Patiëntenzorg Aandoeningen Morfea (verharding van de huid)

Wat is Morfea?

Morfea (gelokaliseerde sclerodermie, morphea) is een ontsteking van de huid waarbij een verdikking van de huid optreedt, meestal gevolgd door littekenvorming en pigmentatie.

lees meer

Wat is Morfea?

Morfea (gelokaliseerde sclerodermie, morphea) is een ontsteking van de huid waarbij een verdikking van de huid optreedt, meestal gevolgd door littekenvorming en pigmentatie. Morfea wordt 3x vaker bij vrouwen dan bij mannen gezien.

Morfea kenmerkt zich door hard aanvoelende, vaak iets donker gekleurde plekken in de huid met vaak een porcelein-wit gekleurd centrum.De ziekte is alleen aanwezig in de huid. Er komen dus geen inwendige afwijkingen bij voor. De huidziekte moet vooral niet verward worden met systemische (=inwendige) sclerodermie, waarbij wél inwendige organen kunnen worden aangetast.

Naast de gewone morfea bestaan er ook twee zeldzamer vormen van morfea:
– lineaire morfea: bij deze vorm is er sprake van een lijnvormige morfea, vaak op één arm of been gelokaliseerd.
– sabelhouw-morfea (morfea en coup de sabre): dit is een zeldzame vorm van morfea en is doorgaans op het voorhoofd gelokaliseerd. Het is een lijnvormig, diepgelegen litteken in de huid.

Het ontstaan

De oorzaak van morfea is onbekend. Bij morfea treedt uiteindelijk een afbraak op van het bindweefsel waardoor de huid op die plaatsen stug en hard gaat aanvoelen. In het verhardingsproces verdwijnen ook haren en zweetklieren uit de huid. Een van de hypothesen is dat infectie met Borrelia een rol speelt. Met de beet van de teek wordt Borrelia burgdorferi (die ook verantwoordelijk is voor de ziekte van Lyme) in het lichaam gebracht. Het bewijs voor deze tekenbeet-theorie is echter nog niet geleverd maar er zijn onderzoeken die wel een relatie lijken te bevestigen (lit.)
Morfea wordt ook relatief vaak gezien op plekken waar langdurig druk op de huid wordt uitgevoerd. Voorbeelden zijn randen van (relatief) strakzittende kleding.

 


Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Onderzoek bij morfea Anamnese

Een anamnese is een (intake)gesprek met uw arts. We nemen tijdens dit gesprek uw ziektegeschiedenis met u door. lees meer

Behandeling van morfea

Er zijn veel behandelingen beschreven voor morfea. Geen van deze therapieën leidt echter tot volledige genezing.
  • Omdat sommige onderzoekers denken dat morfea begint met een infectie door een tekenbeet, wordt in het beginstadium, vaak een antibioticum kuur gegeven.

    lees meer


Afdeling Dermatologie

De afdeling Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. Naast de zorg voor patiënten houden we ons ook bezig met onderwijs en onderzoek.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet