Over een hersteloperatie na sterilisatie
Bent u gesteriliseerd, maar heeft u toch een kinderwens? Met een operatie herstellen wij uw zaadleiders en maken we de sterilisatie ongedaan. Meer dan de helft van de mannen kan na deze hersteloperatie weer een kind verwekken.Wat biedt het Radboudumc u extra?
Op indicatie verzamelen wij zaad tijdens de operatie. Als er goede zaadcellen zijn, vriezen wij deze voor u in. Ook vriezen we zaadcellen in als een operatie onmogelijk blijkt. U kunt bij ons terecht voor een IVF of een ICSI behandeling. lees meerWat biedt het Radboudumc u extra?
Wanneer operatie onmogelijk blijkt
Soms blijkt tijdens de operatie dat we geen hersteloperatie kunnen doen, bijvoorbeeld omdat uw zaadleiders te kort zijn of omdat er veel littekenweefsel is. We kunnen tijdens de operatie zaadcellen verzamelen uit de bijbal of de teelbal. Indien de zaadcellen voldoende goed zijn om in te vriezen, kunt u deze nadien gebruiken voor een ICSI-IVF-behandeling. Dit doen we niet standaard, maar op indicatie en na overleg.
IVF en ICSI mogelijk
Wanneer uw partner na de hersteloperatie niet spontaan zwanger wordt, zijn er behandelingen mogelijk:- Bij IUI (intra-uteriene inseminatie) brengen we de zaadcellen direct in de baarmoeder.
- Bij IVF (in-vitrofertilisatie) brengen we de zaadcellen samen met één eicel in een proefbuis en bevrucht de zaadcel zelf de eicel. De bevruchte eicel plaatsen we daarna terug in de baarmoeder. Hiervoor dient uw partner een hormonale behandeling te ondergaan.
- Bij ICSI (intra-cytoplasmatische sperma injectie) brengen we in het laboratorium de zaadcel in de eicel. Hiervoor dient uw partner een hormonale behandeling te ondergaan.

Behandeling Anesthesie
Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
lees meerDe behandeling
U kunt meestal binnen een paar weken terecht voor een hersteloperatie. U krijgt eerst een afspraak met de uroloog. Die controleert of u een hersteloperatie kunt en wilt krijgen. De operatie plannen we in overleg met u in. lees meer over de behandelingDe behandeling
Hoe snel kan ik terecht?
U kunt meestal binnen een paar weken terecht voor een hersteloperatie. Bekijk de actuele wachttijden Urologie.Wat gaat er gebeuren?
U krijgt eerst een afspraak met de uroloog. Die controleert of u een hersteloperatie kunt krijgen. Voor u geopereerd wordt, krijgt u een gesprek met de anesthesioloog. De operatie plannen we in overleg met u in.
Hoe gaat de behandeling?
- U krijgt narcose of een plaatselijke verdoving via een ruggenprik.
- We verwijderen het littekenweefsel bij uw zaadleiders en controleren de doorgankelijkheid van de zaadleider.
- We hechten de zaadleiders aan elkaar met hechtingen die vanzelf oplossen.
- De operatie duurt ongeveer twee uur.
- Meestal kunt u dezelfde dag naar huis.
Kosten
Een hersteloperatie kost ongeveer € 3.000 en valt niet binnen het basispakket. Het kan zijn dat uw aanvullende zorgverzekering de operatie vergoedt. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar.
Na de operatie
Doe het de eerste weken na de operatie rustig aan. Draag een strakke onderbroek of zwembroek. Dat geeft steunt en voorkomt er pijn mee. U kunt na de operatie een bloeding of infectie krijgen. Krijgt u thuis last van klachten? Neem dan contact op met uw arts. lees meerNa de operatie
Doe het de eerste weken na de operatie rustig aan. Draag een strakke onderbroek of zwembroek. Dat geeft steun en u voorkomt er pijn mee. Probeer de eerste tijd na de operatie niet zwaar te tillen, lang te staan of te sporten. U vergroot hierdoor de kans dat de hersteloperatie een succes is.Klachten
U kunt na de operatie een bloeding of infectie krijgen. Krijgt u thuis last van de klachten? Neem dan contact op met uw arts. Het gaat om klachten als:- een opgezwollen rood scrotum
- ernstige pijn
- koorts boven 38,5 graden Celcius
- rode wondjes of wondjes met pus
Weer thuis
De eerste week thuis:- vier dagen rust, op de bank
- hierna zo rustig mogelijk blijven
- zo weinig mogelijk wandelen
- niet tillen, niet sporten, niet fietsen, niet wandelen
- geen lichamelijk zwaar werk doen
Baden, douchen
- twee weken alleen douchen: het gebied waar u geopereerd bent niet wassen (er mag wel wat overheen lopen) en niet droog wrijven (alleen droog deppen)
- twee tot zes weken na de operatie mag u kort in bad met lauw water gaan
- na zes weken mag u in bad gaan en u wassen
- de eerste zes weken mag u niet in de sauna en niet zwemmen
Seksualiteit
- vanaf vier dagen na de operatie mag u masturbaren
- na ongeveer twee weken mag u (voorzichtig) seks hebben
- na zes weken mag alles weer
Na een urologische operatie
U heeft in het Radboudumc een urologische operatie ondergaan waarbij een snede in de buik of in de zijkant van uw buik is gemaakt. Zodra het medische verantwoord is, mag u naar huis. Thuis herstelt u sneller en beter dan in het ziekenhuis omdat de kans op infecties minder groot is. lees meerNa een urologische operatie
U heeft in het Radboudumc een urologische operatie ondergaan waarbij een snede in de buik of in de zijkant van uw buik is gemaakt. Zodra het medisch verantwoord is, mag u naar huis. Thuis herstelt u sneller en beter dan in het ziekenhuis omdat de kans op infecties minder groot is.
De eerste periode
Als u uit het ziekenhuis komt, moet u het een tijd rustig aan doen. Ook al gaat het goed, dan nog kunt u niet meteen alles weer doen. Verdeel wat u wilt doen over de dag en rust tussendoor genoeg. Heeft u pijn of bent u moe? Dan heeft u meestal te veel gedaan. Om de wond goed te laten genezen, is het belangrijk dat u genoeg eet en drinkt. Varieer uw voeding. Volg meteen na de operatie géén calorie-arm dieet. U heeft energie nodig om beter te kunnen worden. De hechtingen lossen meestal vanzelf op. Moeten ze worden verwijderd? Dan kan de huisarts of een arts in het ziekenhuis dit zweven tot tien dagen na de operatie doen. Kiest u voor het ziekenhuis? Dan maken we hiervoor wanneer u na de operatie weer naar huis mag een afspraak.
Beweging en sport
Tillen, bukken, rekken en strekken geeft druk op de wond(en). Doe dat de eerste zes weken niet. Moet u tillen? Zet dan allebei uw voeten goed op de grond, ga goed door uw knieën, houdt uw rug recht en ondersteunt de operatiewond zoveel mogelijk. Moet u hoesten of persen? Druk dan met uw handen of een kussentje een beetje tegen de wond. In de eerste zes weken na de operatie mag u alleen lichte sporten doen, zoals wandelen. Twijfelt u of u een sport mag doen, vraag het uw arts.
Werk
U kunt licht huishoudelijk werk doen. Het hangt af van uw werk wanneer u daarmee weer kunt beginnen. Meestal kunt u na ongeveer vier tot zes weken voorzichtig beginnen. Begin een paar uur per dag en neem genoeg pauze. Heeft u zwaar lichamelijk werk? Wacht dan langer voordat u begint met werken.
Autorijden
Afhankelijk van de bepalingen van uw verzekering mag u na een laparoscopische/kijkoperatie (kleine sneetjes) na 2 weken weer autorijden. Na een grote buik operatie (grote snede) mag u afhankelijk van de bepalingen na 4 weken weer autorijden. Heeft u een operatie in het bekken gehad? Rij dan in het begin niet langer dan een uur auto.
In bad gaan
De eerste 2 weken na de operatie mag u thuis gewoon douchen. Als alle wondjes dicht zijn mag u 2 weken na de operatie weer in bad, zwemmen of de sauna bezoeken.
Problemen
Na elke operatie kunnen er problemen komen. Operatienaden kunnen lekken of u kunt infecties krijgen. Neem contact op met uw arts als u thuis:
- ernstige buikpijn of pijn in uw zij heeft
- een bolle of gespannen buik heeft
- misselijk bent of moet overgeven
- meer dan 38 graden Celsius koorts heeft
- bloed verliest
- een rode wond heeft of er pus uit komt
- niet kunt plassen
De langere termijn
Als het herstel goed gaat en u zich goed voelt kunt u na ongeveer 6 weken voorzichtig weer dingen gaan doen. Begin rustig en bouw het langzaam op. Neem genoeg rust en luister naar uw lichaam. Uw lichaam heeft zeker een paar maanden nodig om helemaal te herstellen. Na een operatie met een volledige verdoving kunt u zich ziek voelen. Het kan wel een half jaar duren voordat uw conditie weer is zoals voor de operatie.
Verwerking
Een (buik)operatie kan zwaar zijn voor uw lichaam, maar kan ook emotioneel zwaar zijn. Sommige patiënten vinden een litteken niet mooi. Anderen voelen zich niet meer compleet, omdat ze een orgaan missen. Ontken deze gevoelens niet en stop ze niet weg. Probeer over uw gevoelens te praten met uw partner of andere mensen die u vertrouwd. Zij kunnen u steunen. U kunt er ook over praten met uw (huis)arts.
Seks
Als u geestelijk en lichamelijk genoeg bent hersteld van de operatie kunt u weer seks hebben. Door de operatie kunnen zenuwen zijn geraakt. Dit kan invloed hebben op uw seksleven. Bespreek dit met uw arts. Probeer rustig uit wat u fijn vindt en wat kan. Bespreek uw verwachtingen en waar u onzeker over bent met uw partner. U kunt ook over uw ervaringen praten met uw (huis)arts.
Zaadonderzoek
Drie maanden na de operatie brengt u een spermamonster naar ons toe. Wij onderzoeken uw sperma en kijken of er zaadcellen aanwezig zijn. Als er genoeg goede zaadcellen zijn, kunt u op de natuurlijke manier een kind verwekken. lees meerZaadonderzoek
Hoe verder?
Als het herstel na de operatie gunstig verloopt, is een poliklinische controle niet nodig. Drie maanden later wordt het ejaculaat onderzocht op de aanwezigheid van zaadcellen. Dat kan gebeuren in ons lab. U kan het staal ook thuis produceren: u krijgt dan een potje mee naar huis. Tussen het moment dat u het sperma opvangt en de controle daarvan in het laboratorium mag niet meer dan één uur zitten. Lukt dat niet, omdat u bijvoorbeeld langer dan een uur moet reizen? Dan kunt u de spermadonatie in een ziekenhuis bij u in de buurt doen. U krijgt een aanvraagformulier thuis. Nadat u het spermamonster in uw streekziekenhuis heeft afgegeven, belt u de poli Urologie van het Radboudumc voor een belafspraak. Uw arts belt u dan na een week met de uitslag.
Zaadonderzoek
Wij onderzoeken uw sperma en kijken of er zaadcellen aanwezig zijn. Als er genoeg goede zaadcellen zijn, kunt u op de natuurlijke manier zwanger proberen te worden. Bij mindere kwaliteit van het sperma, wordt met u besproken of het sperma ingevroren moet/kan worden. Dit dient als reserve voor als de kwaliteit verder achteruit zou gaan. Met het ingevroren sperma kunt u proberen alsnog een kind te krijgen. Vinden we geen zaadcellen, of zijn er te weinig goede zaadcellen? Met behulp van IVF/ICSI kan uw partner mogelijk toch zwanger worden. Mocht dit bij u zo zijn, dan gaat u naar de polikliniek Voorplantingsgeneeskunde.
Kosten van de hersteloperatie
Een hersteloperatie van een sterilisatie wordt meestal niet vergoed. Informeer bij uw zorgverzekering wat de mogelijkheden voor u zijn. informatie over zorgkostenVruchtbaarheidsproblemen bij mannen
Als een man verminderd vruchtbaar is, betekent dit meestal dat er een probleem is met zijn zaadcellen. lees meer
Afdeling Urologie
De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.
lees meer