Patiëntenzorg Behandelingen Borstamputatie (mastectomie)

Wat is een mastectomie?

Een mastectomie is een geslachtsbevestigende operatie voor transmannen waarbij we borstklierweefsel verwijderen om een mannelijk torso te creëren.

lees meer

Wat is een mastectomie?

Een mastectomie is een geslachtsbevestigende operatie voor transmannen waarbij we borstklierweefsel verwijderen om een mannelijk torso te creëren.

Voor wie?

U komt in aanmerking voor deze behandeling als u in het geslachtsbevestigende traject zit en 16 jaar of ouder bent.

Wanneer?

Wanneer u na de onderzoeksfase besluit om een geslachtsbevestigend traject in te gaan, kunt u starten met een hormoonbehandeling of een mastectomie. Wanneer u ervoor kiest om eerst met de cross-sekse hormonen te beginnen, is het belangrijk dat u deze minimaal 6 maanden gebruikt vóórdat u geopereerd wordt. Uw lichaam is dan aan de hormonen gewend en dat is beter voor de operatie. U kunt uw wensen bespreken met de psycholoog. Deze verwijst u door naar de poli Plastisch Chirurgie.


Contact

Irene de Kroon-Heijmans

contactformulier

Wachttijd

In het Radboudumc is een wachttijd voor transgender operaties. 

bekijk informatie over de wachttijd

Over de behandeling


Vóór de operatie

Voordat u geopereerd wordt, heeft u een gesprek met de plastisch chirurg of physician assistant. Tijdens dit gesprek bespreken we uw wensen, krijgt u informatie over de risico’s en complicaties die bij deze operatie horen en doen we lichamelijk onderzoek.

lees meer

Vóór de operatie

Voordat u geopereerd wordt, heeft u een gesprek met de plastisch chirurg of physician assistant. Tijdens dit gesprek bespreken we uw wensen, krijgt u informatie over de risico’s en complicaties die bij deze operatie horen en doen we lichamelijk onderzoek van uw borsten. 

Ook geven we uitleg over de Wet op Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO). Volgens deze wet moet u een formulier ondertekenen. Met dit formulier geeft u aan dat u voldoende en de juiste informatie heeft gehad over de operatie en er goed over heeft nagedacht dat u de operatie wilt.  


 • Bij het lichamelijk onderzoek kijken we naar:

  • de huid-elasticiteit
  • de grootte van de borsten
  • de tepelhoogte
  • de mate waarin de borsten ‘hangen’.

  Aan de hand van dit onderzoek bepalen we welke manier van opereren het beste is voor een zo goed en mooi mogelijk resultaat. Ook maken we met een speciale camera een 2D- en 3D-opname van uw borstkast.  

  Als u voldoet aan de criteria (BMI tussen 18 en 35 en stoppen met roken), melden we u aan voor de operatie en komt u op de wachtlijst. Zodra u aan de beurt bent, krijgt u een uitnodiging voor een pre-operatieve screening bij de anesthesioloog. Daarna ontvangt u een oproep voor de operatie.


Narcose

Tijdens de operatie bent u onder narcose (anesthesie). Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft. 

informatie over anesthesie

Tijdens de operatie

Er zijn 2 technieken voor en mastectomie: de donuttechniek voor kleine borsten en de double incision techniek voor (middel)grote borsten. Beide operaties duren ongeveer 1 uur en 50 minuten.

lees meer

Tijdens de operatie


 • Er zijn 2 technieken voor en mastectomie: de donuttechniek voor kleine borsten en de double incision techniek voor (middel)grote borsten. Beide operaties duren ongeveer 1 uur en 50 minuten.


Na de operatie

Na de operatie komt de plastisch chirurg bij u langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan. De verpleegkundigen houden in de gaten hoe het met u gaat.

lees meer

Na de operatie

Na de operatie komt de plastisch chirurg bij u langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan. De verpleegkundigen houden in de gaten hoe het met u gaat.


 • Als u wakker wordt na de operatie heeft u in sommige gevallen aan beide kanten van uw borstkas een drain. Een drain is een slangetje waardoor overtollig wondvocht en/of bloed wordt afgevoerd. Of u wel of geen drains krijgt bepaalt de chirurg tijdens de operatie. De kans dat u een drain krijgt is heel klein. Ook doen we een elastische band om uw borst tijdens de operatie alvast aan. Deze moet u vanaf nu 6 weken dag en nacht dragen. 


Adviezen en leefregels voor na de operatie

Om te zorgen dat de wonden goed genezen, geven we u een aantal adviezen en leefregels mee. 

lees meer

Adviezen en leefregels voor na de operatie

 • 24 uur na het verwijderen van de drains mag u weer kort douchen. Zorg er de 1e week wel voor dat de sponsjes die op de tepels zitten droog blijven.
 • U mag de eerste 2 weken na de operatie niet zwemmen, in bad of naar de sauna. Door deze activiteiten kunnen de hechtingen te vroeg oplossen en kunnen de wondjes open gaan staan.  
 • De eerste 6 weken na de operatie mag u niet sporten, zwaar tillen en uw armen boven schouderhoogte optillen. Hierdoor kunnen de wonden gaan bloeden of te veel vocht aanmaken. Ook is het niet goed voor eventuele littekens.
 • U moet 6 weken het compressievest de hele dag en nacht dragen. Uiteraard mag u het afdoen tijdens het douchen en/of het wassen. Tijdens de operatie ontstaat een holte op de plek waar het borstklierweefsel heeft gezeten. Het lichaam wil deze holte vullen met vocht. Met het compressievest gaat u dit tegen. Als er ondanks het compressievest toch vocht ontstaat, wordt dat meestal vanzelf door het lichaam weer opgenomen.
 • Bescherm uw littekens het eerste jaar goed tegen de zon door ze vaak in te smeren met een factor 50 zonnebrand. 
 • Totdat de tepels goed zijn vastgegroeid is het belangrijk ze te beschermen tegen wrijving van buitenaf. Dit kunt u doen door ze te bedekken met een vet gaasje en een pleister. Meestal duurt dit tot 2 tot 3 weken na de operatie. Als u ziet dat het litteken dicht is, hoeft dit niet meer.
 • Na 3 weken kunt u beginnen met het insmeren van de littekens met vaseline. Door ze in te smeren en te masseren zorgt u dat ze beter genezen.

Risico’s en complicaties

Tijdens of na de operatie kunnen er onbedoelde medische problemen (complicaties) ontstaan. Dit kan ook gebeuren als de operatie goed is uitgevoerd.

lees meer

Risico’s en complicaties

Tijdens of na de operatie kunnen er onbedoelde medische problemen (complicaties) ontstaan. Dit kan ook gebeuren als de operatie goed is uitgevoerd. Bij een mastectomie kunnen de volgende complicaties optreden:

 • Nabloeding: dit gebeurt bij 1 op de 10 personen. Meestal gebeurt dit vrij snel na de operatie. Als de bloeding groot is, is een operatie nodig om deze te stoppen.
 • Wondinfectie: Elke wond kan geïnfecteerd raken. Dit kan in het ziekenhuis en thuis gebeuren. Daarom is het belangrijk dat u zich aan de leefregels houdt en de wonden goed verzorgt. We leggen u uit hoe u dat kunt doen. Neem contact op met de afdeling Plastische Chirurgie als de huid rond de wond warm en rood wordt, als er viezigheid uit de wond komt of als u koorts krijgt.
 • Wondranden die loskomen van elkaar (wonddehiscentie). Het kan gebeuren dat de wond niet goed geneest en de wondranden loskomen van elkaar. Dit groeit vanzelf weer dicht, maar heeft tijd nodig en het levert meestal een breder litteken op. Soms kan dit later gecorrigeerd worden.
 • Ophoping van wondvocht onder de huid (seroom). Meestal verdwijnt dit vanzelf weer. U kunt dit tegengaan door het drukvest te dragen. Als er toch veel wondvocht is of u krijgt er klachten van, neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.
 • Afsterven (necrose van de tepel).  Een deel van de tepel kan afsterven, en heel soms zelfs de hele tepel. Dit gebeurt wanneer de tepel niet goed doorbloed is. Dit is heel vervelend, maar helaas niet te voorkomen. Na verloop van tijd kunt u dit laten corrigeren met een tepeltatoeage.

Kosten van zorg

De mastectomie wordt door de zorgverzekering vergoed. Het Radboudumc brengt de kosten direct in rekening bij uw zorgverzekeraar. 

Zelf betalen
De kosten voor een compressievest moet u zelf betalen. 

Onze medewerkers

Meer informatie


Radboudumc Expertise­centrum Geslacht & Gender

Het Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender houdt zich bezig met stoornissen/variaties van de geslachtelijke en/of geslachtschromosomale differentiatie.

lees meer

Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet