Bovenlichaam

De vorm van de borstkas is een belangrijk onderdeel binnen de genderbevestigende operaties. Mannelijke borsten zijn meestal beperkt ontwikkeld, de borstplooi ligt hoger en de tepels staan vaak verder naar buiten. We kunnen dit veranderen door een borstvergroting, ook wel augmentatie genoemd.

Bij deze ingreep plaatsen we een implantaat (prothese) onder de huid en/of borstspier. Hierdoor worden uw borsten voller. Er zijn verschillende soorten protheses, waarvan siliconen protheses het meest worden gebruikt. We proberen de borsten zo gelijk mogelijk te krijgen. De protheses zijn altijd iets zichtbaar en vaak ook voelbaar. Tijdens het consult met de plastisch chirurg bespreken we de risico’s van siliconen protheses.

We plaatsen we een implantaat (prothese) onder de huid en/of borstspier.

Littekens verwerken we in de borstplooi. 

Patiƫntenzorg Behandelingen Geslachtsbevestigende operaties voor transmeisjes/transvrouwen

Wat zijn geslachtsbevestigende operaties voor transmeisjes/transvrouwen

Wanneer u in een geslachtsbevestigend traject zit, kunt u kiezen voor geslachtsbevestigende operaties. Dit zijn medische ingrepen waarbij uw lichamelijke geslachtskenmerken zoveel mogelijk in lijn kunnen brengen met het vrouwelijke geslacht. Doel van de operaties is om eruit te zien als vrouw. lees meer

Wat zijn geslachtsbevestigende operaties voor transmeisjes/transvrouwen

Wanneer u in een geslachtsbevestigend traject zit, kunt u vanaf 18-jarige leeftijd kiezen voor geslachtsbevestigende operaties. Dit zijn medische ingrepen waarbij uw lichamelijke geslachtskenmerken zoveel mogelijk in lijn kunnen brengen met het vrouwelijke geslacht. Doel van de operaties is om binnen de maatschappij als vrouw gezien te worden en dus niet herkenbaar te zijn als transgender persoon. Dit wordt ook wel passabiliteit genoemd. Er zijn meerdere ingrepen mogelijk. U beslist zelf welke operaties u wilt ondergaan. Bij het Radboudumc worden geslachtsbevestigende operaties uitgevoerd door de afdeling Plastische Chirurgie. 


Contact

Polikliniek Plastische Chirurgie

(024) 361 95 94

Wachttijd

In het Radboudumc is een wachttijd voor transgender operaties. 

bekijk informatie over de wachttijd

Welke ingrepen zijn mogelijk?


Gezicht

Met genderbevestigende gelaatsoperaties maken we uw gezicht vrouwelijker. Er zijn meerdere mogelijkheden. lees meer

Gezicht

Met genderbevestigende gelaatsoperaties maken we uw gezicht vrouwelijker. Er zijn meerdere mogelijkheden:

 • aanpassingen aan de vorm van uw kaak en kin
 • het veranderen van de stand van uw wenkbrauwen
 • een correctie van de oogleden
 • de haarlijn aanpassen
 • het vervrouwelijken van de neus
 • het aanpassen van de huid van uw gezicht en nek, bijvoorbeeld door een facelift.

De plastisch chirurg bespreekt de verschillende opties met u en maakt vervolgens samen met u een behandelplan. Tijdens uw eerste afspraak kijkt de mond- kaak- en aangezichtschirurg mee om te bepalen of er aanpassingen aan uw kaak nodig zijn. Als dat zo is zullen de plastisch chirurg en de mond-, kaak- en aangezichtschirurg samen de ingreep uitvoeren. 


Stemverhogende ingreep

Bij jongens wordt tijdens de puberteit de toon van de stem lager onder invloed van hormonen. Met lasertherapie kunnen we de stembanden aanpassen waardoor de toon van uw stem hoger wordt. lees meer

Stemverhogende ingreep

Bij jongens wordt tijdens de puberteit de toon van de stem lager onder invloed van hormonen (‘baard in de keel’). Het is mogelijk om op volwassen leeftijd de toon van uw stem te veranderen. Met lasertherapie kunnen we de stembanden aanpassen waardoor de toon van uw stem hoger wordt. Voor deze behandeling kunt u terecht in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem.


Bovenlichaam

De vorm van de borstkas is een belangrijk onderdeel binnen de genderbevestigende operaties. Mannelijke borsten zijn meestal beperkt ontwikkeld, de borstplooi ligt hoger en de tepels staan vaak verder naar buiten. We kunnen dit veranderen door een borstvergroting, ook wel augmentatie genoemd. lees meer

Geslacht

Het veranderen van het geslacht kan op verschillende manieren.

 • De huid van de penis wordt naar binnen gedraaid om een vagina te maken.

  naar behandeling


Operatiedatum

Als we een operatie voor u inplannen krijgt u een voorlopige operatiedatum. Deze datum kan nog verschuiven door onvoorziene omstandigheden. Ongeveer een week voor uw operatie hoort u de definitieve operatiedatum.

Kosten en vergoedingen

Meestal worden de kosten voor een genderbevestigende operatie vergoed. Vraag dit voor de operatie na bij uw zorgverzekeraar. De afdeling Plastisch Chirurgie stuurt u een overzicht van de kosten.

informatie over zorgkosten

Onze medewerkers


Radboudumc Expertise­centrum voor Geslacht & Gender

Het Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender houdt zich bezig met stoornissen/variaties van de geslachtelijke en/of geslachtschromosomale differentiatie.

lees meer

Afdeling Plastische Chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet