Diagnosefase
Onderzoek
Diagnose-onderzoek
Afdeling gynaecologie
Behandelfase
In de behandelfase krijgt u één of meerdere van onderstaande behandelingen. Welke behandeling u krijgt, is afhankelijk van de ernst en het stadium van uw ziekte.
Behandeling
Behandeling van eierstokkanker
Afdeling gynaecologische oncologie
Controlefase
Na de behandeling blijft u nog bij ons onder controle. U komt regelmatig op controle. Dit wordt steeds minder naar mate de tijd vordert.

Diagnosefase

Diagnose-onderzoek


Over de diagnose

Als u symptomen vertoont die kunnen passen bij eierstokkanker, kunt u het beste naar de huisarts gaan.

lees meer

Over de diagnose

Als u symptomen vertoont die kunnen passen bij eierstokkanker, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Deze zal u lichamelijk onderzoeken. Als uw huisarts een verdenking op eierstokkanker heeft, zal hij u doorverwijzen naar een specialist.  U voert dan een gesprek met de gynaecoloog. Aansluitend vinden enkele onderzoeken plaats, zoals een lichamelijk en gynaecologisch onderzoek. Hierna vinden eventueel nog aanvullende onderzoeken plaats. De mogelijke onderzoeken vindt u op deze pagina.

Onderzoek Bloedonderzoek

Er zijn verschillende redenen om uw bloed te onderzoeken. Met bloedonderzoek kunnen we onder andere uw bloedwaarden meten en het verloop van een ziekte of het effect van een behandeling bepalen.

lees meer

Onderzoek Buikvochtpunctie

Als er veel vocht in uw buikholte aanwezig is, kunnen we dit verwijderen met een punctie. Dit doen we om uw klachten te verminderen of om het vocht te onderzoeken.

lees meer

Onderzoek CT-scan

CT staat voor computer tomografie. Een CT-scan is een methode om röntgenfoto's van het lichaam te maken.

lees meer

Inwendig gynaecologisch onderzoek

Inwendig gynaecologisch onderzoek is een onderzoek van de vagina en de baarmoedermond. De gynaecoloog gebruikt een speculum (eendenbek) om de vagina en baarmoedermond nauwkeurig te kunnen bekijken.

lees meer

Inwendig gynaecologisch onderzoek

Inwendig gynaecologisch onderzoek is een onderzoek van de vagina en de baarmoedermond. De gynaecoloog gebruikt een speculum (eendenbek) om de vagina en baarmoedermond nauwkeurig te kunnen bekijken. Vervolgens brengt de gynaecoloog één of twee vingers in de vagina. De andere hand legt hij op de buik. Zo kan de gynaecoloog de ligging en de grootte van de organen in de buik inschatten. Door één vinger in de vagina en één vinger in de endeldarm te brengen, kan de arts ook de omgeving van de baarmoeder onderzoeken. Dit kan onprettig of pijnlijk aanvoelen. Een verdoving is bij een inwendig gynaecologisch onderzoek meestal niet nodig. 
 

Vaginale echografie

Bij vaginale echografie maken we met geluidsgolven een afbeelding van de baarmoeder en de eierstokken.

lees meer

Vaginale echografie

Bij vaginale echografie maken we met geluidsgolven een afbeelding van de baarmoeder en de eierstokken. De gynaecoloog brengt een smalle staaf (probe) in de schede. Daarmee krijgt de arts een nauwkeurig beeld van de baarmoeder, het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder en de eierstokken. Zo kan de gynaecoloog afwijkingen aan de baarmoeder en de eierstokken op het spoor komen. Het onderzoek duurt ongeveer vijf tot tien minuten. Als uit de vaginale echografie blijkt dat het slijmvlies van de baarmoeder dikker is dan normaal, kan de arts besluiten een microcurettage te doen.
 

Behandelfase

In de behandelfase krijgt u één of meerdere van onderstaande behandelingen. Welke behandeling u krijgt, is afhankelijk van de ernst en het stadium van uw ziekte.

Behandeling van eierstokkanker


Over de behandeling

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de grootte, kwaadaardigheid en plaats van de tumor.

lees meer

Over de behandeling

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de grootte, kwaadaardigheid en plaats van de tumor. Uw arts bespreekt de mogelijkheden en kiest samen met u de juiste behandeling. De behandeling kan erop gericht zijn om te genezen of om de ziekte te remmen. De meest gebruikelijke behandeling bij eierstokkanker is een operatie, gevolgd door chemotherapie. Alleen in beginstadia is een operatie op zichzelf voldoende. Soms wordt chemotherapie vooraf toegepast. Dit is om de tumor te verkleinen en de operatie mogelijk te maken.

Behandeling Chemotherapie bij eierstokkanker

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Deze medicijnen zijn erop gericht om de kwaadaardige kankercellen te doden of celdeling te remmen.

lees meer

Behandeling HIPEC-operatie

HIPEC is een combinatie van chirurgie en chemotherapie. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg tumorweefsel uit de buikholte. Daarna spoelt de chirurg uw buik met verwarmde cytostatica.

lees meer

Meer informatie

Op deze praatkaart staat samengevat wat een HIPEC-operatie is. De praatkaart kunt u gebruiken als u uitleg krijgt van uw zorgverlener.

  • Medewerkers
  • Intranet