Sputum ophoesten

Onder begeleiding van de fysiotherapeut bent u begonnen met ademhalingsoefeningen om sputum op te kunnen hoesten. Dit is belangrijk als u COPD heeft. Herhaal de oefeningen totdat u geen sputum meer hoort of voelt. Pas op dat u niet te vermoeid raakt. U kunt ook tussendoor regelmatig ontspannen ademen. Probeer de oefeningen 5 keer per dag te doen. Zo nodig krijgt u een advies van uw fysiotherapeut om meer te oefenen.

Als u geen last heeft van slijm is het vooral belangrijk om oefening 1 en 2 minimaal 5 keer per dag uit te voeren. Als u zich goed genoeg voelt, probeert u dan zoveel mogelijk door te gaan met uw dagelijkse activiteiten, zoals wandelen, fietsen en traplopen. Met vragen kunt u terecht bij de behandelend fysiotherapeut.
 
Patiƫntenzorg Behandelingen Ademhalingsoefeningen bij COPD

Sputum ophoesten

Onder begeleiding van de fysiotherapeut bent u begonnen met ademhalingsoefeningen om sputum op te kunnen hoesten. Herhaal de oefeningen totdat u geen sputum meer hoort of voelt. Als u geen last heeft van slijm is het vooral belangrijk om oefening 1 en 2 minimaal 5 keer per dag uit te voeren. lees meer

De oefeningen

  • Adem zo rustig mogelijk in door uw neus of mond. Adem uit door uw mond. De fysiotherapeut bespreekt met u of u uw lippen moeten tuiten bij het uitademen of niet.


  • 4. Huffen

    Adem normaal of diep in. De fysiotherapeut bespreekt dit met u. Open uw mond en stoot de ingeademde lucht in een keer krachtig of rustig uit, alsof u een spiegel wilt bewasemen. De fysiotherapeut vertelt u of u dit rustig of krachtig doet. Ondersteun zonodig uw buik met een kussentje.

COPD

Een van de meest voorkomende longziekten is COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Het is een longziekte waarbij de uitademing verstoord raakt door vernauwing van de luchtwegen.

lees meer

Afdeling Fysiotherapie

Het doel van fysiotherapie is dat u weer zo goed mogelijk functioneert in de omgeving waarin u leeft, woont, werkt of sport. De behandeling richt zich op de gevolgen van uw aandoening voor activiteiten in uw dagelijks leven. Fysiotherapie kan plaatsvinden tijdens een opname of op de polikliniek. lees meer

Informatiefolder

Onder begeleiding van de fysiotherapeut bent u begonnen met ademhalingsoefeningen om sputum op te kunnen hoesten. Zoals u misschien weet kan dit bij COPD een belangrijk aandachtspunt zijn. bekijk het pdf-bestand
  • Medewerkers
  • Intranet