Radboudumc en partners Enzyre sluit Serie A-financieringsronde van €12 miljoen af

2 november 2022
  • Fondsen zullen worden gebruikt om de ontwikkeling van het eigen ambulante diagnostische platform te versnellen en productiecapaciteiten op te zetten
  • Plannen om platform uit te breiden buiten hemofilie A

Enzyre, dat baanbrekende ambulante diagnostische technologie voor bloedstollingstesten ontwikkelt, kondigt vandaag aan dat het met succes EUR 12 miljoen heeft opgehaald in een Serie A-financiering geleid door nieuwe investeerder, Oost NL, met deelname van i&i Biotech Fund, Demcon Investment als technologiepartner en bestaande investeerders, Takeda Ventures en Novalis Biotech. Een deel van de financiering is een Innovatiekrediet van de Nederlandse overheid.

Met de opbrengst van de financiering kan Enzyre zijn unieke diagnostische technologieplatform EnzyPad verder ontwikkelen, waarmee hemofiliepatiënten hun stollingsstatus thuis in real-time kunnen bepalen en controleren. De fondsen zullen de registratie van klinische tests, de oprichting van een duurzame productielijn en investeringen in de uitbreiding van toepassingen in de kritische zorgomgeving ondersteunen. 

Het eerste product van Enzyre, Hemofilie EnzyCard, gebruikt de EnzyPad-platformtechnologie van het bedrijf om de stollingsstatus te bepalen van patiënten met hemofilie, een zeldzame genetische aandoening die wereldwijd naar schatting meer dan 800.000 mensen treft[1].  Mensen met hemofilie A missen voldoende stollingsfactor VIII (FVIII) activiteit, waardoor ze na een verwonding langer bloeden dan gezonde personen. Vanwege de complexiteit van de behandeling van de aandoening hebben patiënten er baat bij om hun toestand veilig thuis te kunnen controleren en via telegeneeskunde in contact te blijven met hun zorgteam. De technologie van Enzyre zal patiënten in staat stellen thuis zelf te testen en uiteindelijk hun stollingsstatus door te geven aan hun behandelend arts via een mobiele telefoon app en een cloud-gebaseerde applicatie. Dit zal tijdige gepersonaliseerde therapieaanpassingen mogelijk maken die de klinische resultaten kunnen verbeteren, terwijl onnodige verplaatsingen en ziekenhuisopnames worden vermeden.         

Guido Maertens, Chief Executive Officer van Enzyre, zei: "We zijn verheugd dat we deze succesvolle financieringsronde hebben afgesloten die onze technologie valideert en onze verdere ontwikkeling zal ondersteunen terwijl we Enzyre naar de volgende groeifase brengen. We waarderen de voortdurende steun van Takeda en verwelkomen het engagement van een sterke groep nieuwe en bestaande investeerders. Samen kijken we uit naar de verbetering van de levenskwaliteit van patiënten met bloedingsstoornissen door ons doel om hun zorgstandaard te veranderen."

Pieter Rhemrev, senior investment manager bij Oost NL, die optreedt als hoofdinvesteerder van het syndicaat, merkte op: "We zijn verheugd om met Enzyre samen te werken bij de ontwikkeling van een echt innovatieve technologie die een potentiële game changer is in de behandeling van Hemofilie A en andere bloedingsstoornissen. De resultaten voor patiënten en de kwaliteit van leven zullen drastisch verbeteren doordat artsen de stollingsstatus in realtime kunnen controleren en we zien een groot potentieel voor het product om gepersonaliseerde zorg te verbeteren. We kijken ernaar uit om samen met dit getalenteerde team en onze syndicaatpartners Enzyre's weg naar toekomstig succes te ondersteunen."

Voor meer informatie

Optimum Strategic Communications
Mary Clark, Manel Mateus, Charlotte Hepburne-Scott
Tel: +44 203 9509144
E-mail: enzyre@optimumcomms.com

Over Enzyre 

Enzyre is een spin-out van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nederland, opgericht door Waander van Heerde en Guido Maertens. Het bedrijf wil een diagnostisch apparaat ontwikkelen dat patiënten de flexibiliteit biedt om hun stollingsstatus te beoordelen, ongeacht waar ze zich bevinden. Het platform van Enzyre vereist een klein volume bloed om tot zestien reacties tegelijk te meten met een hoge gevoeligheid en specificiteit zonder enige laboratoriuminfrastructuur, thuis, onderweg of in een kritieke zorgomgeving. Dit biedt enorme voordelen voor patiënten: crisissituaties als gevolg van veranderingen in de stollingsstatus voorkomen, patiënten gemoedsrust bieden, patiënten in staat stellen zelf hun behandeling te optimaliseren, een snel turnaroundtool zijn in de klinische setting, het aantal huisartsconsultaties verminderen en, als gepersonaliseerd diagnostisch hulpmiddel, veel ondersteuning bieden in een telegeneeskundesetting.

Kijk voor meer informatie op www.enzyre.com

Over Oost NL

Oost NL is de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincies Overijssel en Gelderland versterkt zij de regionale economie door met publiek geld te investeren in ondernemers in Oost-Nederland.

Naast deze financiële middelen stelt Oost NL ook haar kennis, expertise en netwerk beschikbaar. Het is actief in de topsectoren - Food, Energie, Health, Tech en Circulaire Economie.

Een optimale balans tussen maatschappelijk en economisch rendement is voor Oost NL van groot belang. Zij laat ondernemers innoveren, investeren en internationaliseren om hun groei te versnellen. Zo zorgt het voor een duurzame groei van de regionale economie. Daarnaast schept Oost NL gunstige voorwaarden voor het oplossen van mondiale, maatschappelijke vraagstukken door ondernemers geld en middelen te bieden om maatschappelijk rendement te creëren met een focus op duurzaamheid, smart industry en concepten voor een gezond leven.

Kijk voor meer informatie op www.oostnl.nl

Over i&i Biotech Fund (i&i Bio)

i&i Bio is een in Luxemburg gevestigd durfkapitaalbedrijf dat investeert in innovatieve Europese Life Sciences bedrijven gericht op het ontdekken van geneesmiddelen, medische apparatuur, diagnostiek en digitale gezondheid. Het fonds is ontstaan dankzij de samenwerking tussen de biotech-incubator i&i Prague en het Europees Investeringsfonds. Met meer dan 45 miljoen euro onder beheer is i&i Bio van plan te investeren in ongeveer 20 startende bedrijven. i&i Bio wordt geleid door een ervaren team van professionals met een achtergrond in private equity, gezondheidszorg en durfkapitaal dat ondernemers ondersteunt op hun weg naar wereldwijd succes. Dankzij de nauwe samenwerking met de sponsor van het fonds, de academische biotech-incubator i&i Prague, ondersteunt en bevordert i&i Bio transformatieve Midden-Europese technologiebedrijven.

i&i Bio wordt gesteund door een investering van het EIF, met de steun van:

- lnnovFin Equity, met de financiële steun van de Europese Unie in het kader van de financiële instrumenten van Horizon 2020 en het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) dat is opgericht in het kader van het investeringsplan voor Europa. Doel van het EFSI is de financiering en uitvoering van productieve investeringen in de Europese Unie te helpen ondersteunen en te zorgen voor een betere toegang tot financiering; en

- het pan-Europese Garantiefonds (EFG), dat door het EIF met financiële steun van de deelnemende lidstaten wordt uitgevoerd. Het doel van het EFG is te reageren op de economische gevolgen van de COVID-19-pandemie door ervoor te zorgen dat bedrijven in de deelnemende lidstaten op korte termijn over voldoende liquiditeit beschikken om de crisis te doorstaan en hun groei en ontwikkeling op middellange tot lange termijn kunnen voortzetten.

Ga voor meer informatie naar www.inibio.eu

Over Demcon

Demcon ontwikkelt, produceert en levert technologie en innovatieve producten. Het bedrijf is ontstaan uit de passie van de oprichters voor het combineren van creativiteit en technische vaardigheden gericht op het oplossen van complexe vraagstukken. Naast het ontwikkelen van technische oplossingen richt Demcon zich ook op het bevorderen van ondernemerschap en het investeren in talent en onderwijs.

Ga voor meer informatie naar www.demcon.com

Over Novalis Biotech

Novalis Biotech (Gent, België) is een durfkapitaalinvesteerder in technologieën die een revolutie in de gezondheidszorg teweegbrengen. De kerncompetentie van het bedrijf ligt in digitalisering in de levenswetenschappen met een focus op bio-informatica, genomica en diagnostiek. Novalis gelooft sterk in het toepassen van innovatieve technologieën die de preventie, diagnose of behandeling van een ziekte bevorderen.

Ga voor meer informatie naar www.noval.is.

Over Takeda Ventures, Inc.

Takeda Ventures, Inc. (TVI) is de zakelijke durfkapitaalgroep van Takeda Pharmaceutical Company Limited (Takeda) en werd opgericht in 2001 met de visie om ontwrichtende technologieën en therapeutische oplossingen voor patiënten te genereren door middel van op durfkapitaal gebaseerde partnerschappen. De missie van TVI is het creëren van strategische groeikansen voor Takeda door het bouwen, beheren en investeren in op innovatie gebaseerde bedrijven.  TVI werkt samen met academische vernieuwers, ondernemers en durfinvesteerders om een portefeuille van bedrijven te creëren en te onderhouden in een reeks therapeutische gebieden, waaronder oncologie, gastro-enterologie en aandoeningen van het centrale zenuwstelsel.

Ga voor meer informatie naar www.takedaventures.com

[1] World Federation of Hemophilia. Report on the Annual Global Survey 2020. October 2021. https://bit.ly/3DaJhUk

Bron: Enzyre

Meer nieuws


Radboudumc Investment Day opnieuw druk bezocht

16 oktober 2023

Op 12 oktober vond voor de derde keer de Radboudumc Investment Day plaats. Wetenschappers, ondernemers en investeerders uit de life sciences & health sector kwamen bij elkaar in het Radboudumc Experience Center om kennis uit te wisselen, te netwerken en te praten over nieuwe samenwerkingen.

lees meer

Take Off 2 financiering van NWO voor Predica Diagnostics

30 juni 2023

Predica Diagnostics heeft de Take Off 2 financiering binnengehaald om de ontwikkeling van hun baarmoederhals (pre)kanker voorspellingstest te versnellen.

lees meer

Het startup ecosysteem in Nijmegen een boost geven!

22 juni 2023

TechleapNL, Radboud Universiteit, Radboudumc en de gemeente Nijmegen organiseerden een succesvol evenement waar innovatieve health en high-tech startups hun visie deelden op de uitdagingen en kansen voor het lokale startup ecosysteem.

lees meer

Maak kennis met: Healthy Ideas, Healthy Returns

2 juni 2023

Heb jij een gouden idee om de zorg te verbeteren, maar niet de middelen om het te realiseren? Ontdek Healthy Ideas, Healthy Returns: een publiek-privaat netwerk in de Benelux dat kansen biedt voor investeringen en bedrijfsvoorstellen op het vlak van zorg.

lees meer

Terugblik op de Radboudumc Investment Day

7 oktober 2022

Op 5 oktober kwamen meer dan 100 wetenschappers, investeerders en ondernemers samen op de tweede Radboudumc Investment Day, gezamenlijk georganiseerd door Radboudumc, Oost NL en Briskr.

lees meer

SPL Medical kondigt samenwerking aan met NanoEcho voor toepassing van Ferrotran® (Ferumoxtran) voor Ultrasone detectie van Lymfekliermetastasen

30 september 2022

SPL medical en NanoEcho hebben een intentieverklaring getekend en zijn een samenwerking gestart op het gebied van regulerend partnerschap en levering voor SPL medical eigen ijzergebaseerde nanodeeltje Ferrotran® (Ferumoxtran) product en platform.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet