Ontwerp

Veiligheid vormt het belangrijkste uitgangspunt bij de situering en vormgeving van het gebouw. Ook uitzicht voor patiënten naar het omliggende park, privacy voor de patiënten van de kliniek én van de naastgelegen afdeling Psychiatrie en maximaal overzicht en korte looplijnen waren bepalend.

Het gebouw is opgebouwd uit twee L-vormige vleugels, die ten opzichte van elkaar licht zijn geroteerd. De hoekverdraaiing schept in het gebouw verblijfsruimte voor de open en gesloten unit en voor een patio. Deze binnenruimte, die als tuin voor de gesloten unit kan worden gebruikt, vormt een natuurlijke scheiding tussen de units. Het creëert daglicht in het hart van de kliniek en garandeert een vanzelfsprekende way-finding.

De gevels zijn geïnspireerd op de Bossche school: beige met reliëf in het metselwerk.

Aan de tuinzijde is het overstek van houtpanelen van douglas. De patiëntenkamers zijn voorzien van kamerbrede glaspartijen van vloer tot plafond.

Het gebouw heeft een neutrale afwerking in lijn met de design guidelines: rust waar het moet en meer kleur waar het kan.

Dit wordt afgewisseld met kleurige accenten met internationale allure. Dit zorgt voor openheid en transparantie die het gebouw tot een ware helende omgeving maken, die bijdraagt aan het genezingsproces van patiënten en een prettige werkomgeving voor medewerkers.

Projecten Bouwplannen Radboudumc Infectieziekten Gebouw P

Gebouw P

Voor de zorg voor patiënten met longgerelateerde infectieziekten staat aan de Erasmuslaan een gloednieuw zorggebouw met de letter P. lees meer

Gebouw P

Het Radboudumc onderscheidt zich nationaal en internationaal door haar specialistische zorg voor infectieziekten. Patiënten met longgerelateerde infectieziekten worden opgenomen en behandeld in het nieuwe zorggebouw P, aan de Erasmuslaan.
Het gebouw heeft een eigen ingang voor patiënten en bezoekers en is het goed bereikbaar voor ambulances. Via de lange gang (centrale as) is het gebouw ondergronds verbonden met de andere gebouwen van het Radboudumc.

Drie units

In dit aantrekkelijke vrijstaande gebouw komen drie units. Deze bevinden zich allen op de begane grond met toegang tot het parklandschap.

  • Een open unit met 7 kamers: hier worden patiënten met longgerelateerde infectieziekten verzorgd die niet besmettelijk zijn voor hun omgeving.
  • Een unit met 8 isolatiekamers: hier worden patiënten verzorgd waarvan wordt vermoed of bekend is dat zij een besmettelijk zijn voor hun omgeving, bijvoorbeeld patiënten met open tuberculose.
  • Een isolatieunit met 2 IC kamers: hier verblijven patiënten met (verdenking op) virale hemorragische koortsen als Ebola. Deze unit is volledig afgesloten en heeft een eigen ambulance ingang.

In geval van een uitbraak in bijvoorbeeld een pandemie kan de gehele unit van 17 bedden worden gebruikt als cohort en isolatieunit (HLIU: High Level Isolation Unit).

Het gebouw heeft een vloeroppervlakte van circa 1.800 m2 en is zo ontworpen dat het in de toekomst vergroot kan worden.


Contact

Adres: Erasmuslaan 17 Routenummer HLIU: 984

Routenummer Tuberculose en Longinfecties: 982

Bouw en inrichting


Ontwerp

Veiligheid vormt het belangrijkste uitgangspunt bij de situering en vormgeving van het gebouw. Het gebouw is opgebouwd uit twee L-vormige vleugels, die ten opzichte van elkaar licht zijn geroteerd. lees meer

Huiselijke sfeer

Patiënten die in gebouw P opgenomen worden, moeten soms maandenlang in het ziekenhuis blijven. Vanwege de culturele diversiteit van de patiënten, is gekozen voor kleurgebruik en een wereldse uitstraling. lees meer

Huiselijke sfeer

Patiënten die in gebouw P opgenomen worden, moeten soms maandenlang in het ziekenhuis blijven. Een rustige omgeving is daarom belangrijk voor deze patiëntengroep, een omgeving waar men zich thuis voelt.

Een omgeving in huiselijke sfeer motiveert bovendien om de therapie te blijven volgen. Vanwege de culturele diversiteit van de patiënten, is gekozen voor kleurgebruik en een wereldse uitstraling.


Tuinen bieden privacy

Het gebouw ligt aan een historische bomenlaan in een groene bosrijke omgeving, enigszins verscholen achter rododendrons. Er zijn verschillende binnentuinen waar patiënten op uitkijken en/of kunnen verblijven. Ze zijn zo gesitueerd dat privacy op een natuurlijke wijze wordt geborgd.

Patiëntenzorg in gebouw P


Tuberculose en longinfecties

Voor patiënten met longgerelateerde infectieziekten en tuberculose zijn in totaal 15 patiëntenkamers. lees meer

Tuberculose en longinfecties

Voor patiënten met longgerelateerde infectieziekten en tuberculose zijn in totaal 15 patiëntenkamers beschikbaar en 2 leefruimten.


HLIU

De high level isolation unit (HLIU) is ontworpen en gemaakt om patiënten met de meest besmettelijke ziekten, zoals ebola of andere virale hemorragische koortsen, de beste zorg in een zo veilig mogelijke omgeving te bieden. Het bestaat uit twee isolatiekamers met dubbele sluis, die zo nodig te upgraden zijn tot een IC-kamer. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet