Meningeoom


Wat is een meningeoom?

Een meningeoom is een gezwel (tumor) dat uitgaat van het hersenvlies. Dit betekent dat hij overal kan voorkomen waar hersenvlies is. Het is een goedaardige tumor, die maar heel soms kwaadaardig wordt.

lees meer

Wat is een meningeoom?

Een meningeoom is een gezwel (tumor) dat uitgaat van het hersenvlies. Dit betekent dat hij overal kan voorkomen waar hersenvlies is. Het is een goedaardige tumor, die maar heel soms kwaadaardig wordt. De tumor komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit omdat de tumor gevoelig is voor hormonen. Meestal ontstaat hij op middelbare leeftijd. De tumor groeit langzaam waardoor klachten vaak heel langzaam ontstaan.

Symptomen

U kunt hoofdpijn hebben, misselijk zijn en moeten overgeven. Er zijn klachten die te maken hebben met de plaats van de tumor (ook lokalisatie genoemd).

Deze kunnen psychische stoornissen, spraakstoornissen, verlammingsverschijnselen, dubbelzien of epileptische aanvallen zijn. Zit de tumor in het achterhoofd dan kan het rondgaan van het hersenvocht verstoord raken. Dit kan tot een waterhoofd of hydrocefalie leiden.

Diagnose

Niet iedere hoofdpijn komt door een hersentumor. Heeft u nooit eerder last gehad van hoofdpijn, bent u misselijk, moet u overgeven of heeft u neurologische verschijnselen? Dan kunnen we u onderzoeken. U krijgt eerst een CT-scan. Als we op een CT-scan afwijkingen zien, krijgt u meestal daarna een MRI.

Meningeomen zijn tumoren die vaak veel bloedvaten hebben. Hierdoor kunt u tijdens een operatie veel bloed verliezen. Daarom doen we soms voor de operatie een vaatonderzoek (angiografie). Met verschillende materialen proberen we de bloedtoevoer te verminderen, zodat het meningeoom tijdens de operatie minder bloedt.

Behandeling Meningeoom

Het doel van de behandeling is om de meningeoom helemaal te verwijderen, zodat de klachten weggaan.

lees meer

Contact

Afdeling Neurochirurgie
(024) 361 66 04

inloggen