Nieuws Movember prompt een snor zoekt steun voor DNAonderzoek
2 november 2020

Patiënten met uitgezaaide prostaatkanker die niet meer reageren op hormoonbehandelingen hebben een ongunstige prognose. Twee, hooguit drie jaar, meer tijd is hen doorgaans niet gegeven. Als het aan oncoloog Niven Mehra en zijn onderzoeksteam ligt, verandert dat perspectief zo snel mogelijk. Samen met Radboudumc-collega Martijn den Brok grijpt Mehra de internationale actie Movember aan om extra geld in te zamelen voor kansrijk onderzoek. Wat wil hij bereiken? 

Om te begrijpen wat Niven Mehra en zijn onderzoekers willen, moeten we even één stap terug in de tijd. In de afgelopen jaren liep er vanuit het Radboudumc een grote landelijke studie naar precies de groep patiënten waar het in dit verhaal over gaat: mannen met uitgezaaide prostaatkanker, voor wie hormoonbehandeling geen optie meer is. Ze werden op verschillende manieren onderzocht, waarbij ook DNA-analyse plaatsvond. Waren er misschien specifieke genetische afwijkingen te vinden die oncologen kennen vanuit de DNA-profielen van mensen met andere vormen van kanker? Het antwoord baarde opzien: ja, de overeenkomsten zijn zonneklaar. Ongeveer één op de drie onderzochte mannen met prostaatkanker had een genetische afwijking die matcht met een afwijking die je tegenkomt bij andere oncologische ziekten. Bijvoorbeeld borst- of eierstokkanker. Heeft deze groep patiënten dan iets aan de therapie die hun lotgenoten van die andere groep – bijvoorbeeld borstkankerpatiënten – krijgt voorgeschreven? Opnieuw is het antwoord ja.

Nieuwe behandelmogelijkheden

‘Op moleculair niveau legden we 250 patiënten met prostaatkanker onder een vergrootglas’, legt Niven Mehra uit. ‘Zo ontdekten we de overeenkomsten qua genetische afwijkingen met andere vormen van kanker. Daarna kwamen we erachter dat medicatie die je geeft bij een bepaald type borstkanker, vaak ook helpt bij mannen met prostaatkanker bij wie dezelfde genetische afwijking is vastgesteld.’
Dat geeft een nieuwe kijk op de huidige standaardbehandelingen bij prostaatkanker, stelt Niven Mehra: ‘Als je vroegtijdig een eventuele genetische afwijking kunt vaststellen, ontstaan er nieuwe behandelmogelijkheden. Al in een veel vroeger stadium van de ziekte kun je prostaatkanker gaan behandelen met aanvullende of experimentele medicatie. We denken bijvoorbeeld aan  immunotherapie en PARP-remmers. Dat zijn geregistreerde behandelingen, maar wel voor andere indicaties. Bij een deel van de patiënten die dit krijgen voor andere vormen van kanker, leidt het tot goede, langdurige resultaten.’

Moustache

Niven Mehra is ervan overtuigd dat vroegtijdige DNA-analyse gevolgd door een op de persoon afgestemde therapie goede resultaten zal geven. Voor een patiëntengroep voor wie nu amper nog perspectief is, maar óók voor een veel grotere groep mannen met prostaatkanker. Niven Mehra: ‘Je kunt de persoonsgerichte therapie al vroeg starten en voorkomt mogelijk dat iemand zware chemotherapie nodig heeft. Dat is allereerst goed voor de patiënten en daarnaast kan het de zorgkosten ook omlaag brengen.’
Zoals vaak gaan de kosten voor de baat uit. Er is nog veel onderzoek nodig om de persoonsgerichte behandeling bij prostaatkanker een stevig fundament te geven en nieuwe therapieën te ontwikkelen. Dit heet het PROMPT-onderzoek, waar in drie jaar tijd 600 patiënten aan mee gaan doen. Onderzoek dat geld kost. Daarom hebben Niven Mehra en collega-oncoloog Martijn den Brok de hulp ingeroepen van het Radboud Oncologie Fonds. Dit fonds haakt in op ‘Movember’, de actiemaand waarin de moustache in stelling wordt gebracht om aandacht te vragen voor – vooral – prostaat- en teelbalkanker.

Prompt een snor

De twee oncologen laten deze maand hun snor staan, waarvoor ze zich laten sponsoren. Spoedig (prompt) zullen ze dus een snor hebben om het PROMPT-onderzoek te steunen.
Mannen kunnen natuurlijk ook zelf een gesponsorde snor laten staan en verder kan ieder die wil de actie ondersteunen door te sponsoren. Niven Mehra: ‘Verschillende collega’s van de afdelingen Urologie en Nucleaire Geneeskunde doen mee en ook vanuit andere ziekenhuizen is er animo.’

Meer weten, zelf een actie starten of een actie ondersteunen?
Informatie is te vinden op www.prompteensnor.nl.
Meer informatie over de juiste behandeling bij uitgezaaide prostaatkanker vindt u hier.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Breinblog Donders Wonders wint prijs voor wetenschapscommunicatie

1 december 2020

Het wetenschapsblog Donders Wonders van het Donders Instituut heeft de Communication Award gewonnen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

lees meer

Niet uitgerijpte bloedcellen wijzen al vroeg op ernstig beloop COVID-19

30 november 2020

De aanwezigheid van bepaalde niet uitgerijpte celtypen in bloed geven al vroeg aan dat COVID-19 zich gaat ontwikkelen tot een ernstige ziekte. Dat schrijft een Duits-Nederlands team met onderzoekers van de afdeling Intensive Care (IC) van het Radboudumc in het wetenschapsblad Immunity.

lees meer

Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed Uitgebreide gezondheids­evaluatie drie maanden na herstel van COVID-19

25 november 2020

Bij ernstige COVID-19-patiënten herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie: patiënten die door de huisarts werden doorverwezen, herstellen slechter dan IC-patiënten.

lees meer

Nieuw inzicht in werking hydroxychloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij COVID-19

23 november 2020

Het is onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine gunstig is bij het bestrijden van virale infecties, waaronder het coronavirus SARS-CoV-2. De bevindingen van Radboudumc-onderzoekers, al eerder gedeeld via MedRxiv, zijn nu gepubliceerd in Cell Reports Medicine.

lees meer

Patrick Jeurissen lid Wetenschappelijke Adviesraad voor Europese commissie over gezondheidszorgbeleid bij pandemieën

20 november 2020

De hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg is benoemd als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad voor de pan-Europese commissie ‘Gezondheid en duurzame ontwikkeling’. Deze commissie verdiept zich in gezondheidszorgbeleid in het licht van pandemieën.

lees meer