Nieuws AI onderzoek naar evaluatie en voorspelling behandelsucces ablatiebehandeling levertumoren

21 december 2023

Kristian Overduin heeft een onderzoeksbeurs van 492.000 euro ontvangen van het Hanarth Fonds voor het AI-IMAGINE project. Daarmee gaat hij AI methodes ontwikkelen voor geautomatiseerde evaluatie en voorspelling van behandelsucces tijdens minimaal invasieve ablatiebehandeling van levertumoren.

 

Thermische ablatie is een minimaal invasieve behandeling bij levertumoren en -uitzaaiingen in een vroeg stadium. Vergeleken met een operatie is ablatie veiliger, goedkoper en wordt het geassocieerd met sneller herstel. Lokale recidieven komen echter vaker voor, wat leidt tot ongewenste herbehandelingen en het gebruik van ablatie als primaire behandeling beperkt. In eerdere onderzoeken is aangetoond dat kwantitatieve 3D-behandelingsmarges op basis van intra-procedurele computertomografiebeelden (CT) het risico op lokaal recidief na thermische ablatie van levertumoren nauwkeurig kunnen voorspellen. Traditionele beeldanalysemethoden om de behandelmarge af te leiden zijn echter subjectief en tijdrovend, waardoor de generaliseerbaarheid en intraoperatieve toepasbaarheid beperkt zijn.

 

Het AI-IMAGINE project onderzoekt of er een geautomatiseerde AI methode is te ontwikkelen voor intra-operatieve evaluatie van behandelmarges en voorspelling van behandelsucces bij thermische ablatiebehandeling van levertumoren. Dit stelt clinici in staat om het behandelsucces beter te beoordelen tijdens de behandeling zelf en, bij toekomstige patiënten, een onmiddellijke corrigerende behandeling mogelijk te maken. Hierdoor verwachten we het aantal lokale recidieven te verminderen en onnodige herbehandelingen te voorkomen. Uiteindelijk willen we patiënten een minimaal invasieve behandeling bieden die net zo effectief is als een operatie, maar die veiliger en goedkoper is en minder belastend voor de patiënt.

 

Het project AI-IMAGINE (Automated Intraoperative assessment of IMAGINg Endpoints for first-time right liver thermal ablation) is een internationale samenwerking tussen de Minimally Invasive Image-guided Interventions (MAGIC) en Diagnostic Image Analysis (DIAG) groep van het Radboudumc en verschillende academische instellingen (Leiden UMC, Amsterdam UMC, Medical University Innsbruck en Fraunhofer MEVIS).

 

Het Hanarth Fonds is op 28 september 2018 opgericht en ontstaan uit de nalatenschap van Arthur del Prado, oprichter en voormalig CEO van ASM International. Het fonds wil het gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning bevorderen en verbeteren om de diagnose, behandeling en uitkomst van patiënten met kanker te verbeteren. In dit kader ondersteunt het Hanarth Fonds wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op met name, maar niet uitsluitend, zeldzame vormen van kanker. Hier meer info over het fonds.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet