Projecten Fit4Surgery Informatie voor patiënten
Algemene informatie
Afspraak in het ziekenhuis
Uitleg over Fit4Surgery
Het programma
duur: minimaal 3 weken
Training en begeleiding
Tips
Vlak voor de operatie
Evaluatie

Algemene informatie


Door Fit4Surgery beter uit de operatie

Het programma Fit4Surgery richt zich op het verbeteren van de conditie van patiënten voorafgaand aan een operatie. Het is gebaseerd op de visie dat hoe fitter iemand de operatie ingaat, hoe beter iemand de operatie uitkomt. Het programma bestaat uit fysieke training, aangepaste voeding, mentale begeleiding en stoppen met roken en alcohol. lees meer

Door Fit4Surgery beter uit de operatie

Fit4Surgery is een programma voor patiënten die een operatie moeten ondergaan. Het programma heeft als doel de patiënt te helpen zo goed mogelijk in conditie te komen voorafgaand aan de operatie. Dit heet prehabilitatie.

Vaak wordt gezegd dat een operatie hetzelfde effect heeft op het lichaam als een marathon of een zware bergetappe in de Tour de France. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. We geloven dat hoe fitter iemand de operatie ingaat, hoe beter iemand de operatie uitkomt.

Het programma vindt plaats voorafgaand aan de operatie en duurt minimaal 3 weken. Tijdens het programma volgen patiënten fysieke trainingen, eten ze gezondere en aanvullende voeding, ontvangen ze mentale begeleiding en begeleiding bij het stoppen met roken of drinken van alcohol.


Contact

Bij algemene vragen of als u vragen heeft over de mogelijkheden, dan kunt u terecht bij uw casemanager of verpleegkundig specialist. Voor vragen tijdens het programma kunt u contact opnemen met de coördinator.

lees meer

Contact

Algemene vragen

Bij algemene vragen over het programma of vragen over deelname aan het programma kunt u terecht bij de casemanager of verpleegkundig specialist.

Tijdens het programma

Volgt u het programma voorafgaand aan uw operatie? Dan kunt u met vragen over het programma contact telefonisch contact opnemen met de coördinator via 06 15 45 52 31.


Voor wie?

Fit4Surgery wordt aangeboden aan meerdere patiëntgroepen die een grote operatie ondergaan. 

lees meer

Voor wie?

Fit4Surgery wordt aangeboden aan meerdere patiëntgroepen die een grote operatie ondergaan, onder andere binnen de afdelingen:

  • Heelkunde
  • Neurochirurgie
  • Hoofd-hals oncologie
  • Plastische chirurgie
  • Gynaecologie
  • Orthopedie
  • Urologie

De patiënt krijgt via de chirurg of casemanager te horen of hij of zij in aanmerking komt voor Fit4Surgery.

Afspraak in het ziekenhuis

Uitleg over Fit4Surgery


Gesprek met de chirurg

U heeft net te horen gekregen dat u binnenkort wordt geopereerd. Van de chirurg en casemanager krijgt u uitleg over het belang van een goede conditie voorafgaand aan de operatie. U wordt doorgestuurd voor het starten van Fit4Surgery.

Informatie en afspraken

In de testkamer Fit4Surgery ontvangt u informatie over het programma. We kijken hoe uw conditie op dit moment is en maken afspraken voor u met een fysiotherapeut en diëtist. Ook kijken we of er behoefte is aan aanvullende verwijzingen. lees meer

Informatie en afspraken

In de testkamer Fit4Surgery ontvangt u informatie over het programma. We kijken hoe uw conditie op dit moment is en maken afspraken voor u met een fysiotherapeut en diëtist. Ook kijken we of er behoefte is aan aanvullende verwijzingen. Bijvoorbeeld een gesprek met medisch psycholoog of ondersteuning bij het stoppen met roken of het drinken van alcohol.

Uw toestemming

Omdat we het belangrijk vinden om de effecten van Fit4surgery te evalueren, vragen we uw toestemming om uw gegevens te gebruiken voor onderzoeksdoeleinden. 

Het programma

Training en begeleiding


Fysiotherapie

in een korte tijd moet u in een zo goed mogelijke conditie komen, daarom traint u 3 keer per week onder begeleiding van een fysiotherapeut. De fysiotherapeut in het ziekenhuis bekijkt samen met u welke praktijk bij u in de buurt u het beste kan begeleiden en stuurt uw gegevens door.

Voedingsadvies

Voeding rondom een operatie is belangrijk. Daarom krijgt u algemene voedingsadviezen van de diëtist. Om u te ondersteunen tijdens het bewegingsprogramma, neemt u voorafgaand aan de operatie vitamine- en eiwitsuppletie in. lees meer over voeding

Uitvoering van het programma

De trainingen onder begeleiding van een fysiotherapeut vinden plaats buiten het ziekenhuis. Als u vragen heeft of u loopt ergens tegenaan loopt, dan kunt u altijd contact opnemen met de coördinator. 


Uitvoering van het programma

Tips


Gezond eten Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt u om gezonder te eten. 

naar website

Meer bewegen

In deze folder leest u hoeveel beweging op een dag gezond is. 

bekijk folder

Stoppen met roken

Wilt u hulp bij stoppen met roken? SineFuma kan u hierin begeleiden.

bekijk folder

Vlak voor de operatie

Evaluatie


Evaluatie Fit4Surgery

Vlak voor de operatie komt u weer in de testkamer van Fit4Surgery voor de evaluatie van het programma. Opnieuw wordt uw conditie vastgesteld om te kijken hoe het programma u heeft geholpen. Ook vinden we het belangrijk om te horen hoe u het programma heeft ervaren.
  • Medewerkers
  • Intranet