De behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Het gebruik van azathioprine kan leiden tot een aantal bijwerkingen. De meesten verdwijnen na het aanpassen van de dosering of het staken van de medicatie. De ziekenhuisapotheek stuurt de medicijnen naar uw huisadres.

Bijwerkingen

Meest voorkomend (meer dan 10%):
Stoornissen in de bloedaanmaak door onderdrukking van het beenmerg. Dit kan zich uiten in verhoogde kans op infecties, vermoeidheid of het spontaan optreden van blauwe plekken en bloedneuzen.

Minder vaak voorkomend (1 tot 10%)
  • Misselijkheid, braken, verminderde eetlust, diarree.
  • Milde infecties zoals verkoudheid, griep, gordelroos en urineweginfecties.
Als u één van deze klachten ervaart, adviseren wij u contact op te nemen met uw nefroloog.

Zelden voorkomend (minder dan 1%)
  • Ontsteking van de alvleesklier.
  • Leverfunctiestoornissen. Hier merkt u zelf meestal niets van. De arts vraagt u daarom regelmatig om uw bloed te laten controleren.
  • Tijdens de behandeling zijn zelden ernstige infecties beschreven. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie, neem dan contact op met uw behandelend arts. Symptomen zoals koorts, ernstige kortademigheid of hoesten kunnen wijzen op een infectie.
  • Het gebruik van azathioprine zorgt voor een kleine toename van het risico op huidkanker. Beperk daarom de blootstelling aan zonlicht en UV-straling zoveel mogelijk. Dit doet u door het dragen van beschermende kleding of het van gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Ga niet onder de zonnebank en kijk zelf jaarlijks uw huid na. Als u een afwijking aan de huid opmerkt is het verstandig om uw huisarts te raadplegen.
  • Allergische reactie (overgevoeligheidsreactie). Dit merkt u aan huiduitslag en roodheid van uw huid. Als u ernstig overgevoelig bent kunt u last krijgen van kortademigheid, zwelling van uw lippen of een opgezwollen gezicht. Denkt u dat er sprake is van een allergische reactie, ga dan onmiddellijk naar een arts.

Alcohol

Wees voorzichtig met alcohol. Alcohol in combinatie met azathioprine verhoogt namelijk het risico op leverfunctiestoornissen. Gebruik bij voorkeur niet meer dan 1 alcoholconsumptie per dag.

Zwangerschap en borstvoeding

Het is erg belangrijk om uw arts te informeren als u een zwangerschap overweegt of als u zwanger bent. Azathioprine kan heel zeldzaam afwijkingen bij het ongeboren kind veroorzaken. Ook is er een verhoogde kans op een laag geboortegewicht. Uw behandelend arts bespreekt met u of het verstandig is de behandeling met azathioprine te stoppen of juist door te zetten. Als hij of zij besluit met de medicijnen te stoppen, stopt u ongeveer 3 maanden vóór een eventuele zwangerschap met het gebruik van azathioprine. Aan mannen met een kinderwens adviseren we 3 maanden voor conceptie te stoppen en deze 3 maanden aanvullende maatregelen te nemen. Voor zover bekend, heeft azathioprine geen nadelige invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen.

Tijdens de zwangerschap vindt in de 20e week een uitgebreide echo plaats. Dit doen we omdat de medicatie schadelijk kan zijn voor uw kind. Tijdens de behandeling met azathioprine mag u borstvoeding geven.
Patiëntenzorg Behandelingen Azathioprine/Imuran® bij nieraandoeningen

Over azathioprine

Azathioprine is een geneesmiddel dat de natuurlijke afweer van uw lichaam onderdrukt. Dit medicijn voorkomt dat de transplantaatnier wordt afgestoten. lees meer

Over azathioprine

Azathioprine is een geneesmiddel dat de natuurlijke afweer van uw lichaam onderdrukt. Dit medicijn voorkomt dat de transplantaatnier wordt afgestoten. Azathioprine is verkrijgbaar in tabletten van 25 mg en 50 mg. U neemt het in 1 dosering per dag in. De voorgeschreven hoeveelheid baseren we op uw lichaamsgewicht. De tabletten neemt u in tijdens of tussen de maaltijden door. U slikt de tabletten in hun geheel door, bij voorkeur met water.

Contact (024) 361 47 61

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw volgende afspraak? U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. lees meer

Contact (024) 361 47 61

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw volgende afspraak? U kunt op de verschillende manieren contact met ons opnemen. 

Dringende medische problemen

  • Op werkdagen tussen 8.30-12.00 en tussen 13.00-16.30 uur kunt u contact opnemen met het secretariaat Nierziekten: T (024) 361 47 61. De secretaresse verbindt u door met uw arts, zijn/haar supervisor, of de dienstdoende nefroloog. 
  • Buiten deze uren kunt contact opnemen met de dienstdoende nefroloog via het centrale nummer: (024)361 11 11.

Niet dringende medische vragen

  • Als u gebruik maakt van mijnRadboud kunt u niet-dringende vragen ook via mijnRadboud stellen.
  • Op werkdagen tussen 8.30-12.00 uur en tussen 13.00 en 16.30 uur kunt u contact opnemen met het secretariaat Nierziekten: T (024) 361 47 61. De secretaresse maakt een telefonische afspraak of geeft uw vraag door aan uw arts, verpleegkundige of aan de supervisor daarvan (uw hoofdbehandelaar). Een van hen belt u binnen 3 werkdagen terug. 

Afspraken verzetten

Voor het verzetten van afspraken neem contact op met het secretariaat nierziekten. T (024) 361 47 61.

 

Email: secretariaat.nier@radboudumc.nl


De behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Het gebruik van azathioprine kan leiden tot een aantal bijwerkingen. De meesten verdwijnen na het aanpassen van de dosering of het staken van de medicatie. Informeer uw arts als u zwanger bent of een zwangerschap overweegt. lees meer

Controles

Uw arts vraagt u om gedurende de eerste 3 maanden 2 keer per week uw bloed te laten controleren. Deze controle is bedoeld om vroegtijdige tekenen van nier-, lever- of beenmergbeschadiging op te sporen.

Afdeling Nierziekten

De afdeling Nierziekten onderzoekt en behandelt patiënten met nieraandoeningen. Omdat herstel van de nierfunctie vaak niet mogelijk is, richten onze artsen zich met name op het bieden van een nierfunctievervangende behandeling.

lees meer

Nier­transplantatie

Een niertransplantatie is een operatie waarbij we de nier van een donor in het lichaam van een nierpatiënt plaatsen. De nier kan afkomstig zijn van een levende of overleden donor. naar de pagina
  • Medewerkers
  • Intranet