Nieuws Kan mindfulness helpen bij stress door hoge werkdruk bij COVID-19 zorgprofessionals
19 april 2021

Medewerkers in de zorg voor corona-patiënten krijgen flink wat voor de kiezen qua werkdruk en ervaringen. Vanuit het Radboudumc Centrum voor Mindfulness worden, voor medewerkers die betrokken zijn (geweest) bij de zorg voor COVID-19 patiënten, twee verschillende manieren van online mindfulness onderzocht. We kijken naar het effect van online mindfulness op het verminderen van psychische klachten en de mate van veerkracht en welbevinden.

Lees de ervaringen van Miep van der Drift (50), longarts in het Radboudumc.

“’Hoe blijf ik fit genoeg om dit maanden vol te houden?’, vroeg ik me aan het begin van de coronapandemie vaak af. Ik vond het pittig, de zorg en verantwoordelijkheid dragen over doodzieke mensen met een onbekende ziekte. Ook de extra verplichte avond- en nachtdiensten baarde me zorgen. Ik was helemaal niet meer gewend ‘s nachts honderd procent fysiek aanwezig te moeten zijn. En hoe en wanneer kon ik mezelf weer opladen na alle diensten en het bestuderen van de enorme hoeveelheid belangrijke informatie die we dagelijks kregen, zoals nieuwe richtlijnen en protocollen? Het was echt zoeken voor me.

Wat me erg heeft geholpen is om bewust aandacht te geven aan zelfzorg, bijvoorbeeld door tijdens mijn diensten even een kop koffie te gaan drinken met een collega in plaats van maar te blijven doorrennen of een korte yoga-, of meditatieoefening te doen. Na het werk ga ik dan wandelen of spreek ik af met vriendinnen en zorg ik thuis dat het over iets anders gaat dan corona. Zo maak ik meer ruimte voor mezelf. Door goed voor mezelf te zorgen, zorg ik ook beter voor anderen.

In die hectische maanden heb ik daarnaast veel steun ondervonden aan het delen van mijn zorgen met collega’s. Artsen onderling hebben vaak nogal de neiging stoer te blijven uitstralen dat ze het allemaal prima aankunnen. Vroeger was het ook de norm dat je als arts je emoties compleet wegdrukte. Dat begint gelukkig te veranderen. Nu ben je als dokter juist professioneel als je ruimte maakt voor je emoties en ervoor zorgt dat deze niet tussen jou en de patiënt in komen te staan.

Toch merkte ik, nadat we (tijdelijk) weer teruggingen naar gewone diensten, dat ik me geestelijk goed voelde, maar mijn lichaam nog moe en gespannen was. Logisch ook. Mijn lijf zat nog vol stresshormonen. Net zoals het lichaam na een marathon moet herstellen, is dat hetzelfde na een periode van intensief werken onder hoge druk.

Het is niet zo dat het beoefenen van mindfulness ervoor zorgt dat je nooit meer hinder van stress ervaart. Wel heeft mijn eigen mindfulnessbeoefening voor een snel herstel gezorgd, onder andere door tijdig terug te schakelen in plaats van de vermoeidheid te negeren of mezelf te veroordelen voor mijn fysieke klachten.

Met aandacht leven heeft me ook een betere arts gemaakt. Door in de ochtend te mediteren en yogaoefeningen te doen, begin ik de dag met rust en focus. Een rustige start haalt de haast uit de hele dag; net als zorgen voor kleine pauzes tussen de bedrijven door. Op die manier blijf je fris en houd je ook beter je prioriteiten voor ogen: goede zorg leveren. Ik luister nu beter naar patiënten waardoor ze zich gehoord voelen, de hulpvraag  eerder op tafel komt en ze  tevreden naar huis gaan. Met mijn aandacht zoveel mogelijk bij het huidige moment zijn, geeft me ook de rust om met vertrouwen stap voor stap naar de toekomst te kijken. De derde besmettingsgolf loopt nu snel op. Het afgelopen jaar heeft uitgewezen dat ik de benodigde vaardigheden bezit die een crisis als deze vraagt van mij als arts. Dat zal een volgende keer niet anders zijn. Daarnaast sta ik niet alleen en ben ik omringd met fantastische collega’s.”

 

Ben je werkzaam (geweest) op een van de COVID-19 afdelingen? En heb je last van stress-gerelateerde klachten of wil je voorkomen die te ontwikkelen? Dan is dit onderzoek misschien ook iets voor jou.

Meedoen is makkelijk. Kijk voor meer informatie op de website van MindPreP. Hier kun je ook het aanmeldformulier vinden om je vrijblijvend aan te melden.

 

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
send an email

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer

Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie

6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen.

lees meer

Eerste patiënt met bloedstelpende pleister behandeld in Radboudumc GATT Technologies zet stap naar klinisch onderzoek

5 mei 2021

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt.

lees meer