Diagnosefase
Onderzoek
Diagnose-onderzoek
Afdeling gynaecologie
Behandelfase
In de behandelfase krijgt u één of meerdere van onderstaande behandelingen. Welke behandeling u krijgt, is afhankelijk van de ernst en het stadium van uw ziekte.
Behandeling
Behandeling van eierstokkanker
Afdeling gynaecologische oncologie
Controlefase
Controle

Diagnosefase

Diagnose-onderzoek


Afspraak met de huisarts en doorverwijzing

Als u klachten heeft die kunnen passen bij eierstokkanker, kunt u het beste naar de huisarts gaan.

lees meer

Afspraak met de huisarts en doorverwijzing

Als u symptomen vertoont die kunnen passen bij eierstokkanker, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Deze zal u lichamelijk onderzoeken. Als uw huisarts een verdenking op eierstokkanker heeft, zal hij u doorverwijzen naar een specialist.  U voert dan een gesprek met de gynaecoloog. Aansluitend vinden enkele onderzoeken plaats, zoals een lichamelijk en gynaecologisch onderzoek. Hierna vinden eventueel nog aanvullende onderzoeken plaats. De mogelijke onderzoeken vindt u op deze pagina.


Onderzoek Bloedonderzoek

Er zijn verschillende redenen om uw bloed te onderzoeken. Met bloedonderzoek kunnen we onder andere uw bloedwaarden meten en het verloop van een ziekte of het effect van een behandeling bepalen. lees meer

Onderzoek Buikvochtpunctie

Als er veel vocht in uw buikholte aanwezig is, kunnen we dit verwijderen met een punctie. Dit doen we om uw klachten te verminderen of om het vocht te onderzoeken. lees meer

Onderzoek CT-scan

CT staat voor computer tomografie. Een CT-scan is een methode om röntgenfoto's van het lichaam te maken. lees meer

Inwendig gynaecologisch onderzoek

Inwendig gynaecologisch onderzoek is een onderzoek van de vagina en de baarmoedermond. De gynaecoloog gebruikt een speculum (eendenbek) om de vagina en baarmoedermond nauwkeurig te kunnen bekijken. lees meer

Inwendig gynaecologisch onderzoek

Inwendig gynaecologisch onderzoek is een onderzoek van de vagina en de baarmoedermond. De gynaecoloog gebruikt een speculum (eendenbek) om de vagina en baarmoedermond nauwkeurig te kunnen bekijken. Vervolgens brengt de gynaecoloog één of twee vingers in de vagina. De andere hand legt hij op de buik. Zo kan de gynaecoloog de ligging en de grootte van de organen in de buik inschatten. Door één vinger in de vagina en één vinger in de endeldarm te brengen, kan de arts ook de omgeving van de baarmoeder onderzoeken. Dit kan onprettig of pijnlijk aanvoelen. Een verdoving is bij een inwendig gynaecologisch onderzoek meestal niet nodig. 
 

Eén aanspreekpunt Casemanagers Gynaecologische oncologie

De casemanagers zijn uw vaste aanspreekpunt en houden samen met u overzicht over het hele traject van uw ziekte en behandeling. Zij informeren en begeleiden u vóór, tijdens en na de behandeling.

lees meer

Eén aanspreekpunt Casemanagers Gynaecologische oncologie

Na de diagnose kanker komt er veel op u en uw naasten af. Ook krijgt u te maken met (veel) verschillende zorgverleners. Soms is het onduidelijk bij wie u terecht kunt met vragen. Daarom werken we met casemanagers. Casemanagers zijn (oncologie-)verpleegkundigen of verpleegkundig specialisten aan wie patiënten met kanker én hun naasten vragen kunnen stellen of hun zorgen kunnen uiten op elk moment in het behandel- en zorgproces.

De casemanagers zijn uw vaste aanspreekpunt en houden samen met u overzicht over het hele traject van uw ziekte en behandeling. Zij informeren en begeleiden u vóór, tijdens en na de behandeling, die kan bestaan uit operatie en/of chemotherapie en/of radiotherapie (bestraling). Op verschillende momenten in uw traject neemt uw casemanager contact met u op of heeft u een afspraak met haar.

Casemanager Gynaecologische oncologie

Bij de start van uw zorgtraject en rondom een eventuele operatie krijgt u een casemanager van de afdeling Gynaecologische Oncologie. U kunt contact opnemen met uw casemanager op de volgende manieren:

  • Telefonisch: 024 - 818 63 34 (rechtstreeks) van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00-12.00 en 14.00-16.30 uur.
  • Voor niet acute vragen, zoals het maken of verzetten van afspraken, kunt u ook een bericht sturen via mijnRadboud.
  • ’s Avonds en in het weekend zijn de casemanagers niet bereikbaar. Voor dringende vragen blijft uw huisarts bereikbaar voor medisch advies. Ook kunt u telefonische contact opnemen met verpleegafdeling C5 van het Radboudumc op 024 - 361 34 24.

Medische Oncologie

Tijdens de eventuele behandelingen met chemotherapie krijgt u een casemanager van de afdeling Medische Oncologie. U kunt contact opnemen met uw casemanager op de volgende manieren: 

  • Telefonisch: 024 - 361 88 00 (call center). Voor spoedzaken is dit nummer 24 uur per dag bereikbaar. Voor overige vragen kunt u naar dit nummer bellen tijdens kantoortijden.
  • Voor niet acute vragen, waaronder het maken of verzetten van afspraken, kunt u ook een bericht sturen via mijnRadboud.

Radiotherapie

Tijdens uw eventuele behandeling met bestraling krijgt u een casemanager van de afdeling Radiotherapie. U kunt contact opnemen met uw casemanager op de volgende manieren:

  • Telefonisch: 024-361 53 14 (rechstreeks) van maandag tot en met vrijdag tussen 9.30-11.00 uur en 13.30-15.00 uur.
  • Voor niet acute vragen, waaronder het maken of verzetten van afspraken, kunt u ook een bericht sturen via mijnRadboud.
  • 's Avonds en in het weekend zijn de casemanagers niet bereikbaar. Voor acute vragen kunt u contact opnemen met het Radboudumc op nummer 024 - 361 11 11 en vragen naar de dienstdoende bestralingsarts.

Vaginale echografie

Bij vaginale echografie maken we met geluidsgolven een afbeelding van de baarmoeder en de eierstokken. lees meer

Vaginale echografie

Bij vaginale echografie maken we met geluidsgolven een afbeelding van de baarmoeder en de eierstokken. De gynaecoloog brengt een smalle staaf (probe) in de schede. Daarmee krijgt de arts een nauwkeurig beeld van de baarmoeder, het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder en de eierstokken. Zo kan de gynaecoloog afwijkingen aan de baarmoeder en de eierstokken op het spoor komen. Het onderzoek duurt ongeveer vijf tot tien minuten. Als uit de vaginale echografie blijkt dat het slijmvlies van de baarmoeder dikker is dan normaal, kan de arts besluiten een microcurettage te doen.
 

Behandelfase

In de behandelfase krijgt u één of meerdere van onderstaande behandelingen. Welke behandeling u krijgt, is afhankelijk van de ernst en het stadium van uw ziekte.

Behandeling van eierstokkanker


Over de behandeling

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de grootte, kwaadaardigheid en plaats van de tumor. lees meer

Over de behandeling

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de grootte, kwaadaardigheid en plaats van de tumor. Uw arts bespreekt de mogelijkheden en kiest samen met u de juiste behandeling. De behandeling kan erop gericht zijn om te genezen of om de ziekte te remmen. De meest gebruikelijke behandeling bij eierstokkanker is een operatie, gevolgd door chemotherapie. Alleen in beginstadia is een operatie op zichzelf voldoende. Soms wordt chemotherapie vooraf toegepast. Dit is om de tumor te verkleinen en de operatie mogelijk te maken.

Behandeling Chemotherapie bij eierstokkanker

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Deze medicijnen zijn erop gericht om de kwaadaardige kankercellen te doden of celdeling te remmen. lees meer

Behandeling HIPEC-operatie

HIPEC is een combinatie van chirurgie en chemotherapie. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg tumorweefsel uit de buikholte. Daarna spoelt de chirurg uw buik met verwarmde cytostatica. lees meer

Meer informatie

Op deze praatkaart staat samengevat wat een HIPEC-operatie is. De praatkaart kunt u gebruiken als u uitleg krijgt van uw zorgverlener.

Controlefase

Controle


U komt regelmatig op controle

Na de behandeling blijft u nog bij ons onder controle. U komt regelmatig op controle. Dit wordt steeds minder naar mate de tijd vordert.

  • Medewerkers
  • Intranet