U bent opgenomen op de verpleegafdeling Trauma, Reconstructie en Bewegen van het Radboudumc. Lees hier informatie over de periode na uw opname. Aan welke leefregels moet u zich houden om uw genezing zo goed mogelijk te laten verlopen? Voor vragen kunt u altijd terecht bij uw arts of de verpleegkundige op de verpleegafdeling of polikliniek.
 


Luister naar uw lichaam

Het is verstandig om uw energie over de dag te verdelen en tussendoor rust te nemen.

lees meer

Luister naar uw lichaam

Het belangrijkste advies is: ‘Luister goed naar uw lichaam’. Het is verstandig om uw energie over de dag te verdelen en tussendoor rust te nemen. Als u meer pijn heeft of eerder moe bent, dan kan dit een signaal van uw lichaam zijn dat u te veel heeft gedaan. Besef dat elke dag anders is: de ene dag gaat het beter dan de andere dag.

Naast de medicatie kunt u ook andere technieken inzetten om pijn te verminderen zoals afleiding door muziek, radio, tv of door te lezen, geleide fantasie/visualisatie, warmte- of koude therapie of ademhalingsoefeningen.

Weer naar huis

Als u de afdeling verlaat, heeft u met de verpleegkundige en arts een ontslaggesprek. Ontslag vindt ’s morgens plaats tussen 10.00 uur en 11.00 uur. Vervoer naar huis of een andere instelling moet u zelf regelen. Alleen wanneer u met een ambulance vervoerd gaat worden wordt dit door de verpleegkundige geregeld.

Medicatie en het afbouwen van pijnmedicatie

U krijgt van de arts een actueel overzicht van uw huidige medicatie mee. Als u thuis bent, raden wij u aan de pijnmedicatie volgens recept in te nemen. Als de pijn afneemt, adviseren wij u de pijnmedicatie af te bouwen.

lees meer

Medicatie en het afbouwen van pijnmedicatie

Misschien zijn uw medicijnen gewijzigd tijdens de opname. U krijgt van de arts een actueel overzicht van uw huidige medicatie mee, uw ontslagmedicatie heeft u van de ziekenhuisapotheek al aangereikt gekregen op de afdeling. Zo niet dan heeft u recepten van de arts/verpleegkundige gekregen die u bij uw eigen apotheek kunt inleveren. U kunt ook naar de Radboud Apotheek in het A-gebouw (route 641) gaan. De Radboud Apotheek is 24 uur per dag en 7 dagen in de week open. Op werkdagen kunt u ook gebruik maken van de apotheek op het poliplein.

Instructie over het afbouwen van de pijnmedicatie

Mogelijke medicatie tijdens en na opname, in volgorde van sterkte (van laag naar hoog).
 

Naam medicijn Dagelijkse dosis Werking Mogelijke bijwerkingen
Paracetamol 4x1000 mg Basis pijnstilling, door gebruik heeft u minder morfine (-achtige) medicatie nodig Geen, bij normaal gebruik
Diclofenac 3x50 mg Ontstekingsremmend en pijnstillend. Zorgt voor vermindering van de zwelling in het operatiegebied Maagklachten
Tramadol 3x50 mg Morfine-achtige pijnstiller Duizeligheid
Oxycodon MGA 2x 5 mg of 10 mg Morfine-achtige pijnstiller met verlengde afgifte (12 uur werking) Sufheid en slaperigheid, obstipatie
Oxycodon kortwerkend Zo nodig tot max. 6 x per dag het voorgeschreven aantal mg Morfine-achtige pijnstiller met snelle, kortdurende werking (4 uur). U krijgt deze op verzoek, dus niet op vaste tijden Sufheid en slaperigheid, obstipatie
Morfine of Piritramide Toediening via PCA-pomp/infuus of spuitje onder de huid (subcutaan) Sterke pijnstillende werking t.b.v. acute pijn. U dient via afstandsbediening zelf de pijnstiller toe wanneer u deze nodig heeft. De pomp is ingesteld op een vastgesteld maximum. Jeuk, misselijkheid, slaperigheid, obstipatie


De pijnmedicatie die u krijgt, wordt tijdens de opname afgebouwd, afhankelijk van hoe het gaat met de pijn. Voor de pijnstilling thuis krijgt u een recept mee. Wanneer deze voorraad op is en u nog pijnmedicatie nodig heeft, kunt u de huisarts of uw behandelend arts om een herhaalrecept vragen.

Medicatie tegen bijwerkingen

Zolang u morfine(-achtige) medicijnen gebruikt bestaat de kans op obstipatie. U kunt hier rekening mee houden door laxerende voeding te nemen. Daarnaast schrijven we hiervoor een laxeermiddel in poedervorm (Movicolon) voor. Movicolon kunt u stoppen zodra uw ontlastingspatroon weer normaal is of wanneer er diarree ontstaat.
Tegen maagklachten als gevolg van Diclofenac krijgen alle patiënten van 50 jaar en ouder en patiënten met (bestaande) maagklachten, medicatie voorgeschreven om de maag te beschermen. U mag stoppen met het gebruik van medicatie tegen maagklachten zodra de Diclofenac niet meer nodig is.

Het afbouwen van de medicatie

Als u thuis bent, raden wij u aan de pijnmedicatie volgens recept in te nemen. Als u merkt dat de pijn geleidelijk minder wordt en acceptabel is tijdens activiteiten en rust adviseren wij u de pijnmedicatie af te bouwen. Dit kan al een dag na thuiskomst zijn. Soms duurt het langer. Eerst laat u de sterke pijnmedicatie in stappen van 2-3 dagen vervallen en als laatste de paracetamol. Dat zou kunnen betekenen dat u binnen 1 week na het starten van het afbouwen geen pijnmedicatie meer nodig heeft. Het is mogelijk dat u een langere periode nodig heeft.

De tabel hieronder is bedoeld als richtlijn. Als u het verminderde aantal tabletten liever op andere tijdstippen inneemt omdat dat beter past bij uw dagritme dan kunt u dat uiteraard doen. Als de pijn onacceptabel wordt zodra u de medicatie afbouwt, dan neemt u de laatst afgebouwde medicatie weer in en probeert u het later opnieuw.
 

Medicijn Afbouwen 07.00 u 12.00 u 15.00 u 17.00 u 22.00 u
Oxycodon Normale dosering
max. 6 x tbl/caps
Alleen innemen als paracetamol, diclofenac en oxycodon MGA onvoldoende werkt.
Oxycodon MGA Normale dosering 2x dgs 1 tabl/caps   10 u
X
     
X
Stap 1 afbouwen Bepaal zelf op welk tijdstip u één van de tabletten niet meer inneemt.
Stap 2 afbouwen Neem ook de anderen tablet niet meer in.
Tramadol capsule 50 mg Normale dosering 3 x dgs 1 caps  
X
   
X
   
X
Stap 1 afbouwen
2 x dgs 1 capsule
   
X
     
X
Stap 2 afbouwen
1 x dgs 1 caps
         
X
Diclofenac tbl 50 mg Normale dosering
3 x dgs 1 tbl
 
X
   
X
   
X
Stap 1 afbouwen
2 x dgs 1 tbl
   
X
     
X
Stap 2 afbouwen
1 x dgs 1 tbl
         
X
Paracetamol tbl 500 mg Normale dosering
4 x dgs 2 tbl
 
X
 
X
   
X
 
X
Stap 1 afbouwen
2 x dgs 2 tbl
 
X
   
 
 
X
 
Stap 2 in afbouwen
1 x dgs 2 tbl
 
X
       

 

Andere pijnmedicatie

Wij raden u aan geen andere pijnmedicatie te gebruiken naast deze voorgeschreven medicatie. Hiermee bedoelen we medicatie die zonder recept te koop is bij de drogist of apotheek. Medicatie die u voor andere klachten gebruikt kunt u wel voortzetten. Overleg in geval van twijfel met uw huisarts.


Verband­materiaal en wondverzorging

Als het nodig is, krijgt u instructies en materialen mee voor de wondverzorging. Als u nog hechtingen heeft, krijgt u een afspraak om deze te verwijderen.

lees meer

Verband­materiaal en wondverzorging

Als het nodig is, krijgt u instructies en materialen mee voor de wondverzorging. Bij langdurige wondzorg bestelt de verpleegkundige voor de eerste periode de verbandmaterialen. U krijgt informatie mee hoe u deze bij herhaling kunt bestellen. 

Wondzorg

Tijdens het ontslaggesprek bespreekt de verpleegkundige met u de wondzorg. Deze instructies zjin ook terug te lezen in de ontslagsamenvatting/ patiënten instructie die u meekrijgt voor ontslag. Heeft u nog hechtingen, dan hoort u in het ontslaggesprek wanneer en door wie deze verwijderd kunnen worden. Dit kan gebeuren door de huisarts of tijdens de controle- afspraak op de polikliniek.


Leefregels

 • De verpleegkundige vertelt u wanneer u weer mag douchen en/of baden.

  lees meer


  Haren wassen, douchen en baden

  De verpleegkundige vertelt u wanneer u weer mag douchen en/of baden.
  Er zijn een aantal algemene aandachtspunten:
  • Douche niet te lang, hiervan kan de wond week worden.
  • Gebruik liever geen geparfumeerde douchegel, dit kan irritatie aan de wond geven.
  • Het is zinvol om de eerste 6 weken geen bad te nemen en geen gebruik te maken van een sauna of stoombad. Dit kan zorgen voor verweking van de wond.

 • Zonnebaden en zonnebank

  Een geïrriteerde huid is gevoeliger voor UV-straling (zon, zonnebank) dan een normale huid. Zolang een litteken gekleurd is (paars, rood of roze), dan is de omringende huid geprikkeld. Als dat gebied bruint, riskeert u een, vlekkerige, verbruining die niet meer weg gaat. Dit kunt u voorkomen door een pleister over het litteken en 1 cm omringende huid te plakken tijdens het bruinen. Draag bij een hoofdwond een hoed of een pet. Smeer uw huid altijd goed in met zonnebrandcrème.
   

 • Voeding

  Om de operatie en uw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u lichamelijk in een zo goed mogelijke conditie blijft. Een goede voedingstoestand kunt u zelf positief beïnvloeden door extra aandacht te besteden aan uw voeding. Het is belangrijk om voldoende voedingsstoffen (vetten, koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en vocht) binnen te krijgen. Er is verschillende informatie beschikbaar over gezonde voeding.


 • Autorijden

  Informeer bij uw behandelend arts of (en wanneer) u na de opname weer mag autorijden. Wanneer u na ontslag pijnstillende medicatie gebruikt, controleer dan in de bijsluiters of u mag autorijden. Informeer bij uw autoverzekering wat de polisvoorwaarden zijn, zodat u zeker weet of u verzekerd bent als u weer gaat autorijden.
   

 • Roken

  We adviseren om te stoppen met roken. Roken vernauwt de bloedvaten en dit heeft invloed op de genezing van de wond. Ook verslechtert roken de lichamelijke conditie. Voor vragen en/of ondersteuning bij het stoppen met roken kunt u terecht bij uw huisarts.

Verwerking

Als de operatie u emotioneel en lichamelijk erg heeft belast, raden we aan om in de periode van herstel met personen in uw omgeving te praten. lees meer

Verwerking

Als de operatie u emotioneel en lichamelijk erg heeft belast, raden we aan om in de periode van herstel met personen in uw omgeving te praten. Zij kunnen u steunen en helpen in deze moeilijke tijd. Eventueel kan de maatschappelijk werker u hierbij helpen. De verpleegkundige kan voor u een afspraak maken. Als u niet meer in het ziekenhuis bent, kan uw huisarts een verwijzing geven.
 

Telefonisch spreekuur

Als verpleegafdeling willen we de kwaliteit van de geleverde zorg met u evalueren. Als u met ontslag gaat, krijgt u een belafspraak mee. Een verpleegkundige van de afdeling belt u dan thuis op om uw ervaringen tijdens de opname te bespreken. Dit is ook een mogelijkheid om vragen te stellen.

Behandeling Naar huis met een drain

Gaat u naar huis met een drain? Dan zijn er een aantal dingen waar u op moet letten.

lees meer

Nazorg

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met telefoonnummer (024) 361 40 14, u hoort dan een keuzemenu.

Controle­afspraak

U vindt in mijnRadboud uw controle-afspraak. Tijdens deze afspraak bespreekt u met de arts hoe het de afgelopen periode met u is gegaan. lees meer

Controle­afspraak

U vindt in mijnRadboud uw controle-afspraak. Tijdens deze afspraak bespreekt u met de arts hoe het de afgelopen periode met u is gegaan. Als dit van toepassing is, krijgt u de uitslag van onderzoeken en eventueel aanvullende onderzoeken. De arts bespreekt het vervolg van de behandeling met u. Als het nodig is, controleren we de wond. Natuurlijk kunt u tijdens deze afspraak ook vragen stellen.
Ook belt een verpleegkundige van de afdeling Brein, Bewegen en Reconstructie u 1 week na ontslag om te informeren hoe u de opname heeft ervaren en om te horen hoe het met u gaat.
 
 • Medewerkers
 • Intranet