Onderwijs Informatie coschappen Coschap bij Bernhoven Coschap Verloskunde en Gynaecologie

Over het coschap

Je staat aan het begin van het coschap Verloskunde en Gynaecologie in Bernhoven Ziekenhuis. Hopelijk vind je snel je plek en heb je een leuke en leerzame periode. lees meer

Over het coschap

Het coschap gynaecologie en verloskunde bestaat uit 5 weken.

Week 1 Polikliniek
Week 2 Verloskamers
Week 3 OK
Week 4 Polikliniek
Week 5 Polikliniek

Melden eerste dag

Bij het begin van de stage krijg je het onderwijsschema van mevr. I. Henderson .

Onderwijs­informatie

Bekijk hier aanvullende informatie over evaluatie, begeleiding e.d.

lees meer

Onderwijs­informatie

Evaluatie

Het co-schap begint met een introductiegesprek met de (plaatsvervangend) co-assistentopleider. Halverwege het co-schap (meestal in week 3) vindt er een tussenbeoordeling plaats.

Het coschap wordt afgerond met een functioneringsgesprek met de opleider.

 

Problemen

Er is een tussentijdse evaluatie ingepland, maar bij problemen van welke aard dan ook kun je altijd laagdrempelig de opleider of plaatsvervangend opleider persoonlijk of per e-mail benaderen.

Als er vanuit de werkvloer reden is voor bijsturing van functioneren zul je tijdig benaderd worden door de opleider of plaatsvervangend opleider en zal in overleg een plan worden opgesteld.

 

Werktijden

Er wordt verwacht dat je je flexibel opstelt, met name tijdens je verloskamerstage.

Sommige dagen zul je wat vroeger naar huis kunnen, andere dagen wordt het wellicht wat later. Bij ziekte of verhindering dien je je afwezigheid door te geven aan de opleider of plaatsvervangend opleider.

 

Onderwijs

  • Er is het gehele coschap onderwijs in de vorm van bedside-teaching.
  • De OK-voorbespreking kan als onderwijsmoment gebruikt worden.
  • Discipline overstijgend opleidingsprogramma: ongeveer 1x per maand is er een assistentenonderwijs waar ook de coassistenten uitgenodigd zijn. Dit is verplicht voor de coassistenten. Bij het begin van de stage krijg je het onderwijsschema van mevr. I. Henderson. Afwezigheid dient gemeld te worden bij de secretaresse en/of de opleider.
  • Voor eventuele zelfstudie zijn er voldoende pc`s beschikbaar om op verloren momenten ook via internet jezelf verder te verdiepen  (www.nvog.nl).
  • Er wordt door de verloskundigen uit de regio discipline overstijgend fantoomonderwijs gegeven
  • Er wordt verwacht dat je ook het onderwijs dat vanuit het Radboud UMC wordt georganiseerd digitaal bijwoont. Het is handig om een laptop of tablet mee te nemen op de eerste dag van het coschap.

 

Begeleiding

Voor algemene zaken rond de coschappen in Bernhoven is mw. I. Henderson (medewerker studentenplanning en -administratie) bereikbaar (0413-402039, i.henderson@bernhoven.nl). Voor specifieke vragen en opmerkingen rond het coschap gynaecologie kun je terecht bij de opleider of de plaatsvervangend opleider.

 

Kleding

We verwachten van je dat je verzorgd gekleed gaat. Tijdens de poliklinische werkzaamheden dient er een lange witte jas gedragen te worden. Geen sieraden aan handen of armen. Op de verloskamers draag je een witte broek en een kort wit jasje.

Tot slot

Wij hopen dat je een leerzame en leuke tijd op onze afdeling hebt. Indien je op- of aanmerkingen hebt over het coschap of tips die het coschap voor je opvolgers leuker of leerzamer kunnen maken, dan hopen we dat je dat aan ons wilt aangeven. Dat kan direct bij de opleider of plaatsvervangend opleider, maar ook via het beoordelingsformulier dat je aan het eind van het coschap wordt gevraagd in te vullen. Dit formulier is anoniem.

 


Afdelingen en medewerkers

Bekijk hier met welke afdelingen je te maken krijgt.

lees meer

Afdelingen en medewerkers

Vakgroep Gynaecologie

  • Mw. I. Kools
  • Mw. dr. A. Oei
  • Mw. B. Mengerink
  • Dhr. J. Vollebergh
  • Mw. M. Verwij
  • Mw. T. Dijkstra
  • Mw. dr. J. van der Heyden
  • Mw. A. Schreuder
  • Mw. L. Muller
  • Mw. dr. N. Alers
  • Mw. dr. M. Hessel

 

Stagebegeleiders

  • Opleider                                 mw. B. Mengerink tel. 0413-403508.
  • Plaatsvervangend opleider     mw. J. van der Heyden tel. 0413-403504.
  • Contactpersoon                      mw. D. Lambooij, secretaresse gynaecologie tel. 0413-403578.

 

Secretariaat en (poli)kliniek

Het secretariaat is telefonisch bereikbaar op nummer 0413-403577.

Polikliniek: route 150, 1e etage.

Verloskamers en kraamafdeling: 460 B4West, 4e etage.

 

Wegwijzer Bernhoven

http://www.bernhoven.nl/media/2073/folder-wegwijzer.pdf


Rooster en werkzaam­heden

Het coschap gynaecologie en verloskunde bestaat uit 5 weken. De werktijden zijn maandag tot vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur. Tijdens de week op de verloskamers worden in overleg ook avonddiensten of nachtdiensten gewerkt.

lees meer

Rooster en werkzaam­heden

Programma

Het coschap gynaecologie en verloskunde bestaat uit 5 weken.

De werktijden zijn maandag tot vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur. Tijdens de week op de verloskamers worden in overleg ook avonddiensten of nachtdiensten gewerkt.

Elke dag begint om 08:00 uur met een overdracht op afdeling B4West route 460 in de overdrachtskamer. Alle patiënten die opgenomen zijn op de verloskamers, kraamafdeling en afdeling gynaecologie worden besproken door de aanwezige gynaecologen, verloskundigen, triageverpleegkundige en (keuze-)coassistenten.

 

Rooster

 

Week 1

Polikliniek

Week 2

Verloskamers

Week 3

OK

Week 4

Polikliniek

Week 5

Polikliniek

 

Er kan worden afgeweken van de volgorde.

 

 

Polikliniek

De poli is geopend van 08:30 uur tot 16:30 uur. Tussen de middag is er een lunchpauze van circa 12:15 uur tot 13:00 uur. Patiënten worden bij de balie geïnformeerd over de aanwezigheid van coassistenten.

 

Week 1 loop je mee op de polikliniek. Je kijkt met zoveel mogelijk verschillende gynaecologen mee om meer inzicht te krijgen in gynaecologische en obstetrische problematiek en je kunt verschillende werkwijzen observeren. Daarnaast zul je leren hoe je lichamelijk onderzoek verricht. Er wordt een grote mate van zelfstudie van je verwacht ter vergroting van je kennis. Aan het eind van de eerste week weet je hoe je een specialistische anamnese afneemt, hoe je het gynaecologisch of verloskundig onderzoek uitvoert en kun je zelf een differentiaal diagnose opstellen.

 

Week 4 en 5 loop je opnieuw mee op de polikliniek. Deze weken zie je zelf zoveel mogelijk nieuwe patiënten. Je kunt deze patiënten de dag ervoor voorbereiden door de verwijsbrief op te zoeken in het elektronisch patiëntendossier.

Aan het begin van de poli bespreek je met de gynaecoloog bij wie deze patiënte gepland staat dat je haar wilt zien. Vervolgens neem je zelfstandig de anamnese af, vult de status in en stelt een differentiaal diagnose op. De patiënte neemt plaats in de wachtkamer en je bespreekt de casus voor met de betreffende gynaecoloog. Daarna doe je onder supervisie gynaecologisch of verloskundig onderzoek. Tot slot stel je (samen met de gynaecoloog) de differentiaal diagnose bij en bedenk je welke aanvullende onderzoeken nog gedaan moeten worden.

Samen met de gynaecoloog maak je een (behandel)plan, handel je het consult af en zorg je voor adequate documentatie en eventueel het opstellen van een brief.

 

Verloskamers

Week 2 loop je mee op de verloskamers. Je begeleidt vrouwen tijdens de bevalling en je doet onderzoek van de pasgeborene. Je staat hierbij onder supervisie van een van onze klinisch verloskundigen. Doorgaans blijf je net zolang als de verloskundige met wie je die dag meeloopt. Samen met de verloskundige bepaal je welke handelingen je zelf kunt verrichten.

Contactpersoon voor de verloskunde week is klinisch verloskundige Silvia van Nisselrooy: s.dirks@bernhove.nl

 

OK

Week 3 loop je mee op de OK. Alle dagdelen dat er een van de gynaecologen opereert ben je op de OK. Dit is doorgaans maandag de hele dag, dinsdagochtend donderdagochtend en/of donderdagmiddag en vrijdagmiddag (in de ochtend soms nog een spoedOK). Je wordt om 7.50 uur op OK 1 verwacht voor de briefing. Het OK-team zal je rondleiden en wasinstructies geven als je voor de eerste keer op het operatiecomplex van Bernhoven bent. Je zult waar mogelijk actief assisteren bij de ingrepen.

 

De overige dagdelen gebruik je om de operaties van de volgende dag voor te bereiden door je te verdiepen in het ziektebeeld en de operatie.

 

Wetenschap

In week 5 presenteer je bij de grote visite op maandag een PICO m.b.v. powerpoint. Hierbij zijn collega coassistenten, gynaecologen, verloskundigen en evt polikliniek assistenten en secretaresses aanwezig. Het onderwerp voor je PICO kun je zelf of in overleg met een van de gynaecologen bedenken aan de hand van een klinische vraag die zich voordoet tijdens de je co-schap. Er hangt ook een lijst aan de muur in de gynaecologenkamer met PICO’s die eerder bedacht zijn. Om te voorkomen dat er steeds hetzelfde onderwerp besproken wordt, is het handig je onderzoeksvraag op te stellen met een van de gynaecologen. Tip: begin op tijd!

Wekelijks bereid je de OK indicatiebespreking in het EPD voor de grote visite van maandagochtend. De te bespreken patiënten zijn vanaf de donderdag voorafgaand zichtbaar in de bespreeklijst in het EPD. Graag volgens het format wat door de voorganger co-assistent wordt overgedragen.

In het “Bernhoven Leert”-portaal vind je modules terug m.b.t. patiëntenzorg in Bernhoven en die verplicht zijn. Je kunt deze in de eerste week van het coschap afronden.

 

Eerstelijns verloskundigenpraktijk

Tijdens je polikliniekstage in week 4 en 5 kun je een dag meelopen met een eerstelijns verloskundigenpraktijk in de omgeving waar je woont. We juichen deze mogelijkheid van harte toe, om je zo een kijkje te laten nemen in de verloskundige zorg in Nederland. Je neemt zelf tijdig contact met hen op om afspraken te maken. De praktijk ontvangt een financiële vergoeding van de universiteit om een coassistent te begeleiden.

  • Medewerkers
  • Intranet