Wat is een meningeoom?

Een meningeoom is een gezwel (tumor) dat uitgaat van het hersenvlies. Dit betekent dat hij overal kan voorkomen waar hersenvlies is. Het is een goedaardige tumor, die maar heel soms kwaadaardig wordt.

lees meer

Wat is een meningeoom?

Een meningeoom is een gezwel (tumor) dat uitgaat van het hersenvlies. Dit betekent dat hij overal kan voorkomen waar hersenvlies is: in de hersenen en in het ruggenmerg, aan de schedelbasis en tussen de hersendelen waar het hersenvlies een tussenschot vormt. Meningeomen kunnen we op delen in 3 categorie├źn: WHO graad I, graad II en graad III. Graad I tumoren zijn goedaardig en komen het meest voor (90% van alle meningeomen zitten in graad I). Graad II  en III  komen minder vaak voor. Deze tumoren kunnen zich anders gedragen dan de graad I tumoren. De graad II en III tumoren kunnen sneller groeien en ondanks behandeling toch doorgroeien. Om te bepalen onder welke categorie een meningeoom valt, onderzoeken we een stukje weefsel. 

De tumor komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit omdat de tumor gevoelig is voor hormonen. Meestal ontstaat de tumor op middelbare leeftijd. De tumor groeit langzaam waardoor klachten vaak heel langzaam ontstaan. Er zijn enkele aanwijzingen dat bestraling op het hoofd in de kinderleeftijd een hogere kans geeft op het ontstaan van een meningeoom. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een zwangerschap de groei van een bestaand meningeoom kan versnellen.

Symptomen

De tumor drukt de hersenen als het ware weg. Doordat er druk wordt uitgeoefend op de hersenen kunnen er klachten ontstaan. Het komt voor dat een meningeoom al redelijk groot is, voordat u klachten ervaart. Wanneer een meningeoom klein is en geen klachten veroorzaakt, wordt er in sommige gevallen een afwachtend beleid voorgesteld (‘wait and scan’). Er vindt dan nog geen behandeling plaats, maar u komt wel voor controle bij de neuroloog en er worden MRI-scans gemaakt. Over het algemeen richt de tumor geen schade aan in de hersenen omdat de tumor niet in de hersenen groeit, maar de tumor de hersenen aan de kant drukt. Een meningeoom zaait niet uit naar andere plaatsen in het lichaam. 

Afhankelijk van de plaats van het meningeoom kunt u verschillende klachten ervaren zoals hoofdpijn, misselijkheid, spraakstoornissen, verlammingsverschijnselen, dubbelzien, psychische stoornissen, gedragsveranderingen of er kan sprake zijn van epilepsie

Diagnose

Doorgaans bent u door uw huisarts doorverwezen naar een neuroloog. Na een gesprek met de neuroloog en het neurologische onderzoek wordt een CT- scan gemaakt. Als we op de CT-scan afwijkingen zien, maken we daarna meestal een MRI-scan. De kans is groot dat een meningeoom met behulp van CT of MRI-scan in de meerderheid van de gevallen correct wordt gediagnosticeerd. 

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

Behandeling Meningeoom

Afhankelijk van de plaats van de tumor kunnen we het meningeoom verwijderen tijdens een operatie.

lees meer

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer

Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker.

lees meer