Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Na de operatie is uw neus gezwollen en gevoelig. Dit is met pijnstillers meestal goed te bestrijden. Ook kan uw neus dof aanvoelen. Dit komt doordat kleine huidzenuwen uitgeschakeld zijn. Als gevolg hiervan kunnen de voortanden van uw bovenkaak tijdelijk gevoelloos zijn. Het gewone gevoel komt meestal binnen enkele weken tot maanden weer terug. Daarnaast kunnen uw oogleden en de huid van uw gezicht blauw verkleuren en gezwollen zijn. Dit verdwijnt normaal binnen een paar dagen.

De pleisters en tampons verwijderen we een paar dagen na de operatie. U kunt dan weer door uw neus ademen. De verpleegkundige van de afdeling maakt hiervoor een controleafspraak op de polikliniek.

Complicaties

Zoals bij iedere operatie zijn er mogelijke complicaties. Er kan bijvoorbeeld een infectie of een onverwachte bloeding optreden. Deze complicaties kunnen we goed behandelen. In principe heeft de operatie geen gevolgen voor de uitwendige vorm van uw neus. Doordat we het kraakbeen losmaken kan het zijn dat uw neusrug iets inzakt. Dit komt bijna nooit voor.

Pijnstilling

Voordat u naar huis mag, bespreekt de verpleegkundige met u welke pijnstilling u thuis mag gebruiken.

Leefregels

Nadat we tijdens de controleafspraak de tampons uit uw neus verwijderd hebben, kunt u uw neus voorzichtig snuiten. Wij adviseren u te spoelen met zout water om uw neus schoon te houden. Dit mag u zo vaak doen als u wilt, maar minstens 2 keer per dag. U kunt zelf zoutoplossing maken door 1 afgestreken theelepel zout op te lossen in 2 dl lauw gekookt water. De eerste weken na de operatie mag u geen overdreven druk- of trekkracht op uw neus uitoefenen. Houd hier rekening mee bij het sporten en het verrichten van lichamelijke inspanning. Het duurt 4 tot 6 weken tot het bot en kraakbeen weer stevig zijn vastgegroeid.
Patiëntenzorg Behandelingen Correctie van het neustussenschot (septum)

Over een passagestoornis

Afwijkingen in de anatomie van uw neus kunnen een passagestoornis veroorzaken. Dit betekent dat u meer moeite heeft om goed door uw neus te ademen. Met een septumcorrectie verhelpen we dit probleem. lees meer

Over een passagestoornis

Uw neushelften zijn gescheiden door een neustussenschot. Dit noemen we het septum. Afwijkingen in uw neus kunnen een passagestoornis veroorzaken. Dit houdt in dat het u meer moeite kost om goed door uw neus te ademen. U kunt het gevoel hebben dat uw neus verstopt is. De meest voorkomende afwijking is een scheefstand van uw neustussenschot. Dit kan het gevolg zijn van een ongeluk of groeistoornis. Hierdoor kunt u last hebben van:
  • neusverstopping
  • hoofdpijn 
  • steeds terugkerende ontstekingen in uw neus en/of de neusbijholten.
Bij een septumcorrectie zetten we uw neustussenschot recht waardoor uw neusfunctie verbetert. 

Contact

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Het onderzoek

Met een lamp onderzoekt de arts uw neus op afwijkingen. Soms is het nodig dat hij of zij met een neuskijker (nasendo-scoop) dieper in uw neus kijkt.

Voor de behandeling

De opname vindt 1 dag vòòr de operatie plaats of op de operatiedag zelf. Als u op dezelfde dag geopereerd wordt, moet u nuchter zijn. Dit houdt in dat u 6 uur voor de ingreep niets meer mag eten. Tot 2 uur voor de ingreep mag u nog heldere dranken drinken. lees meer

Voor de behandeling

De operatie vindt 1 dag vòòr de operatie plaats of op de operatiedag zelf. U meldt zich op de doorgegeven tijd op de Verpleegafdeling of op de Dagbehandeling Operatiekamers. Als u op dezelfde dag geopereerd wordt, moet u nuchter zijn. Dit houdt in dat u 6 uur voor de ingreep niets meer mag eten. Tot 2 uur voor de ingreep mag u nog heldere dranken, zoals water, thee en zwarte koffie drinken. Daarna mag u niets meer drinken.

Bij een dagbehandeling mag u dezelfde dag weer naar huis. Als we u opnemen op de verpleegafdeling, blijft u 1 nacht in het ziekenhuis.

Bloedverdunnende middelen

Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (ook aspirine is een bloedverdunner) dan bespreekt uw behandelend KNO-arts met u wanneer u hiermee moet stoppen.


Anesthesie

Deze operatie verrichten we onder algehele anesthesie of lokale anesthesie. Als we de ingreep onder algehele anesthesie (verdoving/narcose) uitvoeren, brengt u vooraf een bezoek aan het preoperatieve spreekuur van de anesthesioloog. lees meer

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Via een klein sneetje in het slijmvlies aan de binnenzijde van uw neus leggen we het kraakbeen en het bot van het neustussenschot vrij. Vervolgens zetten we het neustussenschot recht. lees meer

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Via een klein sneetje in het slijmvlies aan de binnenzijde van uw neus leggen we het kraakbeen en het bot van het neustussenschot vrij. Vervolgens zetten we het neustussenschot recht. Dit doen we door uitstekende delen te verwijderen en delen die scheef staan recht te zetten. Vervolgens plaatsen we tampons in uw neusgaten. Zo wordt uw neustussenschot in de juiste stand gehouden en krijgen het bot, kraakbeen en slijmvlies de kans om weer aan elkaar te groeien.

Het resultaat van de behandeling is afhankelijk van uw klachten. Uw behandelend KNO-arts probeert zo zorgvuldig mogelijk een inschatting te maken van het resultaat.

Na de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Na de operatie is uw neus gezwollen en gevoelig. Dit is met pijnstillers meestal goed te bestrijden. Ook kan uw neus dof aanvoelen. De pleisters en tampons verwijderen we enkele dagen na de operatie. lees meer

Uw afspraak bij het Radboudumc

Heeft u binnenkort een afspraak in het Radboudumc? Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over uw afspraak in ons ziekenhuis.

lees meer

Contact opnemen met een arts

Neem contact op als:
  • De wond ontstekings-verschijnselen vertoont. Dit uit zich in roodheid, irritatie of een zwelling.
  • Uw temperatuur stijgt tot boven de 38 graden Celsius.
  • U zich zorgen maakt.

Neusspoelen

Door het spoelen van uw neus kunnen bacteriën en vuil weer afgevoerd worden. U kunt de benodigdheden voor het spoelen van uw neus aanschaffen bij de apotheek, maar u kunt het ook zelf maken. lees meer

Neusspoelen

Trilhaartjes in uw neusslijmvlies zorgen er normaal voor dat het slijmvlies vuildeeltjes opvangt. Deze vuildeeltjes worden samen met het slijm naar de achterkant van uw keel gebracht, u slikt het door en het wordt vernietigd door de zuren in uw maag. Als uw slijmvlies opzwelt werken de trilharen niet goed waardoor korstjes in uw neus ontstaan. Door het spoelen van uw neus met een zoutoplossing kunnen bacteriën en vuil weer afgevoerd worden. Door het zoute water herstelt ook de vochtigheidsgraad en vermindert de ontsteking van het slijmvlies. Hierdoor kunt u vrijer ademhalen.

Benodigdheden

De materialen voor het spoelen van uw neus kunt u bij uw eigen apotheek halen:
• NaCl 0,9% spoelvloeistof (op kamertemperatuur).
• Een spuit van 10 ml (een injectiespuit zonder naald).

U kunt ook zelf zoutoplossing maken. Schaf bij de apotheek een injectiespuit zonder naald aan. U maakt de zoutoplossing door 1 liter lauwwarm water te mengen met 1 theelepeltje NEZO keukenzout. NEZO is een jodiumvrij zout. Schud het mengsel goed.

Het spoelen

Vul de spuit met 10 ml spoelvloeistof/zoutoplossing en zet de spuit in één van uw neusgaten. Richt de spuit evenwijdig aan uw neusrug, richting uw oog. Maak de spuit met kracht leeg. De vloeistof voelt u achter in uw keel. Dit kunt u uitspugen. Herhaal dit 2 keer voor elk neusgat. Hierna spoelt u uw neus nogmaals, maar dan richt u de spuit horizontaal. Voer deze handeling 2 keer uit voor ieder neusgat.

Bijzonderheden

  • Na het spoelen mag u uw neus voorzichtig snuiten.
  • Spoel uw neus 4  keer per dag, tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken.
  • Medewerkers
  • Intranet