Niet alle patiënten met endeldarmkanker hebben een operatie nodig. Dat concluderen onderzoekers van het Radboudumc na het bekijken van data van de Nederlandse Kanker Registratie. Nu worden vrijwel alle patiënten met vroege endeldarmkanker nog geopereerd om de tumor te verwijderen, maar dat lijkt niet in alle gevallen noodzakelijk. Het Radboudumc Centrum voor Oncologie start een internationaal onderzoek naar twee endeldarmsparende behandelingen. Gisteren, 5 juli, is de eerste Nederlandse patiënt geïncludeerd.
Nederlandse Kankerregistratie
Om uit te zoeken of mogelijk meer patiënten kunnen profiteren van een endeldarmsparende behandeling bekeek Anouk Rombouts, onderzoekster van het Radboudumc, gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). De NKR is een database met betrouwbare, objectieve gegevens van alle kankerpatiënten in Nederland. Samen met een team van onderzoekers bekeek zij hoeveel patiënten met endeldarmkanker na bestraling en eventueel chemotherapie nog tumorweefsel hadden. Bij 10 tot 20 procent van de patiënten bleek geen tumorweefsel meer aanwezig na behandeling.
Onnodige operatie
Nu blijkt dat mogelijk meer patiënten endeldarmsparend behandeld kunnen worden, start het Radboudumc Centrum voor Oncologie met een vergelijkend onderzoek. Daarin wordt de huidige behandeling mét operatie vergeleken met twee endeldarmsparende behandelingen. Hoogleraar Oncologische Chirurgie van het Radboudumc Hans de Wilt: “De afgelopen jaren hebben we patiënten met endeldarmkanker nog standaard geopereerd na de bestraling, maar dit lijkt dus niet in alle gevallen noodzakelijk. Een endeldarmbesparende behandeling lijkt daarom voor meer patiënten met endeldarmkanker een optie.”
STARTREC
Het internationale onderzoek STARTREC vergelijkt dus de standaardoperatie met twee endeldarmsparende behandelingen. De ene behandeling is een korte periode van bestraling gedurende 1 week, de andere behandeling een langere periode van bestraling met chemotherapie gedurende 5 weken. Patiënten met endeldarmkanker kunnen binnenkort in twaalf centra* in Nederland terecht voor dit onderzoek. Ook in Denemarken en in Engeland wordt het onderzoek uitgevoerd. Hans de Wilt coördineert de studie: “De STARTREC studie moet antwoord geven op de vraag of deze endeldarmsparende behandelingen net zo goed resultaat geven ten opzichte van de standaard operatie. Daarnaast willen we erachter komen welke van deze twee behandelingen de beste resultaten geeft op de korte en lange termijn.”
Naast de STARTREC-studie zijn er nog twee andere landelijke orgaansparende onderzoeken: de TESAR-studie en de Wait-and-See registry. Het Radboudumc is het eerste universitair medisch centrum waar patiënten terecht kunnen voor alle drie deze studies.
*Deelnemende centra STARTREC: Radboudumc, Isala, LUMC, Amphia, Catharina Ziekenhuis, AvL, VUmc, IJsselland Ziekenhuis, MC Leeuwarden, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Diakonessenhuis en Laurentius Ziekenhuis.
Meer nieuws

Water als nieuw middel voor hartonderzoek bij pijn op de borst
1 maart 2021Wetenschappers van het Radboudumc hebben met succes een nieuwe techniek toegepast om oorzaken van pijn op de borst in de kransslagaders van het hart te onderzoeken.
lees meer
Een zeldzame ziekte hebben is niet zeldzaam
25 februari 2021Zondag 28 februari is Rare Disease Day of Zeldzameziektendag
lees meer
Artificiële Intelligentie voor betere preventie van dementie AI-Mind project ontwikkelt platform voor snelle, vroege diagnostiek
23 februari 2021Het internationale AI-Mind project, waaraan ook het Radboudumc deelneemt, gaat slimme digitale instrumenten ontwikkelen om hersenverbindingen te screenen en het risico op dementie in te schatten bij mensen met milde cognitieve problemen.
lees meer
Het kan, direct contact met iemand die droomt Publicatie in Current Biology
18 februari 2021Kan iemand in een droom vragen oppikken en ze beantwoorden? Een onderzoeksgroep met wetenschappers van het Radboudumc/Donders Instituut laat zien dat het kan.
lees meer
Radboudumc geeft Leidse Waaghoofdbrug tweede leven in binnentuin Nieuwe tuinen stimuleren welbevinden patiënten en medewerkers
18 februari 2021Herinrichtingsplannen geven ruimte voor meer parklandschap en hergebruik voetgangersbrug uit Leiden in binnentuinen Radboudumc. Hiermee werken we aan een 'healing environment' voor patiënten en medewerkers.
lees meer