lever of botten.

Grafiek

Overleving, Schaamlipkanker, Periode van diagnose (10 jaar), 2011-2018

Toelichting op de grafiek

  • De gegevens zijn afkomstig uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Deze database is in het beheer van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
  • De overleving is het percentage patiënten dat na een bepaald aantal jaren na diagnose nog in leven is. NKR cijfers presenteert de relatieve overleving. De relatieve overleving is de kans op overleving in een hypothetische wereld waarin geen andere doodsoorzaken bestaan. Deze correctie geeft een overlevingsgetal welke een benadering is voor de zogeheten kankerspecifieke overleving.
  • Medewerkers
  • Intranet