Keten urologische oncologie

Deze keten richt zich met name op de behandeling van prostaatkanker, blaaskanker, nierkanker en zaadbalkanker. Op deze pagina leest u meer over onze resultaten. Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij uw behandeld arts.

300 patiënten nierkanker

Aantal nieuwe patiënten met niercelcarcinoom dat werd gediagnosticeerd of behandeld in het Radboudumc per jaar.

bekijk meer

300 patiënten nierkanker

In 2022 werden er in totaal 300 nieuwe patiënten met niercelcarcinoom (nierkanker) gediagnosticeerd of behandeld in het Radboudumc. In onderstaande grafiek staat het aantal nieuwe patiënten met niercelcarcinoom dat werd gediagnosticeerd of behandeld in het Radboudumc van 2018 tot en met 2022.

Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis minimaal 20 nieuwe patiënten per jaar met niercelcarcinoom moet diagnosticeren of behandelen. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.


108 systeem­behandelingen nierkanker

Aantal patiënten met niercelcarcinoom dat werd behandeld met medicijnen per jaar.

bekijk meer

108 systeem­behandelingen nierkanker

Er zijn verschillende soorten behandelingen voor nierkanker, zoals een operatie of een behandeling met medicijnen (systemische behandeling). In 2022 werden in ons ziekenhuis in totaal 108 patiënten met niercelcarcinoom behandeld met medicijnen. In onderstaande grafiek staat het aantal patiënten met niercelcarcinoom dat per jaar behandeld werd met medicijnen in het Radboudumc van 2018 tot en met 2022.  

Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis per jaar minimaal 10 patiënten met niercelcarcinoom moet behandelen met medicijnen. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.


60 operaties nierkanker

Aantal operaties per jaar voor nierkanker.

bekijk meer

60 operaties nierkanker

Hoe meer operaties een specialist uitvoert, des te beter hij of zij wordt. Dat is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. Het aantal operaties dat in een ziekenhuis wordt uitgevoerd, zegt dus veel over de kwaliteit van de behandeling.

Er zijn verschillende soorten behandelingen voor nierkanker, zoals een operatie of een behandeling met medicijnen. In 2022 werden in ons ziekenhuis in totaal 60 operatieve ingrepen voor nierkanker verricht. In onderstaande grafiek staat het aantal operatieve ingrepen voor nierkanker van 2018 tot en met 2022.

Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis per jaar minimaal 10 operatieve ingrepen voor nierkanker moet uitvoeren. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.


83 operaties blaaskanker

Aantal operatieve verwijderingen van de blaas per jaar.

bekijk meer

83 operaties blaaskanker

Hoe meer operaties een specialist uitvoert, des te beter hij of zij wordt. Dat is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. Het aantal operaties dat in een ziekenhuis wordt uitgevoerd, zegt dus veel over de kwaliteit van de behandeling.

Een cystectomie, of blaasverwijdering, is een operatie die wordt gedaan bij patiënten met blaaskanker bij wie de kanker is ingegroeid in de spierlaag van de blaaswand. Naast blaasverwijderingen in het kader van blaaskanker, vinden deze operaties ook plaats in het kader van andere aandoeningen. Over de periode 1-7-2020 t/m 30-6-2021 (verslagjaar 2021) zijn in totaal 83 blaasverwijderingen uitgevoerd.

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis minimaal 20 keer per jaar een cystectomie voor blaaskanker moet uitvoeren. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.


62 behandelingen zaadbalkanker

Aantal nieuwe patiënten met zaadbalkanker dat werd behandeld per jaar.

bekijk meer

62 behandelingen zaadbalkanker

De overlevingskans van patiënten met kanker is sterk afhankelijk van het stadium waarin de kanker zich bevindt op het moment van diagnose. Daarom rapporteren we per stadium.

Bij zaadbalkanker zijn er 4 stadia:

  • Stadium 1: de tumor is beperkt tot de zaadbal.
  • Stadium 2: naast de tumor in de zaadbal zijn er uitzaaiingen in de lymfeklieren in de buik.
  • Stadium 3: de tumor is uitgezaaid naar lymfeklieren in de borst, boven het middenrif.
  • Stadium 4: de tumor is uitgezaaid naar organen op afstand, dus elders in het lichaam, zoals de longen, lever, botten of hersenen.

In 2021 werden in totaal 62 nieuwe patiënten met een stadium 1 zaalbalkanker behandeld in het Radboudumc. In de grafiek hieronder staat het aantal nieuwe patiënten met een stadium 1 zaalbalkanker dat werd behandeld in het Radboudumc van 2017 tot en met 2021.

Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de kwaliteit te garanderen. Een van deze eisen is dat een ziekenhuis per jaar minimaal 5 nieuwe patiënten met een stadium 1 zaalbalkanker moet behandelen. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.

Stadium 2 t/m 4
In 2020 werden in totaal 53 nieuwe patiënten met zaalbalkanker hoger dan een stadium 1 behandeld in het Radboudumc. In de grafiek hieronder staat het aantal nieuwe patiënten met zaalbalkanker hoger dan een stadium 1 dat werd behandeld in het Radboudumc in 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020.

Grafiek

Norm

De beroepsvereniging van medisch specialisten heeft vastgesteld dat een ziekenhuis per jaar minstens 10 nieuwe patiënten met zaalbalkanker hoger dan stadium 1 moet behandelen om de kwaliteit te garanderen. Het Radboudumc voldoet ruimschoots aan deze norm.


KiesBeter

Voor een volledig overzicht van de uitkomsten van zorg.
  • Medewerkers
  • Intranet