Contact opnemen

Heeft u een van de onderstaande klachten? Neem dan contact op met uw behandelend arts via het algemene telefoonnummer Neurochirurgie (024) 361 66 04.
  • zwelling, roodheid, pijn van de wond
  • openspringen of pus uit de wond
  • hoge koorts
  • lekkage van helder vocht uit de wond
  • last van het licht (fotofobie)
  • ernstige hoofdpijn
  • toenemende sufheid
Patiëntenzorg Behandelingen Biopsie bij een ruimte-innemend proces in de hersenen

Ruimte-innemend proces in de hersenen

Er kan in uw hersenen abnormaal weefsel en/of vocht ontstaan. Dat noemen we een ruimte-innemend proces. Voorbeelden hiervan zijn een gezwel (tumor), een cyste of een abces. lees meer

Ruimte-innemend proces in de hersenen

Er kan in uw hersenen abnormaal weefsel en/of vocht ontstaan. Dat noemen we een ruimte-innemend proces. Voorbeelden hiervan zijn een gezwel (tumor), een cyste of een abces. Door de druk op de hersenen krijgt u klachten.

Uitvalsverschijnselen

Misschien heeft u uitvalsverschijnselen door de verhoogde druk in uw hoofd. Bijvoorbeeld minder kracht in één of meer lichaamsdelen of u kunt minder goed lopen. Soms gaat het praten moeilijker of kunt u de taal niet goed begrijpen. U bent vergeetachtig, of u heeft problemen met het horen of zien.

Epilepsie

U kunt ook last krijgen van epilepsie, dat noemen we ook wel een epileptisch insult. Dan raakt u even buiten bewustzijn en maakt u schokkende bewegingen.

Druktoename

Bij een ruimte-innemend proces kan ook de druk toenemen in de schedel. Dat komt omdat er maar beperkte ruimte is voor de hersenen, hersenvocht (liquor) en bloed. Dit wordt niet behandeld met een biopsie. De chirurg maakt een opening in de schedel of plaatst een drain. Daarmee neemt de druk af.

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

Voor de biopsie

Omdat de ingreep onder anesthesie (verdoving/narcose) gebeurt, brengt u vooraf een bezoek aan het preoperatieve spreekuur van de anesthesioloog. U bespreekt met de anesthesioloog vanaf welk tijdstip u niet meer mag eten en drinken (nuchter zijn). lees meer

Voor de biopsie

Omdat de ingreep onder anesthesie (verdoving/narcose) gebeurt, brengt u vooraf een bezoek aan het preoperatieve spreekuur van de anesthesioloog. Tijdens dit gesprek beoordeelt de anesthesioloog uw gezondheid. Zonodig bespreekt hij of zij aanvullende onderzoeken.Ook krijgt u uitleg over de mogelijke vormen van anesthesie en de gang van zaken rondom de operatie. 

Dag van opname

Tijdens de opnamedag vangt een verpleegkundige u op en wijst u de weg op de verpleegafdeling Neurochirurgie. Hij of zij neemt een korte vragenlijst met u door. U bespreekt met de anesthesioloog vanaf welk tijdstip u niet meer mag eten en drinken (nuchter zijn). U krijgt een bed toegewezen en wordt voorbereid op de operatie.
 
Voor de operatie maken we nog een speciale MRI van uw hoofd. De neurochirurg krijgt op de scan een beter beeld van uw hersenen en ziet precies waar hij het weefsel moet wegnemen.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

De operatie

Tijdens de operatie maakt de neurochirurg een kleine snee in uw hoofdhuid en boort een klein gaatje in de schedel. Met een naald neemt hij of zij via dit gaatje wat weefsel weg. lees meer

De operatie

Tijdens de operatie maakt de neurochirurg een kleine snee in uw hoofdhuid en boort een klein gaatje in de schedel. Met een naald neemt hij of zij via dit gaatje wat weefsel weg. Dat is een biopsie. Soms zuigt de arts ook wat vocht af. Dit weefsel en/of vocht gaat dan voor onderzoek naar het laboratorium.
 
De chirurg kan de ingreep op verschillende manieren doen. Soms zet de arts uw hoofd vast tijdens de ingreep, maar soms ook niet. Voor de operatie vertelt de arts welke techniek hij of zij gaat gebruiken. De arts scheert zo min mogelijk hoofdhaar weg, als dat nodig is. Dit gebeurt op de operatiekamer.

Na de operatie

Na de operatie gaat u eerst naar de afdeling Medium Care of u gaat direct terug naar de verpleegafdeling. Als alles normaal verloopt, kunt u binnen 3 tot 5 dagen na de operatie naar huis. lees meer

Na de operatie

Na de operatie gaat u eerst naar de afdeling Medium Care of u gaat direct terug naar de verpleegafdeling.

Medium Care

Op de Medium Care controleren gespecialiseerde verpleegkundigen regelmatig uw bewustzijn, bloeddruk, pupilreflexen en de wond. Als u wakker wordt, merkt u dat u verbonden bent aan een aantal slangen. Dit zijn onder andere een infuus en mogelijk ook een blaaskatheter. Op de wond zit soms een drukverband. Als uw toestand stabiel blijft en zich geen problemen voordoen, gaat u terug naar de verpleegafdeling Neurochirurgie.

Verpleegafdeling

Op de verpleegafdeling komt u, als dat mogelijk is, op een eenpersoonskamer te liggen. U kunt vaak al snel weer beginnen met revalideren en mobiliseren. Als het nodig is, helpt een fysiotherapeut, logopedist of ergotherapeut u hierbij. Als alles normaal verloopt, kunt u binnen 3 tot 5 dagen na de operatie naar huis.

Complicaties

Na iedere operatie en narcose kunnen er onvoorziene gebeurtenissen (complicaties) optreden. Dit geldt ook voor een hersenoperatie door middel van biopsie. De neurochirurg informeert u voor de operatie over mogelijke complicaties.

Naar huis

Wat moet u weten als u naar huis gaat? lees meer

Naar huis

  • Als u naar huis gaat, krijgt u een poliklinische afspraak mee, voor een controlebezoek bij de neurochirurg.
  • Als u hechtingen heeft die niet oplosbaar zijn, kunt u deze na 8 dagen bij uw huisarts laten verwijderen.
  • Tot  6 weken na de operatie mag u uw haren niet permanenten of kleuren.
  • Uw behandelend arts bespreekt met u hoe u de pijnstilling kunt afbouwen. Hij of zij vertelt ook wanneer u bijvoorbeeld weer mag sporten en autorijden.

Uitslag weefselonderzoek

De uitslag van het weefselonderzoek komt meestal na 5 tot 10 dagen binnen. lees meer

Uitslag weefselonderzoek

De uitslag van het weefselonderzoek komt meestal na 5 tot 10 dagen binnen. Uw uitslag wordt op maandag besproken in het overleg met meerdere behandelaars. Zij maken voor u een behandeladvies. Op de woensdag na dit multidisciplinaire overleg heeft u een gesprek op de polikliniek. De arts vertelt dan hoe het weefsel eruitziet. Samen bespreken jullie hoe het vervolg van de behandeling eruitziet.
 

Contact opnemen

Heeft u een van de onderstaande klachten? Neem dan contact op met uw behandelend arts via het algemene telefoonnummer Neurochirurgie (024) 361 66 04 lees meer

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet