39 operaties schaamlipkanker

Hoe meer operaties een specialist uitvoert, des te beter hij of zij wordt. Dat is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. Het aantal operaties dat in een ziekenhuis wordt uitgevoerd, zegt dus veel over de kwaliteit van de behandeling.

Welke behandeling u krijgt voor schaamlipkanker hangt af van het stadium en de ernst van uw ziekte. De behandeling bij schaamlipkanker bestaat vrijwel altijd uit een operatie. Vaak krijgt u na de operatie nog bestraling, mogelijk in combinatie met chemotherapie. In 2018 werden in ons ziekenhuis in totaal 39 (radicale) chirurgische ingrepen verricht voor schaamlipkanker. In onderstaande grafiek staat het aantal (radicale) chirurgische ingrepen voor schaamlipkanker in 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018.
Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis per jaar minimaal 20 (radicale) chirurgische ingrepen voor schaamlipkanker moet uitvoeren. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.
Patientenzorg Resultaten Schaamlipkanker

Schaamlip­kanker (vulvakanker)

Schaamlipkanker is een kwaadaardig gezwel in het gebied van de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen. Het is een zeldzame vorm van kanker. De ziekte komt vooral bij oudere vrouwen voor: de gemiddelde leeftijd van patiënten is 65 jaar.

lees meer

39 operaties schaamlipkanker

Aantal (radicale) chirurgische ingrepen per jaar.

bekijk meer

Kans op overleving schaamlipkanker

Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van schaamlipkanker te genezen.

bekijk overlevingskansen

Kans op overleving schaamlipkanker

Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van schaamlipkanker te genezen. Als genezing niet mogelijk is, proberen we met de behandeling een langere overleving te bereiken met een goede kwaliteit van leven.

Stadium

De overlevingskans van patiënten met kanker is sterk afhankelijk van het stadium waarin de kanker zich bevindt op het moment van diagnose. Daarom rapporteren we per stadium.

Bij schaamlipkanker zijn er 4 stadia:

  • Stadium 1: de tumor groeit op of in de vulva of het gebied tussen de ingang van de vagina en de anus (het perineum). Er zijn geen lymfeklieruitzaaiingen in de liezen.
  • Stadium 2: de tumor is doorgegroeid in de vagina, anus of het onderste deel van de plasbuis. Er zijn geen lymfeklieruitzaaiingen in de liezen. 
  • Stadium 3: stadium 1 of 2 met lymfeklieruitzaaiingen in 1 of beide liezen. 
  • Stadium 4: de tumor is doorgegroeid in het bovenste deel van de plasbuis, de blaas, endeldarm of het schaambeen, en/of er zijn uitzaaiingen in de lymfeklieren van het bekken, en/of  uitzaaiingen in andere delen van het lichaam zoals de longen, lever of botten.

Van 2010 tot 2014 behandelden wij 177 patiënten voor schaamlipkanker in ons ziekenhuis. In de grafiek hieronder ziet u van deze patiënten, per stadium, het percentage dat 1 tot 5 jaar na de diagnose nog in leven is. Deze percentages vergelijken we met het Nederlandse gemiddelde.

Alle grafieken geven alleen patiënten weer die een nieuwe diagnose kanker hebben gekregen in het Radboudumc of elders en die hun eerste behandeling in het Radboudumc kregen. Er komen naar het Radboudumc ook veel patiënten in een latere fase van hun ziekte, voor een tweede of nog verdere behandeling. Deze groep patiënten komt niet voor in onderstaande gegevens.

Stadium 1

Grafiek

Stadium 2

Grafiek

Stadium 3

Grafiek

Stadium 4   

Grafiek

Toelichting op de grafieken

  • Patiënten met kanker kunnen overlijden aan kanker, maar ook aan andere oorzaken zoals een ongeval of een andere aandoening. In bovenstaande grafiek staat de absolute overleving. Dat betekent dat er géén onderscheid is gemaakt naar doodsoorzaak. Niet al deze patiënten hoeven dus aan schaamlipkanker te zijn overleden.
  • Sommige stadia komen weinig voor. Daardoor zijn de gegevens van deze kleine groep patiënten in het Radboudumc moeilijk vergelijkbaar met de gegevens van heel Nederland. De gegevens zijn afkomstig uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Deze database is in het beheer van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
  • Alle patiënten zijn vanaf hun diagnose tot en met 31-12-2014 gevolgd. Deze grafiek is gemaakt op basis van gegevens van patiënten die zijn gediagnosticeerd en/of behandeld in het Radboudumc. De patiënten uit andere ziekenhuizen die alleen zijn doorverwezen naar het Radboudumc voor radiotherapie zijn hierin niet meegerekend.