Lopende onderzoeken Cortisol voor PTSS (CovoS)

Helpt u mee?

PTSS-behandeling werkt niet voor iedereen even goed. Wij onderzoeken hoe trauma verband houdt met veranderingen in het stresssysteem, en of medicatie kan zorgen voor een vermindering van angst. Het doel is een stap richting meer persoonlijk afgestemde behandeling.


Helpt u mee?


Contact

Merve Kadaras

06 54 95 19 86

We zijn telefonisch bereikbaar op woensdag tussen 9.00 - 17.00 uur. Voor contact op andere dagen verzoeken wij u een e-mail te sturen. Indien wij u hebben gemist, zullen we z.s.m. terugbellen.
stuur e-mail

Doel van het onderzoek

Wilt u meer weten over het doel van het onderzoek en hoe de metingen onze onderzoeksvraag kunnen beantwoorden? Hoofdonderzoeker Erno Hermans vertelt hier meer over in een video.

lees meer

Doel van het onderzoek

In het CovoS-onderzoek (deel A) bestuderen wij hoe biologische stressreacties (oftewel het stresssysteem) verschillen van persoon tot persoon. Het stresssysteem is een biologisch systeem wat actief wordt wanneer het lichaam stress ondervindt. Wij zijn vooral geïnteresseerd in een eventuele ontregeling in het stresssysteem waarbij er minder af wordt gegeven van het stresshormoon cortisol (zie de video bij het blok 'Achtergrond'). We denken dat deze ontregeling te maken zou kunnen hebben met traumatische ervaringen tijdens de vroege jeugd. Dit willen wij onderzoeken met mensen met PTSS, zowel mensen met als zonder trauma in de vroege jeugd. Met het CovoS-onderzoek bestuderen wij dan of zo’n ontregeling in het stresssysteem ook in verband staat met dat PTSS-behandeling voor sommige mensen minder goed helpt.

De sleutelvraag bij het CovoS-vervolgonderzoek met MRI (deel B) is of een aanvulling van cortisol via medicatie dan angstverminderend kan werken voor deze groep mensen die zelf een lage cortisolafgifte hebben vanwege deze ontregeling in het stresssysteem. Dit wordt getest met een proefopstelling in het onderzoeksinstituut. Let op: u krijgt in dit onderzoek geen PTSS-behandeling aangeboden. Als uit het CovoS-onderzoek blijkt dat cortisol medicatie kan helpen, dan kunnen we dit misschien wel gebruiken om in de toekomst PTSS-behandeling te verbeteren.


ADF stichting

Dit onderzoek wordt ondersteund door ADF stichting, een patiënten- en familie-organisatie voor iedereen die te maken heeft met angst- en dwangklachten of PTSS. Leden van ADF stichting vertellen in een video waarom zij dit onderzoek belangrijk vinden.

lees meer

ADF stichting

In deze video vertellen Frouke Zeegers (ervaringsdeskundige in CovoS adviescommissie) en Sander Pronk (directeur ADF stichting van 2017 tot 2021) hoe zij betrokken zijn bij het CovoS onderzoek en waarom zij dit onderzoek zo belangrijk vinden.


CovoS-adviescommissie

De adviescommissie van het CovoS onderzoek bestaat uit mensen die persoonlijk ervaring hebben met PTSS. Ze stellen zich graag voor en delen met u hun ervaringen.

lees meer

Deelname aan CovoS-onderzoek (deel A)


Uw deelname aan het onderzoek

Voor dit onderzoek zoeken wij veel mensen met PTSS die mee willen doen, samen met een vergelijkingsgroep. Hartelijk bedankt dat u overweegt om mee te doen!
Laat u het aan ons weten als u interesse of vragen heeft?

contactformulier

Wat houdt deelname in?

Voor het CovoS-onderzoek (deel A) vragen wij u om twee keer op bezoek te komen. We vertellen u in onze video graag meer over onze onderzoeksmetingen en wat wij van u verwachten als u meedoet.

lees meer

Wat houdt deelname in?

In deze video wordt uitgelegd wat deelname aan het CovoS-onderzoek (deel A) inhoudt.

Wat zijn de metingen?

Wij vragen dat u twee keer langskomt voor metingen van het onderzoek. Het eerste bezoek (van 3 uur) bestaat uit vragenlijsten, een puzzeltaak en uitleg over een thuistest van het stresssysteem. Het tweede bezoek (van 3.5 uur) in het onderzoeksinstituut bestaat uit vragenlijsten, speekselmetingen van het stresssysteem bij een uitdaging voor het stresssysteem en bloedafname.

Hoe kan ik meedoen?

Wilt u meedoen met dit onderzoek? Fijn om te horen! U kunt uw gegevens achterlaten via het contactformulier of ons een email sturen, dan komen wij graag met u in contact. De onderzoeker neemt contact op om samen met u de aanvullende criteria van het onderzoek door te nemen. Deze zijn opgesteld voor uw veiligheid en voor een goede kwaliteit van de onderzoeksgegevens. Hierbij is het in sommige gevallen ook nodig dat u voorafgaand meedoet aan een interview over uw PTSS, om te bepalen of u mee kunt doen; de onderzoeker bespreekt met u of dit van toepassing is. 


Wat betekent deelname voor u?

We begrijpen dat dit verzoek tot deelname aan ons onderzoek misschien vragen bij u oproept. Is deelname veilig? Heeft het invloed op mijn behandeling? Hoe zit het met privacy? En worden mijn reiskosten vergoed? In deze video vertelt hoofdonderzoeker Erno Hermans over wat deelname voor u betekent.

CovoS-vervolgonderzoek (deel B)


Wat houdt deelname in?

In het CovoS-vervolgonderzoek (deel B) bekijken wij bij mensen met PTSS of cortisol medicatie in de toekomst zou kunnen helpen bij behandelingen. Deelname houdt in dat u eenmalig cortisol medicatie krijgt en in de MRI-scanner gaat.

lees meer

Wat houdt deelname in?

In deze video wordt uitgelegd wat deelname aan het CovoS-vervolgonderzoek (deel B) inhoudt.

Wat zijn de metingen?

Het CovoS-vervolgonderzoek bestaat uit twee sessies, waarvan elke sessie bestaat uit een lang bezoek (van 6 uur inclusief pauzes), en de dag daarna een kort bezoek (van <1 uur). Voor deel B vragen wij u dus om nog vier keer naar een onderzoeksinstituut te komen. Hierbij doet u een computertaak waarmee wij onderzoeken hoe u een nieuwe milde angst aanleert en of deze angst op termijn vermindert. Tijdens één van de twee lange bezoeken krijgt u een eenmalige dosis van de cortisol-medicatie. Dit is een veilig medicijn dat is geregistreerd voor andere aandoeningen. Hiervoor onderzoeken wij een nieuwe toepassing bij mensen met PTSS. Daarnaast gaat u tijdens beide lange bezoeken in de MRI-scanner. 


In de MRI-scanner

Een MRI-scan is voor veel mensen een ongewone en misschien zelfs spannende ervaring. We vertellen u graag meer over het laten maken van een MRI-scan en bespreken dit in een video.

kijk video

In de MRI-scanner

Bij het CovoS-vervolgonderzoek maken wij MRI-scans van uw hersenen. Voor veel mensen is een MRI-scan een ongewone of zelfs spannende ervaring. Wanneer u een MRI-sessie heeft op ons onderzoeksinstituut dan maakt u eerst kennis met een oefenscanner, zodat u vervolgens meer op uw gemak bent bij de daadwerkelijke MRI-sessie.

In deze video laten we alvast zien wat er allemaal bij komt kijken als u de MRI-scanner ingaat. Daarnaast kunt u hieronder meer informatie lezen over MRI-onderzoek.

  • Wat is MRI en is het veilig?
  • Hoe werkt het als ik de MRI-scanner inga?
  • Wat meet een MRI-scan?
  • Wie is de assisterende onderzoeker tijdens de MRI-sessie?
  • Kijken jullie of mijn hersenen gezond zijn?



Ervarings­deskundigen

Leden van onze CovoS adviescommissie zijn op bezoek geweest bij het onderzoeksinstituut en hebben deelgenomen aan een MRI-scan. Ze vertellen erover in deze video.

Meer informatie


Nieuws

Bekijk nieuwsberichten over het onderzoek en ons onderzoeksteam.

lees meer

Nieuws

In dit overzicht vindt u diverse nieuwsberichten. Het meest recente item is automatisch uitgevouwd.