Partners Nieuws Software vergroot overlevingskansen pasgeborenen in ademnood
28 april 2022

ARNE B.V. heeft financiering gekregen vanuit het ION+ fonds bij Oost NL en van venture builder NLC vanuit het Momentum fonds. ARNE levert slimme software, waarmee neonatologen op basis van data beslissingen kunnen nemen na de geboorte van een kind. Dit dringt het aantal onbedoelde fouten terug en vergroot de overlevingskans van baby’s die vlak na de geboorte in kritieke toestand verkeren. Met de financiering kan ARNE het product verder ontwikkelen en de eerste commerciële tractie realiseren.

In Nederland krijgt één op de tien baby’s ondersteuning bij de ademhaling net na de geboorte en in één procent van de gevallen zijn significante ingrepen nodig. Hiervoor is het ‘Newborn Life Support’ (NLS) protocol opgezet, een instructieoverzicht over hoe te handelen bij baby’s met complicaties na de bevalling. Omdat neonatologen, artsen die zorgen voor zieke of vroeggeboren baby’s, vaak in stressvolle en medisch urgente situaties belangrijke beslissingen moeten nemen, wordt in 55 procent van de gevallen onbedoeld afgeweken van dit NLS-protocol.

Tim Antonius, neonatoloog bij het Radboudumc en trainer van het NLS-protocol, ontwikkelde met zijn team slimme software die de arts helpt beslissingen te nemen op basis van de beschikbare data. Een algoritme bepaalt aan de hand van bepaalde vitale parameters van de pasgeboren baby, zoals hartslag en zuurstofsaturatie, welke stappen de arts het beste kan nemen.

Touchscreen met essentiële informatie van levensbelang

Het NLS-protocol is nu beschikbaar als PDF-document of papieren versie. Een neonatoloog heeft logischerwijs geen tijd om in kritieke situaties zo’n document te doorzoeken. Met de financiering kan ARNE verder met de ontwikkeling van het ‘electronic decision support system’ (eDST), waarmee essentiële informatie op een audiovisuele manier wordt gepresenteerd. Hierdoor heeft de arts zijn of haar handen vrij en is altijd inzichtelijk wat de volgende stap in het NLS-protocol is. De software is te gebruiken via een touchscreen dat op de wagen in de reanimatiekamer bij de verloskamer is geïnstalleerd.

Het ION+ fonds financiert innovaties van mkb-ondernemers in Gelderland, in een fase die banken en andere investeerders als te risicovol beschouwen. Het fonds wordt gevuld door de provincie Gelderland en het Europese subsidieprogramma OP Oost.

Terugdringen van onbedoelde fouten

Als onderdeel van de transactie zal ARNE zich in Ede vestigen. Rob de Vroet, CEO bij ARNE: “We zijn erg blij met de financiering uit het ION+-fonds en NLC, omdat we hiermee grote stappen kunnen zetten in het verbeteren van ons product en op de markt brengen van eDST. We hebben al langere tijd contact met Oost NL. Zo kwamen we in een eerdere fase al in contact met het Business Angels Netwerk en hebben we met hulp van De Groeiversneller van de provincie Gelderland de nodige juridische expertise ingehuurd.”

“Elke neonatoloog verdient de beste ondersteuning om pasgeboren baby’s een zo goed mogelijke start te geven. ARNE laat zien dat slimme software het verschil kan maken in de opvolging van het NLS-protocol, een schoolvoorbeeld van de sterke ontwikkeling van medische technologie in Oost-Nederland”, zegt Thomas Hensel, senior investment manager bij Oost NL.

NLC is sinds 2019 betrokken bij ARNE als medeoprichter van het bedrijf, en verstrekte al eerder via het Momentum fonds de eerste financiering tijdens de opstartfase van de venture. Samen met Oost NL stelt NLC nu nieuw kapitaal ter beschikking om deze technologie op de markt te kunnen gaan introduceren. “Wij zijn erg enthousiast over de ontwikkelingen die ARNE de afgelopen tijd heeft doorgemaakt, en zijn dan ook blij Tim, Rob en de rest van het team te kunnen blijven ondersteunen bij hun missie om alle baby’s de juiste start te geven,” stelt Lars Olthof, Venture Finance Expert bij NLC.

 

*Het oorspronkelijke artikel vind je hier

Meer nieuws


SPL Medical kondigt samenwerking aan met NanoEcho voor toepassing van Ferrotran® (Ferumoxtran) voor Ultrasone detectie van Lymfekliermetastasen

30 september 2022

SPL medical en NanoEcho hebben een intentieverklaring getekend en zijn een samenwerking gestart op het gebied van regulerend partnerschap en levering voor SPL medical eigen ijzergebaseerde nanodeeltje Ferrotran® (Ferumoxtran) product en platform.

lees meer

Vacature: Digital Health Innovator

30 september 2022

Ben je een innovator? Wil je bouwen aan toekomstbestendige zorg? Wij maken graag kennis met je.

lees meer

Radboudumc tekent samenwerkingsovereenkomst met Terumo Europe N.V.

3 juni 2022 De partijen hebben een strategische samenwerkingsovereenkomst getekend. Ze gaan samen bestaande behandelingen voor kankerpatiënten verbeteren en nieuwe, gepersonaliseerde therapieën ontwikkelen. Daarbij staat het gebruik van holmium-166 microsferen, kleine radioactieve bolletjes, centraal. lees meer

Afdeling Beeldvorming haalt vierde plek op de wereldranglijst voor ziekenhuizen

29 oktober 2021 US News zet de afdeling Beeldvorming van het Radboudumc op de vierde plek in de internationale ranglijst van beste instituten wereldwijd voor Radiologie en Nucleaire Geneeskunde lees meer

Start-up Patholyt ontwikkelt AI-innovaties voor de patholoog

21 september 2021 Patholyt wil de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in de pathologie versnellen en de kansen van kankerpatiënten wereldwijd verbeteren. Patholyt is een spin-off van het Radboudumc, koploper in het onderzoek naar AI binnen de pathologie lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet