Patientenzorg Behandelingen Blaas verwijderen

Waarom een blaasverwijdering?

Er zijn verschillende redenen waarom we uw blaas moeten verwijderen. Het kan nodig zijn omdat uw blaas niet goed functioneert of omdat u blaaskanker heeft.

lees meer

Waarom een blaasverwijdering?

Er zijn verschillende redenen waarom we uw blaas moeten verwijderen:

Blaasverwijdering bij een niet goed functionerende blaas

Het kan zijn dat uw blaas niet meer goed werkt, u ongewenst urine verliest of dat uw blaas veel klachten geeft, maar andere behandelingen niet werken. Soms wordt dan besloten om een urinestoma aan te leggen. De arts bespreek met u of het nodig is dat we hierbij uw blaas verwijderen. Uw blaas wordt vervangen door een nieuwe blaas of een urinestoma.  

Blaasverwijdering bij blaaskanker (radicale cystectomie)

Als u blaaskanker heeft en de kanker in de blaasspier is gegroeid (spierinvasieve blaaskanker), kunt u uitzaaiingen in de lymfeklieren hebben. Naast uw blaas verwijdert de chirurg ook de lymfeklieren in het kleine bekken om te bepalen of er uitzaaiingen zijn. Deze operatie heet een radicale cystectomie. 

Bij vrouwen worden bij een radicale cystectomie ook vaak de baarmoeder, baarmoederhals en eileiders weggenomen en de eierstokken en een deel van de vaginawand. Bij mannen wordt meestal de prostaat weggenomen. De arts bespreekt voor de operatie met u of dit nodig is. 

Als tijdens de operatie vergrote lymfeklieren worden gevonden dan wordt er soms voor gekozen om de klieren tijdens de operatie te laten onderzoek door patholoog op de aanwezigheid van kankercellen. Als daaruit blijkt dat de ziekte te ver is uitgezaaid, kan de operatie eventueel worden afgebroken. In dat geval wordt meestal gekozen voor chemotherapie. Als vervolgens uit een CT-scan blijkt dat de klieren volledig verdwenen zijn kan de blaas alsnog worden verwijderd. Als zich in de lymfeklieren geen kankercellen bevinden, wordt de blaas verwijderd samen met de omringende lymfeklieren.


Contact

Polikliniek Urologie

bereikbaar tussen 8.00 -17.00 uur (volg het keuzemenu)
(024) 361 38 03


Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 751

Voor de operatie

De avond voor de operatie en de ochtend van de operatie krijgt u een klysma voor het schoonspoelen van het laatste gedeelte van uw darm. Tot 24 uur voor de operatiedag mag u alles eten en drinken. Tot 2 uur voor de operatie mag u allen nog thee en water drinken.

lees meer

Voor de operatie

Voorlichtingsgesprek met stomaverpleegkundige

Voordat u wordt opgenomen heeft u een gesprek met de stomaverpleegkundige. Hij of zij geeft u meer informatie over hoe een stoma werkt en hoe u deze moet verzorgen.

Klysma

De avond voor de operatie en de ochtend van de operatie krijgt u een klysma voor het schoonspoelen van het laatste gedeelte van uw darm. 

Eten en drinken

Tot 24 uur voor de operatiedag mag u alles eten en drinken. U mag alleen geen alcohol drinken. De dag voor de operatie mag u alleen nog water en thee drinken. Dit mag tot 2 uur voordat de operatie begint.

Drinkvoeding (PreOp)

De middag en avond voor de operatie en de ochtend van de operatie krijgt u in totaal 6 pakjes drinkvoeding (PreOp). Deze drinkvoeding helpt u herstellen na de operatie. De laatste 2 pakjes drinkt u uiterlijk 2 uur voor de operatie. Daarna mag u niets meer drinken.


Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

De operatie

Tijdens de operatie maakt de arts een opening in uw onderbuik om de blaas te verwijderen. De arts maakt een omleiding voor de opslag en afvoer van de urine. Dit kan op 4 verschillende manieren.

lees meer

De operatie

Tijdens de operatie maakt de arts een opening in uw onderbuik om de blaas te verwijderen. De arts maakt een omleiding voor de opslag en afvoer van de urine. Dit kan op 4 verschillende manieren: 


  • Hierbij wordt een stukje dunne darm van ongeveer 15 tot 20 centimeter vrijgemaakt. De urineleiders plaatsen we in het stukje darm. Het uiteinde van deze darm leiden we via een opening in de buikhuid naar buiten en maken we vast op uw buik. Op die manier stroomt de urine via de urineleiders direct naar het stukje darm en vervolgens naar buiten.

    Het voordeel van deze methode is dat het een vrij eenvoudige techniek is met weinig kans op complicaties. Het nadeel is dat u altijd een opvangzakje op de stoma moet dragen omdat de urine voortdurend loopt. Het opvangmateriaal is echter van goede kwaliteit met een goede hechting aan de huid, is onzichtbaar onder kleding en heeft geen onaangename geur.

    Na de operatie

    Na de operatie heeft u tijdelijk 2 slangetjes. Deze zogenaamde splintjes beschermen de nieuwe verbinding tussen urineleiders en het stukje darm. Deze slangetjes lopen vanaf de nieren via het stukje darm naar buiten en voeren eveneens urine af. Deze verwijderen we na 7 of 8 dagen na de operatie.


Verpleeg­afdeling C5 Urologie en Gynaecologie

De meeste patiënten komen voor een geplande operatie en verblijven maximaal vijf nachten op de verpleegafdeling.

lees meer

Na de operatie

Na de operatie brengen we u naar de verkoeverafdeling. Daar wordt u wakker en herstelt u van de narcose. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling. Meestal mag u na ongeveer 8 tot 10 dagen na de operatie naar huis.

lees meer