Patiëntenzorg Behandelingen Borstreconstructie Borstreconstructie met lipofilling - AFT

Wat is een borstreconstructie met lipofilling?

Een borstreconstructie met lipofilling wordt AFT genoemd. AFT is een afkorting van autologe vet transplantatie (autologous fat transfer) wat wil zeggen: lichaamseigen vet verplaatsing

lees meer

Wat is een borstreconstructie met lipofilling?

Een borstreconstructie met lipofilling wordt AFT genoemd. AFT is een afkorting van autologe vet transplantatie (autologous fat transfer) wat wil zeggen: lichaamseigen vet verplaatsing. Met de AFT-techniek voor borstreconstructie worden lichaamseigen vetcellen van een deel van het lichaam, bijvoorbeeld buik, benen of flanken, uitgezogen. Deze vetcellen worden op de plek van de borst ingespoten.

Deze vetcellen moeten zelfvoorzienend worden. Dat wil zeggen dat ze zelf bloedvaatjes moeten aanmaken om te kunnen overleven. Het EVE apparaat helpt hierbij. Dit is een vacuüm cup die u voor en na de operatie op de borstregio draagt. De EVE zorgt ervoor dat de huid wordt opgerekt. Zo ontstaat er meer ruimte om de vetcellen in te plaatsen. Daarnaast stimuleert de EVE de aanmaak van kleine bloedvaatjes, zodat de vetcellen na inspuiten beter kan ingroeien en overleven.

Wat kunt u verwachten?

Met de AFT-techniek is het mogelijk om een natuurlijke borst te reconstrueren met lichaamseigen weefsel, met minder grote littekens dan bij andere technieken.

Een borstreconstructie met AFT vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose). Er zijn meerdere operaties nodig om met lipofilling het borstvolume op te bouwen. Bij iedere operatie kan het dragen van de EVE noodzakelijk zijn.

Het doel van borstreconstructie is dat de borsten er mooi uitzien in een bh: een mooi decolleté geven. Een nieuwe borst voelt altijd anders aan dan een natuurlijke borst. Ook de vorm en de grootte van de borst kan anders zijn dan de natuurlijke borst. Bij een enkelzijdige borstreconstructie is het soms nodig om de natuurlijke borst te verkleinen of te verstevigen om meer gelijkheid te krijgen.

Waarom naar het Radboudumc?

Bij een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel maken we gebruik van de meest recente technieken. Daarnaast zijn we het eerste plastisch chirurgische centrum in Nederland dat bij de behandeling van lymfoedeem bij borstkankerpatiënten in één operatie lymfeklieren kan verplaatsen.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Bij een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel maken we gebruik van de meest recente technieken (DIEP, SIEA, SGAP, TMG, PAP-lap, AFT, prothese en LAP-flap). Daarnaast zijn we het eerste plastisch chirurgische centrum in Nederland dat bij de behandeling van lymfoedeem bij borstkankerpatiënten in één operatie - naast de borstreconstructie - lymfeklieren kan verplaatsen van de lies naar de oksel. Wij zijn ook erg ervaren in lipofilling (inspuiten van vet) voor het verfijnen van het cosmetisch resultaat na een borstreconstructie. Op deze manier wordt een zeer natuurlijke borst gereconstrueerd.


Voorbereiding

U start 15 dagen voor de geplande operatie met het dragen van de EVE.

lees meer

Voorbereiding

Dit type borstreconstructie vraagt een intensieve voorbereiding waarbij u de EVE 15 dagen voor de geplande operatie moet dragen. De EVE-cups kunnen vervelend aanvoelen. Het schema ziet er als volgt uit:

  • 10-12 uur per dag (’s avonds of overdag)
  • De laatste 48 uur draagt u de EVE de gehele dag (EVE mag uit bij wassen of boodschappen doen, maar het streven is dat u de EVE de gehele dag draagt)

Het dragen van de EVE kan in het begin belastend zijn voor uw huid. U kunt tussen het dragen van de EVE uw huid insmeren met een crème tegen jeuk en irritatie.

Na operatie

Direct na de operatie draagt u opnieuw 2 weken de EVE. Tevens draagt u 2-4 weken een drukpak om het gebied waar het vet is uitgezogen te ondersteunen. Dit drukpak dient u vooraf aan te schaffen en neemt u tijdens iedere opname mee naar het ziekenhuis (zie kopje ‘Drukkleding bestellen’).


Drukkleding bestellen

De afdeling Plastische Chirurgie werkt samen met Lipoelastic. Dit bedrijf verzorgt speciale drukkleding, zoals een bh en een buikband, die u enkele weken lang na de operatie draagt.

lees meer

Drukkleding bestellen

De afdeling Plastische Chirurgie werkt samen met Lipoelastic. Dit bedrijf verzorgt speciale drukkleding, zoals een bh en een buikband, die u enkele weken lang na de operatie draagt. Het is belangrijk dat u deze drukkleding tijdig voor uw operatie aanschaft en meeneemt naar de afdeling als u wordt geopereerd. De aanschaf van drukkleding wordt in veel gevallen niet vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. 
Afhankelijk van de ingreep moet u de volgende drukkleding aanschaffen:

  • DIEP-lap: buikband ‘KP special’ of 'KPress' en post-operatieve bh ‘Lipobra'
  • LAP-flap: drukbroek ‘VH’ en post-operatieve bh ‘Lipobra'
  • LD-lap: post-operatieve bh ‘Lipobra'
  • LTP-lap: drukbroek ‘TD’ en post-operatieve bh ‘Lipobra'
  • PAP-lap: drukbroek ‘TD (met gesloten kruis)’ en post-operatieve bh ‘Lipobra'
  • SGAP-lap: drukbroek ‘TD’ en post-operatieve bh ‘Lipobra'
  • Tissue expander: post-operatieve bh ‘Lipobra'
  • Prothese: post-operatieve bh ‘Lipobra'
  • AFT (borstreconstructie met lipofilling): drukpak 'VD variant'

De doktersassistent of uw verpleegkundig specialist helpt u met uw keuze. U kunt de drukkleding vervolgens zelf bestellen in de webshop.

Bent u patiënt bij het Radboudumc, dan krijgt u 10 procent korting. Gebruik hiervoor de code RADBOUDUMC.

Lipoelastic B.V.
+31 (0)73 203 2550
www.lipoelastic.nl/radboudumc


De operatie

Een borstreconstructie met lipofilling bestaat uit meerdere stappen: de voorbereidingsfase, de operatie en de nazorgfase. 

lees meer

De operatie

Een borstreconstructie met lipofilling bestaat uit meerdere stappen:

  1. In de voorbereidingsfase wordt de EVE gedragen, met als doel het zwellen en oprekken van het onderhuidse weefsel. Zo komt er meer ruimte voor het inspuiten van het vetweefsel.
  2. Vervolgens vindt de operatie plaats waarbij liposuctie en lipofilling wordt gedaan.
  3. In de nazorgfase wordt de EVE opnieuw gedragen om de aanmaak van bloedvaatjes te stimuleren en dus de overlevingskansen van de vetcellen te vergroten.

Deze drie stappen moeten meerdere keren worden herhaald om een volwaardige borstreconstructie te kunnen realiseren. Iedere operatie vindt plaats in dagbehandeling onder algehele narcose.

Liposuctie

Tijdens een liposuctie operatie wordt vet uit uw lichaam verwijderd door middel van een zuigtechniek. Dit kan op verschillende delen van uw lichaam worden uitgevoerd, zoals de buik, bovenbenen, rug of flanken. Voor de operatie bespreekt u met uw plastisch chirurg of verpleegkundig specialist welk lichaamsdeel het meest geschikt is voor liposuctie. Tijdens de operatie worden kleine sneetjes gemaakt op onopvallende plaatsen, waarin vloeistof wordt gespoten. De vloeistof maakt het wegzuigen van de vetcellen makkelijker en bloedverlies te verminderen. Daarna worden de vetcellen via dezelfde sneetjes opgezogen met een krachtige zuigpomp. De sneetjes in uw huid worden gesloten met enkele hechtingen en hechtpleisters. Het vet verwijderde vet wordt gefilterd voor verdere behandeling: lipofilling.

Lipofilling

De verwijderde vetcellen worden teruggeplaatst op de gewenste plek (lipofilling). Dit gebeurt in dunne laagjes, ook weer via kleine sneetjes. Daarna worden de sneetjes in uw huid gesloten met enkele hechtingen en hechtpleisters. Het duurt enige tijd voordat de vetcellen op de ingebrachte plekken volledig zijn ingegroeid. Het kan zijn dat er meerdere operaties nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken.


Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Risico’s en complicaties

Er zijn mogelijke risico's en complicaties voor deze borstreconstructie. Dit zijn: kans op nabloeding, infectie en trombose. Het dragen van de EVE heeft geen belangrijke nadelen, maar na langdurig dragen kunnen bijwerken ontstaan. 

lees meer

Risico’s en complicaties

De mogelijke risico’s en complicaties voor deze borstreconstructie zijn:  

  • Er bestaat een kans op een nabloeding, infectie of trombose.
  • Roken verhoogt de kans op complicaties, wij adviseren u daarom te stoppen met roken. 
  • Als een deel van het ingebrachte vetweefsel niet overleeft, kan dit leiden tot de vorming van een harde knobbel of vochtophoping. Meestal lost het lichaam dit zelf op.

Het dragen van de EVE heeft geen belangrijke nadelen, maar na het langdurig gebruik kunnen bijwerkingen ontstaan:

  • Huidirritatie
  • Roodheid
  • Jeuk
  • Overmatig zweten
  • Blaarvorming

Een borstreconstructie met AFT is een langdurig proces waarbij meerdere operaties nodig zijn om met lichaamseigen vetweefsel een borst op te bouwen. Vanwege dit proces kan het eindresultaat enig tijd op zich laten wachten.


Leefregels

Na de operatie draagt u 2 tot 4 weken speciale drukkleding op de plekken waar het vetweefsel is weggehaald (liposuctie).

lees meer

Leefregels

Na de operatie draagt u 2-4 weken speciale drukkleding op de plekken waar het vetweefsel is weggehaald (liposuctie). Het dragen van strakke kleding op de ingespoten plekken wordt afgeraden. Na 2 weken kunt u dagelijkse activiteiten hervatten, maar vermijd zware inspanningen gedurende de eerste vier weken. Houd rekening met bloeduitstortingen, zwellingen en druk op de ingespoten plekken.

Na de operatie draagt u nog twee weken de EVE om ingroei van de vetcellen te stimuleren, tenzij uw plastisch chirurg anders met u heeft besproken. Na twee weken mag u een topje of bh dragen naar eigen comfort.
 

Drukkleding

Drukkleding schaft u zelf aan. Op de polikliniek Plastische Chirurgie krijgt u hierover advies. De drukkleding helpt om de huid beter te laten genezen. Door de drukkleding verkleeft uw huid beter met de onderlaag en heeft u minder last van zwelling. U draagt de drukkleding dag en nacht. Alleen tijdens het douchen mag u de drukkleding uitdoen.

Houd rekening met de volgende adviezen:

  • Luister goed naar uw lichaam en accepteer de grenzen, geef uzelf en het geopereerde gebied voldoende rust. 
  • Na de operatie kunt u enkele weken last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. 
  • Gedurende de eerste 2 weken na de operatie adviseren wij géén zware inspanningen te verrichten, zoals tillen/duwen en sporten.
  • Voorkom de eerste 2 weken na de operatie druk op de plekken waar de vetcellen zijn ingespoten (lipofilling); draag geen drukkende of knellende kleding en slaap niet op de buik.
  • Na 2 weken mag u alle dagelijkse activiteiten weer hervatten, mits u zich fit genoeg voelt.

Controle

2 weken na de operatie komt u op controle voor een wondcontrole en het verwijderen van hechtingen op de polikliniek Plastische Chirurgie.

Afdeling - Plastische Chirurgie


Vervolg­behandeling

  • Lipofilling gebruiken we om de vorm van de gereconstrueerde borst verder te verbeteren.

    naar pagina


Technisch geneeskundige

De technisch geneeskundige brengt uw borstreconstructieve wensen en mogelijkheden in kaart.

Lees meer

Technisch geneeskundige

De rol van een technisch geneeskundige bij borstreconstructies

De technisch geneeskundige is verantwoordelijk voor de zorg van een geselecteerde groep patiënten en heeft zowel medische als technische kennis. Hij is in staat besluiten te nemen en medische handelingen uit te voeren op het gebied van diagnostiek en behandeling. Binnen de plastische chirurgie verzorgt Stefan Hummelink zowel klinische als technische aspecten, die van belang zijn voor borstreconstructies.

Wat kunt u van een technisch geneeskundige verwachten?

De technisch geneeskundige brengt uw borstreconstructieve wensen en mogelijkheden in kaart, verricht lichamelijk onderzoek, vraagt onderzoeken aan, en maakt samen met u een behandelplan en vervolgafspraken. Na het opstellen van uw behandelplan worden diverse onderzoeken uitgevoerd, bijvoorbeeld waterbakmetingen, 3D fotografie en CT of MRI scans. Dit verschilt per patiënt. Door deze vooraf verkregen informatie kan de borstreconstructie virtueel worden voorbereid op de computer. Technieken zoals 3D printing of projecties worden uitgevoerd door de technisch geneeskundige. Door gebruik te maken van deze innovaties kan de technisch geneeskundige de opererend chirurg informeren over de uit te voeren borstreconstructie.

De technisch geneeskundige is wettelijk bevoegd om medische handelingen uit te voeren, en zal daarom ook rondom uw borstreconstructie traject klinisch werkzaam zijn.

Samenwerking        

De technisch geneeskundige werkt samen met uw behandelend plastisch chirurg en met de andere deskundigen binnen het multidisciplinaire behandelteam. Dit behandelteam bestaat onder andere uit plastisch chirurgen, oncologisch chirurgen, verpleegkundig specialisten, technisch geneeskundigen en radiologen.


Verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist borstreconstructies brengt uw borstreconstructieve wensen en mogelijkheden in kaart, verricht lichamelijk onderzoek Lees meer

Verpleegkundig specialist

De rol van een verpleegkundig specialist bij borstreconstructies

Een verpleegkundig specialist is verantwoordelijk voor de zorg van een geselecteerde groep patiënten en heeft zowel medische als verpleegkundige kennis. Zij is in staat om in nauw overleg met uw behandelend arts, besluiten te nemen op het gebied van diagnostiek en behandeling. Zij is ook uw aanspreekpunt voor al uw niet- urgente vragen.
 

Wat kunt u van een verpleegkundig specialist verwachten?

De verpleegkundig specialist borstreconstructies brengt uw borstreconstructieve wensen en mogelijkheden in kaart, verricht lichamelijk onderzoek, vraagt onderzoeken aan en maakt samen met u en in nauw overleg met een plastisch chirurg een behandelplan en vervolgafspraken. Na het opstellen van uw behandelplan worden diverse onderzoeken uitgevoerd, bijvoorbeeld waterbakmetingen, 3D fotografie en CT of MRI scans. Dit verschilt per patiënt.
De verpleegkundig specialist zal tijdens een preoperatief gesprek alle praktische zaken rondom de operatie met u doornemen. Tevens komt u na de operatie tot ongeveer 12 maanden na de ingreep afwisselend bij de uw behandelend arts en de verpleegkundig specialist terug op controle.
 
Tijdens het gehele zorgtraject borstreconstructie zal de verpleegkundig specialist uw aanspreekpunt zijn en kunt u bij haar terecht voor vragen zowel voor de operatie als tijdens de herstelperiode na de ingreep.

Samenwerking

De verpleegkundig specialist werkt samen met uw behandelend plastisch chirurg en met de andere deskundigen binnen het multidisciplinaire behandelteam. Dit behandelteam bestaat onder andere uit plastisch chirurgen, oncologisch chirurgen, technisch geneeskundigen en radiologen.

Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet