Werken bij Meeloopdag

Meeloopdag Intensive Care verpleegkundige

Ben jij een verpleegkundige met interesse in de IC opleiding of ben jij al IC gediplomeerd? Kom een keer bij ons meelopen en ervaar zelf wat wij je te bieden hebben.

lees meer

Meeloopdag Intensive Care verpleegkundige

Wil jij als verpleegkundige werken op een IC waar je door hoogwaardige persoons- en familiegerichte zorg écht het verschil maakt voor de patiënt en de familie? Dit in een academische setting waar je dagelijks zorg verleent aan patiënten met hoogcomplexe en uitzonderlijke aandoeningen. Vind je het belangrijk jezelf door opleiding te blijven ontwikkelen? En wil je bovendien direct betrokken zijn bij medische innovaties die de kwaliteit van zorg concreet verder verbeteren? Kom een keer bij ons meelopen en ervaar zelf wat wij je te bieden hebben.

Meld je aan voor de meeloopdag op de IC

Aanmelden meeloopdag IC

Ben jij een gediplomeerd IC verpleegkundige of wil je de opleiding gaan volgen? Ervaar hoe het is om bij het Radboudumc te werken!

schrijf je in

Van meeloopdag Naar talentpool

Stuur jij ons een passend profiel en blijkt tijdens een individuele meeloopdag dat onze ambities matchen? Dan nemen we je op in onze talentpool.

lees meer

Van meeloopdag Naar talentpool

Meeloopdag

Tijdens de meeloopdag ga je ervaren hoe het daadwerkelijk is op onze IC-afdeling.
Bedenk van tevoren wat je belangrijk vindt om te weten over bijvoorbeeld de afdeling, werkmethodes, diensten, zodat je het meelopen voor jezelf zo effectief mogelijk in kan zetten. Tijdens het meelopen is het niet de bedoeling dat je op enige wijze betrokken raakt bij een (ondersteunend) zorgproces. Dit vanwege kwaliteits-, veiligheids- en verzekeringsredenen. 
Sluiten onze ambities op elkaar aan en heb je aangegeven nú of in de toekomst te willen werken bij het Radboudumc, dan nemen we je op in onze talentpool.

Talentpool

Zodra er een voor jouw profiel relevante vacature is op de afdeling, word jij uitgenodigd voor een nadere kennismaking. En als het op dat moment past binnen je carriere en ambities, kun je ervoor kiezen om in te gaan op deze uitnodiging. Het kan dus voorkomen dat je er bewust voor kiest om eerst een tijd in de talentpool te blijven, voordat je daadwerkelijk de overstap maakt naar het Radboudumc.
 

Wederzijds selectiegesprek

Wij geloven in een wederzijds selectiegesprek. Dat houdt in dat zowel jij als wij een bewuste keuze voor elkaar maken. Uiteindelijk wil je daar werken waar jij je ambities (en die van ons) op een bij jou passende manier waar kan maken.

Ervaringen


Ervaring van een meeloopdag op de IC

Nikki, verpleegkundige, vertelt over haar meeloopdag op onze IC. lees meer

Ervaring van een meeloopdag op de IC

Begin van het jaar heb ik de meeloopdag op de IC gehad. Dat was een super ervaring! Ik kijk er met plezier op terug en het heeft richting gegeven aan mijn vervolgstappen. Zoekende naar meer diepgang in kennis, meer verantwoordelijkheid in handelen en meer reuring besloot ik een kijkje te nemen op de IC van het Radboudumc in Nijmegen. 

Ontvangst op de afdeling

Binnen een maand was dat geregeld. Na mijn aanmelding via de site werd er snel contact met mij opgenomen door de afdeling en is de meeloopdag gepland. De ontvangst op de IC was vriendelijk en persoonlijk. Ik mocht van alles vragen en overal meekijken waar dat kon, ook bij andere teamleden en intakes. Wat me opviel was dat mijn kennis en ervaring hier ook al toepasbaar kon zijn. Dat was fijn om te merken.

Wat mij opviel was dat dat de acute patiëntenzorg op de kamer van de patiënt plaatsvindt. Voor een kleine chirurgische ingreep, zoals het behandelen van een pneumothorax, hoeft de patiënt niet verplaatst te worden en zijn de verpleegkundigen betrokken bij de behandeling. Je kon merken dat de verpleegkundige met wie ik deze dag meeliep erg enthousiast is over haar werk op de IC en het team. Ik heb veel geleerd over de afdeling en vond het fijn om te merken dat zij ook vragen stelde aan mij. De eerste indruk: dit is een team met een een open cultuur, met mensen die gedreven en leergierig zijn en ook echt samen werken.

Talentpool

Twee dagen na mijn meeloopdag kreeg ik van de afdeling goede terugkoppeling en inhoudelijk advies. Voor mij komt de opleidingsplaats op de IC nog wat te vroeg en ik heb tips meegekregen om mijn loopbaan in de goede richting te sturen. Ik ben opgenomen in de talentpool van de afdeling. Dit betekent dat we contact blijven houden en ik op een later moment de selectieprocedure kan voortzetten.

 
Mijn nieuwsgierigheid en ambitie is nog meer aangewakkerd door de meeloopdag. Na deze dag is het mij duidelijk geworden dat ik meer werkervaring moet opdoen op een verpleegafdeling. Hierdoor ben ik beter voorbereid op de vervolgopleiding tot Intensive Care verpleegkundige.


Ervaring van een meeloopdag IC

Anke, IC verpleegkundige binnen een perifeer ziekenhuis, vertelt over haar ervaring van de meeloopdag op onze IC.

lees meer

Ervaring van een meeloopdag IC

Anke vertelt...

Ik vond het nogal wat, een stap zetten in een academisch ziekenhuis waar ik totaal vreemd was. Zou zo’n grote organisatie wel bij mij passen?
 
Toen ik eenmaal de stap had gezet en me via de website had aangemeld voor een meeloopdag moest ik nog helder krijgen wat ik deze dag allemaal te weten wilde komen: 

1) Wat zijn daadwerkelijk de verschillen tussen het werken als IC-verpleegkundige in een academisch ziekenhuis ten opzichte van een perifeer ziekenhuis?
2) Zou de patiëntencategorie niet te hoog zijn gegrepen?
3) Wat zijn de mogelijkheden om mijzelf in de toekomst te kunnen ontwikkelen?
4) Hoe verloopt het contact met de artsen en wordt eigen inbreng gewaardeerd?
 

Hoe zag deze dag eruit?

Erg spannend, dat was het! Maar eenmaal een stap op de afdeling gezet, nam de spanning snel af. Ik werd hartelijk ontvangen door het gehele team. Het begin van de dienst startte ik samen met een collega bij een patiënt op, waarna we later werden over genomen en ik werd rondgeleid over alle IC’s inclusief de MC en het Expertisecentrum voor ontwennen van beademing. Gedurende deze rondleiding heb ik de mogelijkheid gekregen om met een patiënt in het oefenbad mee te kijken en met diverse IC-verpleegkundigen te praten over het werken op diverse IC’s, de organisatie en de mogelijkheid voor verdere ontwikkeling. Hierbij sprak ik onder andere met een IC-verpleegkundige die vanuit een perifeer ziekenhuis naar een academisch ziekenhuis is gegaan wat maakte dat ik specifiekere vragen over de verschillen tussen perifeer en academisch kon stellen, erg prettig!

Verder vond er in de middag een zogenoemde ‘middagbespreking’ plaats waarin een ingewikkelde casuïstiek van een op dat moment opgenomen patiënt inhoudelijk met het gehele team werd besproken, erg interessant en fijn om te zien hoe collega’s hun eigen kennis delen!
 

Wat viel mij op?

 1. Ondanks dat de organisatie groot is en er 5 verschillende IC’s zijn, is de afdeling klein en overzichtelijk en voelt de onderlinge sfeer prettig aan.
 2. De inbreng van IC-verpleegkundigen tijdens de artsenvisite. Hierbij vertelt de verpleegkundige met behulp van de ABCD-methode de vitals van de patiënt en benoemt daarbij haar vragen en opmerkingen. Hieruit bleek dat eigen inbreng wordt gewaardeerd en meegenomen.
 3. De nauwe samenwerking tussen artsen en verpleegkundigen. Ondanks de grote organisatie zijn de lijntjes kort.
 4. Meerdere momenten op een dag is er artsenvisite.

Samenvattende terugblik

Terugkijkend op deze dag heb ik al mijn vragen kunnen beantwoorden, waaronder de belangrijkste vraag: “Is het echt zo grootschalig georganiseerd in een academisch ziekenhuis ten opzichte van een perifeer ziekenhuis?”
Mijn antwoord daarop is: Nee. De verschillende IC’s zijn opgesplitst en kleinschalig ingericht wat maakt dat de afdeling overzichtelijk is. De lijntjes met de artsen zijn kort en onderling contact vindt laagdrempelig plaats.
Wat betreft de complexiteit heb ik enkele situaties voorbij zien komen waar ik zelf weinig ervaring mee had, waaronder neurotrauma. Na diverse gesprekken met zowel verpleegkundigen, artsen als de hoofdverpleegkundige werd mij duidelijk dat je voldoende tijd krijgt om jezelf daarin te kunnen ontwikkelen.
 
Met behulp van deze meeloopdag heb ik een duidelijk beeld gekregen van het werken als IC-verpleegkundige in het Radboudumc alvorens ik solliciteerde op deze functie. Inmiddels werk ik met veel plezier op de IC van het Radboudumc.

Ben jij door dit verhaal benieuwd geworden naar wat het voor je betekent, vraagt en oplevert om in het Radboudumc te werken? Kom dan een ochtend of middag meelopen.

Instagram Account

Op Instagram laten Intensive Care verpleegkundigen Tim, Nikki en Nienke je zien hoe het is om op onze IC te werken.

Naar Instagram

Waarom werken bij de IC?

 • “De combinatie van zeer complexe technische handelingen en het begeleiden van de familie, maken het werk hier erg interessant.”

  lees meer


  Persoons- en familiegerichte zorg

  Wat dit voor verpleegkundigen betekent:

  Dat je elke dag persoongerichte zorg van onderscheidende kwaliteit verleent, binnen welke van onze verschillende units je ook werkt. Daarbij nemen we de specifieke situatie van de patiënt als uitgangspunt en stemmen de behandeling daar volledig op af. Dat kunnen we, omdat we op onze afdeling de expertise hebben om verschillende en hoogwaardige behandelmethoden toe te passen. Door de academische setting is er in het Radboudumc veel kennis en ervaring aanwezig, binnen een multidisciplinair team. En we proberen altijd net iets extra’s te doen voor patiënten als uit de behoeften van de patiënt of zijn familie blijkt dat dit het comfort en de kwaliteit van leven van de patiënt ten goede komt.

  Bovendien betrekken we de familie intensief bij de behandeling. Jij als verpleegkundige hebt hierin een belangrijke rol. Het beeld bestaat soms dat we op onze afdeling vooral te maken hebben met acute situaties die veel hectiek met zich meebrengen. Weliswaar heb je bij ons regelmatig te maken met patiënten die erg instabiel zijn, maar tegelijkertijd ook met patiënten die relatief lang bij ons verblijven. Naast de zorg aan het bed, begeleid en betrek je de familie bij de behandeling. Je geeft hen uitleg, je bent de spreekbuis van de patiënt en de familie richting de artsen en daar waar mogelijk betrek je de familie bij taken in de zorg aan de patiënt, hun naaste. Je hebt in je werk te maken met patiënten en families met heel diverse achtergronden, ieder met hun eigen wensen en omstandigheden.

  We behandelen op onze afdeling veel ernstig zieke patiënten. Soms zijn dit patiënten die vanuit andere centra naar ons zijn doorgestuurd. We zetten dan al onze kennis en kunde in om de patiënt succesvol te behandelen, zodat we hem of haar kunnen ontslaan van onze IC/MC. Maar dit lukt niet altijd en het kan zijn dat de patiënt komt te overlijden. Naast intense emoties bij de familie, is dit voor ons als verpleegkundigen ook wel eens moeilijk. Als team vangen we elkaar hierin goed op en we staan altijd voor elkaar klaar.

  Wat dit van verpleegkundigen vraagt:

  Dat je als verpleegkundige vakinhoudelijk over de kennis en kunde beschikt om vernieuwende behandelmethoden toe te kunnen passen en de effecten van deze methoden op de patiënt te overzien. Maar ook over de vaardigheden en persoonlijkheid om je in te kunnen leven in de familie en goed in te kunnen spelen op hun behoefte en situatie. Je moet daarbij erg flexibel zijn en snel kunnen schakelen. De focus op vaak complexe verpleegtechnische handelingen enerzijds en het optimaal begeleiden van de familie en de naasten anderzijds, vraagt dat je als verpleegkundige op de toppen van je kunnen werkt. Je moet in staat zijn hierin de juiste balans te vinden, om zo op beide fronten de maximale zorg te bieden.

  Bovendien is het belangrijk dat je een goed gevoel hebt voor de verschillende achtergronden en omstandigheden van de families en je daarin kunt én wil inleven. En als je te maken hebt met een patiënt waarbij je al langer betrokken bent die overlijdt, moet je in staat zijn hier professioneel mee om te gaan en daar waar nodig je emoties met je collega’s te delen.

  Wat dit verpleegkundigen oplevert:

  Dat je als verpleegkundige zorg verleent, die helemaal aansluit bij de specifieke behoefte van de patiënt. Je merkt dagelijks dat dit goed is voor het comfort en het herstel van patiënten. Je hebt als verpleegkundige echt het gevoel dat je door persoonsgerichte zorg nog meer voor de patiënt en de familie kunt betekenen. Dat geeft veel voldoening. En de goede band die je opbouwt met de patiënt en de familie, geeft energie in het werk.

  Bovendien krijg je vertrouwen terug van de familie en patiënt als je in deze band investeert. Dat geeft jou rust. En de goede en open communicatie die ontstaat in de relatie, helpt je om de zorg nog beter af te stemmen op de situatie van patiënt. Dat is goed voor de kwaliteit van zorg, maar het maakt je werk ook makkelijker. En vaak blijkt dat jouw belangrijke rol op een bijzonder kwetsbaar moment in het leven van de patiënt en de familie ervoor zorgt, dat de familie (en patiënt) jou nooit meer vergeten. Je maakt echt het verschil in de zorg en in hun leven. Dat is heel dankbaar werken.

 • Opleiding & ontwikkeling

  Wat dit voor verpleegkundigen betekent:

  Dat je als verpleegkundige werkt en opgeleid wordt op een academische afdeling met een echte onderwijscultuur, waar we doorlopend investeren in jouw verdere opleiding en persoonlijke ontwikkeling. En dit op een IC met verschillende units (Algemene IC’s, Neuro, Thorax/Hart,MC, Kinder IC, Expertisecentrum voor ontwennen van beademing), waarbinnen je heel breed wordt opgeleid en kennis opdoet van diverse facetten van dit verpleegkundig vakgebied. Voor de hoogcomplexe zorg die je verleent, is het op peil houden en verder ontwikkelen van je kennis en vaardigheden essentieel. We begeleiden je daarin en bieden jou veel mogelijkheden tot het volgen van opleidingen die aansluiten bij jouw persoonlijke behoefte. En je hebt een persoonlijk opleidingsbudget dat je zelf kunt besteden aan opleidingen of bijvoorbeeld aan het bezoeken van symposia en congressen.

  Verder hebben we veel scholingsmomenten en kun je je verdiepen in specifieke aandachtsvelden. Je hebt alle ruimte om je op jouw manier verder te ontwikkelen, maar we verwachten wel van je dat je hierin zelf initiatief neemt. Bovendien zijn we een afdeling waar we je graag verder helpen in je loopbaan als verpleegkundige. Bijvoorbeeld naar een andere unit op onze IC of in een combitraject werken op de Intensive Care én op de SEH of in een combinatie met de Kinder IC. Of je kunt de opleiding tot PA op de IC volgen of doorstromen naar de SEH binnen het Radboudumc. Ook bieden we je opleidingsmogelijkheden voor een aantal gespecialiseerde teams die we hebben. Zo kun je na scholing deel uitmaken van ons MICU(Mobiele IC unit)-team dat het transport van IC-patiënten verzorgt. En je kunt een opleiding volgen voor ons specialistische ECMO/ECLS-team.

  Daarnaast hebben we als Radboudumc afspraken met het Ministerie van Defensie over uitzending van onze medische professionals naar internationale (vredes)missies. Ook daarvoor kun je als verpleegkundige, als je dit wilt, opgeleid en ingezet worden. En alsof dit nog niet genoeg is: we werken intensief samen met een aantal andere IC’s in de regio (www.loopbaanIC.nl). Dit geeft jou de kans om tijdelijk mee te draaien op de IC van een ander ziekenhuis en zo zelf te zien en te ervaren hoe er op onze collega-IC’s gewerkt wordt.

   

  Wat dit van verpleegkundigen vraagt:

  Dat je het vanzelfsprekend en leuk vindt om jouw kennis en vaardigheden door opleiding en training op peil te houden, je verder te verdiepen en jezelf ook op persoonlijk vlak te blijven ontwikkelen. Het is daarbij belangrijk dat je hierin zelf de regie neemt. Het Radboudumc roept niet voor niets ‘een leven lang leren’.  Echt het verschil maken voor onze patiënten, kan alleen maar als je continu je vakkennis op peil houdt. Daarin zijn we als afdeling ambitieus, maar verwachten we ook van jou de ambitie om steeds beter te willen worden in je vak. Je moet daarom van nature leergierig en nieuwsgierig zijn.

  Wat dit verpleegkundigen oplevert:

  Dat je als verpleegkundige continu blijft leren en je IC/MC-kennis doorlopend verbreedt en verdiept. Dit vormt je en je wordt iedere dag uitgedaagd om alles uit jezelf boven te halen. Daar krijg je energie van en je bent nooit uitgeleerd. Je komt steeds in aanraking met nieuwe kennisgebieden en specialismen, die interessant zijn om je verder in te verdiepen. En die ruimte en mogelijkheden krijg je ook.

 • Academische setting, ziektebeelden, innovatie

  Wat dit voor verpleegkundigen betekent:

  Dat je als verpleegkundige werkt op een academische IC/MC in een Level 1 traumacentrum waar je zorg verleent aan heel diverse patiënten met zeer uitzonderlijke en hoogcomplexe ziektebeelden.  En waar comorbiditeit en instabiele patiënten aan de orde van de dag zijn. Een IC waar we binnen onze verschillende units Algemene IC, MC, Neuro en Thorax/Hart, Kinder IC en Expertisencentrum voor ontwennen van beademing hoogwaardige en kwalitatieve persoonsgerichte zorg bieden aan patiënten die vaak elders niet (meer) behandeld kunnen worden. Of aan patiënten die voor een second opinion naar het Radboudumc komen.

  Vanwege de complexiteit van de aandoeningen werken in de zorg doorgaans meerdere specialismen en disciplines in multidisciplinaire behandelteams samen. Als verpleegkundige heb je hierin een verantwoordelijke regierol, die hoge eisen stelt aan je verpleegkundig leiderschap. En je bent de ogen en oren van het behandelteam, waarin artsen en verpleegkundigen intensief samenwerken voor de beste zorg. In de zorg hanteren we strikte protocollen, die enerzijds de kwaliteit van de behandeling waarborgen, maar die anderzijds jou als verpleegkundige ook veel zelfstandigheid in je werk geven en ruimte om mee te denken.

  Op onze afdeling lopen continu wetenschappelijke onderzoeken naar nieuwe behandelmethoden. Als verpleegkundige heb je hier in je werk mee te maken en kun je zelf ook initiatieven op dit vlak nemen. In de breedste zin investeren we op onze afdeling doorlopend in medische innovatie. Een goed voorbeeld hiervan is ons expertisecentrum voor ontwennen van beademing; een afdeling waar op een voor Nederland unieke manier beademingspatiënten revalideren. En we werken binnen onze IC met de modernste apparatuur en therapieën. Voorbeelden hiervan zijn ECLS/ECMO en DECAP.

  Wat dit van verpleegkundigen vraagt:

  Dat je als verpleegkundige beschikt over een brede klinische blik. En over de kennis en kunde om hoogwaardige zorg te kunnen verlenen aan patiënten met uitzonderlijke aandoeningen en om complexe verpleegtechnische handelingen te verrichten. Daarbij is het belangrijk dat je altijd het overzicht houdt, alert bent op patiënten die plotseling instabiel kunnen worden en dat je de regie in de behandeling neemt en houdt. Dit vraagt om verpleegkundig leiderschap, waarbij je stevig in je schoenen staat, op een zelfstandige manier je verantwoordelijkheid pakt en tegelijkertijd op een goede manier communiceert met collega’s, artsen, de patiënt en de familie. Bovendien moet je in staat zijn je eigen grenzen te bepalen en dit ook aan kunnen geven. En omdat je werkt op een afdeling waar continue medische innovatie vanzelfsprekend is, is het belangrijk dat je hiervoor openstaat, hierin mee wilt/kunt werken en daar waar nodig/mogelijk ook zelf initiatief neemt.

  Wat dit verpleegkundigen oplevert:

  Dat je iedere dag in aanraking komt met aandoeningen en ziektebeelden, die je elders niet ziet. Dit houdt je werk erg interessant en je leert steeds nieuwe facetten van het verpleegkundig vakgebied kennen. De hoogwaardige en bijzondere specialistische expertise op onze afdeling, maakt bovendien dat je nog meer voor de patiënt kunt betekenen. Dat geeft je als verpleegkundige veel voldoening in je werk. De zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die je als verpleegkundige hebt geven je veel ruimte om actief mee te denken in de behandeling. Je hebt zo direct invloed op de kwaliteit van leven en het comfort van de patiënt. En jouw betrokkenheid bij wetenschappelijk onderzoek en bij medische innovatie, zorgt ervoor dat je voorop blijft lopen in je vakgebied en daarnaast concreet bijdraagt aan de zorg van de toekomst.

vacatures

meer informatie


Regionale samenwerking loopbaanIC

De IC’s van Radboudumc, CWZ, Bernhoven en Maasziekenhuis Pantein vormen op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek samen één IC regio. Dit biedt veel mogelijkheden voor IC-verpleegkundigen. naar LoopbaanIC

Regionale samenwerking loopbaanIC

De IC’s van Radboudumc, CWZ, Bernhoven en Maasziekenhuis Pantein vormen op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek samen één IC regio. Dat doen we in het belang van hoogwaardige IC zorg voor patiënten.

Wil jij als IC verpleegkundige, nu en in de toekomst, in een boeiende werkomgeving aan de slag? Wij bieden jou unieke carrièrekansen bij een academisch, een topklinisch en een regionaal ziekenhuis.

In de regio leiden we collega’s samen op en wisselen we collega’s uit. We delen kennis, voeren samen onderzoek uit en stemmen onze werkwijzen waar mogelijk op elkaar af. Dat maakt de IC regio extra aantrekkelijk voor jou én voor de patiënt.

Bekijk eens welke IC het beste aansluit bij jouw achtergrond en loopbaanwensen op www.loopbaanic.nl. Wij komen graag met je in contact!

Oefenbad voor de IC-patiënt

Het oefenbad van de IC van het Radboudumc is het eerste oefenbad ter wereld waarin ook patiënten kunnen oefenen die afhankelijk zijn van beademingsapparatuur. De patiënt kan zich hier enigszins vrij bewegen in water, veilig begeleid door een fysiotherapeut en een verpleegkundige. naar video oefenbad

Afdeling Intensive Care

Afdeling Intensive Care (IC) is een van de medisch specialismen in het Radboudumc. Er worden ernstig zieke patiënten opgenomen bij wie een of meer belangrijke lichaamsfuncties zijn uitgevallen of worden bedreigd. lees meer

contact


meer weten?

Mariëlle van Summeren-Krukkert
Teamleider Intensive Care

06-29647249
contactformulier
 • Medewerkers
 • Intranet