Patiƫntenzorg Behandelingen Geslachtsbevestigende operaties voor transjongens/transmannen

Wat zijn geslachtsbevestigende operaties bij transjongens/transmannen?

Wanneer u in een geslachtsbevestigend traject zit, kunt u kiezen voor geslachtsbevestigende operaties. Dit zijn medische ingrepen waarbij uw lichamelijke geslachtskenmerken zoveel mogelijk in lijn kunnen brengen met het mannelijke geslacht. Doel van de operaties is om eruit te zien als man. lees meer

Wat zijn geslachtsbevestigende operaties bij transjongens/transmannen?

Wanneer u in een geslachtsbevestigend traject zit, kunt u vanaf 18-jarige leeftijd (vanaf 16 voor het verwijderen van borstklierweefsel) kiezen voor geslachtsbevestigende operaties. Dit zijn medische ingrepen waarbij uw lichamelijke geslachtskenmerken zoveel mogelijk in lijn kunnen brengen met het mannelijke geslacht. Doel van de operaties is om binnen de maatschappij als man gezien te worden en dus niet herkenbaar te zijn als transgender persoon. Dit wordt ook wel passabiliteit genoemd. Er zijn meerdere ingrepen mogelijk. U beslist zelf welke operaties u wilt ondergaan. Bij het Radboudumc worden geslachtsbevestigende operaties uitgevoerd door de afdeling Plastische Chirurgie. 


Contact

Irene de Kroon-Heijmans

contactformulier

Wachttijd

In het Radboudumc is een wachttijd voor transgender operaties. 

bekijk informatie over de wachttijd

Welke ingrepen zijn mogelijk?


Bovenlichaam

De vorm van de borstkas is een belangrijk onderdeel binnen de genderbevestigende operaties. De mannelijke borstkas is plat en heeft tepels die wat meer naar buiten staan en kleiner van formaat zijn. Dit kunnen we realiseren door een operatie waarbij we onder andere het borstklierweefsel verwijderen. We noemen deze ingreep mastectomie.

lees meer

Bovenlichaam

De vorm van de borstkas is een belangrijk onderdeel binnen de genderbevestigende operaties. De mannelijke borstkas is plat en heeft tepels die wat meer naar buiten staan en kleiner van formaat zijn. Dit kunnen we realiseren door een operatie waarbij we onder andere het borstklierweefsel verwijderen. We noemen deze ingreep mastectomie. Het resultaat is een platte borst met zo min mogelijk littekens.

Om dit te bereiken zijn er verschillende technieken mogelijk. De verschillende opties worden tijdens een poliklinisch consult met u besproken en de keuze is met name afhankelijk van uw huidtype en het formaat van uw borsten.


Gezicht

Met een genderbevestigende gelaatsoperatie maken we uw gezicht mannelijker. Vaak wordt het gezicht door de hormoontherapie (testosteron) al mannelijker. Denk hierbij aan baardgroei en vollere wenkbrauwen. Soms bestaat de wens om de kaaklijn en/of het voorhoofd nog mannelijker te maken. lees meer

Gezicht

Vaak verandert het gezicht al beduidend door de hormoontherapie (testosteron). Denk hierbij aan baardgroei en vollere wenkbrauwen. Soms bestaat de wens om de kaaklijn nog mannelijker te maken. Dit kunnen we bereiken met bijvoorbeeld het toevoegen van lichaamseigen vet (lipofilling).


Geslacht

Er zin verschillende manieren om een penis te maken.

  • We maken een penis en balzak die kleiner zijn dan een gemiddelde penis en balzak.

    lees meer

Onze medewerkers

Kosten en vergoedingen

Meestal worden de kosten voor een genderbevestigende operatie vergoed. Vraag dit voor de operatie na bij uw zorgverzekeraar. De afdeling Plastisch Chirurgie stuurt u een overzicht van de kosten.

informatie over zorgkosten

Operatiedatum

Als we een operatie voor u inplannen krijgt u een voorlopige operatiedatum. Deze datum kan nog verschuiven door onvoorziene omstandigheden. Ongeveer een week voor uw operatie hoort u de definitieve operatiedatum.


Radboudumc Expertise­centrum Geslacht & Gender

Het Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender houdt zich bezig met stoornissen/variaties van de geslachtelijke en/of geslachtschromosomale differentiatie.

lees meer

Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet