Schaamlipkanker (vulvakanker)
Schaamlipkanker is een kwaadaardig gezwel in het gebied van de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen. Het is een zeldzame vorm van kanker. De ziekte komt vooral bij vrouwen rond de 65 jaar.
lees meer
Kans op overleving schaamlipkanker
Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van schaamlipkanker te genezen. bekijk overlevingskansenKans op overleving schaamlipkanker
Een belangrijk doel van de behandeling is om patiënten van schaamlipkanker te genezen. Als genezing niet mogelijk is, proberen we met de behandeling een langere overleving te bereiken met een goede kwaliteit van leven.
Stadium
De overlevingskans van patiënten met kanker is sterk afhankelijk van het stadium waarin de kanker zich bevindt op het moment van diagnose.
Bij schaamlipkanker zijn er 4 stadia:
- Stadium 1: de tumor groeit op of in de vulva of het gebied tussen de ingang van de vagina en de anus (het perineum). Er zijn geen lymfeklieruitzaaiingen in de liezen.
- Stadium 2: de tumor is doorgegroeid in de vagina, anus of het onderste deel van de plasbuis. Er zijn geen lymfeklieruitzaaiingen in de liezen.
- Stadium 3: stadium 1 of 2 met lymfeklieruitzaaiingen in 1 of beide liezen.
- Stadium 4: de tumor is doorgegroeid in het bovenste deel van de plasbuis, de blaas, endeldarm of het schaambeen, en/of er zijn uitzaaiingen in de lymfeklieren van het bekken, en/of uitzaaiingen in andere delen van het lichaam zoals de longen, lever of botten.
Grafiek
Overleving, Schaamlipkanker, Periode van diagnose (10 jaar), 2011-2018
Toelichting op de grafiek
- De gegevens zijn afkomstig uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Deze database is in het beheer van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
- De overleving is het percentage patiënten dat na een bepaald aantal jaren na diagnose nog in leven is. NKR cijfers presenteert de relatieve overleving. De relatieve overleving is de kans op overleving in een hypothetische wereld waarin geen andere doodsoorzaken bestaan. Deze correctie geeft een overlevingsgetal welke een benadering is voor de zogeheten kankerspecifieke overleving.