Patientenzorg Behandelingen Hersteloperatie sterilisatie man

Over een hersteloperatie na sterilisatie

Bent u gesteriliseerd, maar heeft u toch een kinderwens? Met een operatie herstellen wij uw zaadleiders en maken we de sterilisatie ongedaan. Meer dan de helft van de mannen kan na deze hersteloperatie weer een kind verwekken.

Contact

Polikliniek Urologie

(024) 361 38 03, bereikbaar tussen 8.00 -17.00 uur (volg het keuzemenu)

Naar uw afspraak bij Urologie

Ingang: Hoofdingang
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak bij Urologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725

Wat biedt het Radboudumc u extra?

Als u het wilt en het kan, verzamelen wij zaad tijdens de operatie. Als er goede zaadcellen zijn, vriezen wij deze voor u in. Ook vriezen we zaadcellen in als een operatie onmogelijk blijkt. Ook kunt u bij ons terecht voor een IVF of ICSI behandeling.

lees meer

Wat biedt het Radboudumc u extra?

Wanneer operatie onmogelijk blijkt

Soms blijkt tijdens de operatie dat we geen hersteloperatie kunnen doen, bijvoorbeeld omdat uw zaadleiders te kort zijn of omdat er veel littekenweefsel is. We kunnen tijdens de operatie zaadcellen verzamelen uit de bijbal of de teelbal. Indien de zaadcellen voldoende goed zijn om in te vriezen, kunt u deze nadien gebruiken voor een ICSI-IVF-behandeling. Dit doen we niet standaard, maar op indicatie en na overleg.

IVF en ICSI mogelijk

Wanneer uw partner na de hersteloperatie niet spontaan zwanger wordt, zijn er behandelingen mogelijk:
 • Bij IUI (intra-uteriene inseminatie) brengen we de zaadcellen direct in de baarmoeder.
 • Bij IVF (in-vitrofertilisatie) brengen we de zaadcellen samen met één eicel in een proefbuis en bevrucht de zaadcel zelf de eicel. De bevruchte eicel plaatsen we daarna terug in de baarmoeder.
 • Bij ICSI (intra-cytoplasmatische sperma injectie) brengen we in het laboratorium de zaadcel in de eicel.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

De behandeling

U kunt meestal binnen een paar weken terecht voor een hersteloperatie. U krijgt eerst een afspraak met de uroloog. Die controleert of u een hersteloperatie kunt en wilt krijgen. De operatie plannen we in overleg met u in.

lees meer over de behandeling

De behandeling

Hoe snel kan ik terecht?

U kunt meestal binnen een paar weken terecht voor een hersteloperatie. Bekijk de actuele wachttijden Urologie.

Wat gaat er gebeuren?

U krijgt eerst een afspraak met de uroloog. Die controleert of u een hersteloperatie kunt en wilt krijgen. Als u een hersteloperatie wilt, krijgt u een gesprek met de anesthesioloog. De operatie plannen we in overleg met u in.

Hoe gaat de behandeling?

 • U krijgt narcose of een plaatselijke verdoving via een ruggenprik.
 • We verwijderen het littekenweefsel bij uw zaadleiders en controleren of het zaad weer door de zaadleider kan.
 • Als er zaad uit de bijbal komt, vangen we dit op.
 • We hechten de zaadleiders aan elkaar met hechtingen die vanzelf oplossen.
 • De operatie duurt ongeveer twee uur.
 • Meestal kunt u dezelfde dag naar huis.

Kosten

Een hersteloperatie kost ongeveer € 3.000 en valt niet binnen het basispakket. Het kan zijn dat uw aanvullende zorgverzekering de operatie vergoedt. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar.

Na de operatie

Doe het de eerste weken na de operatie rustig aan. Draag een strakke onderbroek of zwembroek. Dat geeft steunt en voorkomt er pijn mee. U kunt na de operatie een bloeding of infectie krijgen. Krijgt u thuis last van klachten? Neem dan contact op met uw arts.

lees meer

Na de operatie

Doe het de eerste weken na de operatie rustig aan. Draag een strakke onderbroek of zwembroek. Dat geeft steun en u voorkomt er pijn mee. Probeer de eerste tijd na de operatie niet zwaar te tillen, lang te staan of te sporten. U vergroot hierdoor de kans dat de hersteloperatie een succes is.

Klachten

U kunt na de operatie een bloeding of infectie krijgen. Krijgt u thuis last van de klachten? Neem dan contact op met uw arts. Het gaat om klachten als:
 • een opgezwollen rood scrotum
 • ernstige pijn
 • koorts boven 38,5 graden Celcius
 • rode wondjes of wondjes met pus

Weer thuis

De eerste week thuis:
 • vier dagen rust, op de bank
 • hierna zo rustig mogelijk blijven
 • zo weinig mogelijk wandelen
De eerste zes weken:
 • niet tillen, niet sporten, niet fietsen, niet wandelen
 • geen lichamelijk zwaar werk doen

Baden, douchen

 • twee weken alleen douchen: het gebied waar u geopereerd bent niet wassen (er mag wel wat overheen lopen) en niet droog wrijven (alleen droog deppen)
 • twee tot zes weken na de operatie mag u kort in bad met lauw water gaan
 • na zes weken mag u in bad gaan en u wassen
 • de eerste zes weken mag u niet in de sauna en niet zwemmen

Seksualiteit

 • vanaf vier dagen na de operatie mag u masturbaren
 • na ongeveer twee weken mag u (voorzichtig) seks hebben
 • na zes weken mag alles weer

Zaadonderzoek

Drie maanden na de operatie brengt u een spermamonster naar ons toe. Wij onderzoeken uw sperma en kijken of er zaadcellen aanwezig zijn. Als er genoeg goede zaadcellen zijn, kunt u op de natuurlijke manier een kind verwekken.

lees meer

Zaadonderzoek

Hoe verder?

Als u geen klachten heeft, brengt u drie maanden na de operatie een spermamonster naar ons toe. Een potje en formulier voor het laboratorium krijgt u mee naar huis. Tussen het moment dat u het sperma opvangt en de controle daarvan in het laboratorium mag niet meer dan één uur zitten. Lukt dat niet, omdat u bijvoorbeeld langer dan een uur moet reizen? Dan kunt u de spermadonatie in het ziekenhuis doen. Nadat u het spermamonster heeft afgegeven, gaat u naar de polikliniek Urologie en maakt u een afspraak met uw arts. Uw arts belt u dan na een week met de uitslag.

Zaadonderzoek

Wij onderzoeken uw sperma en kijken of er zaadcellen aanwezig zijn. Als er genoeg goede zaadcellen zijn, kunt u op de natuurlijke manier een kind verwekken. U kunt sperma laten invriezen. Het gebeurt soms dat de zaadleiders na één tot twee jaar weer dichtgroeien. Met het ingevroren sperma kunt u proberen alsnog een kind te krijgen. U kunt hierover overleggen met uw arts. Vinden we geen zaadcellen, of zijn er te weinig goede zaadcellen? Dan kan dat komen door de littekens in de zaadleiders. Met behulp van IVF/ICSI kan uw partner mogelijk toch zwanger worden. Mocht dit bij u zo zijn, dan gaat u naar de polikliniek Voorplantingsgeneeskunde.
 

Kosten van de hersteloperatie

Een hersteloperatie van een sterilisatie wordt meestal niet vergoed. Informeer bij uw zorgverzekering wat de mogelijkheden voor u zijn. informatie over zorgkosten

Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

Als een man verminderd vruchtbaar is, betekent dit meestal dat er een probleem is met zijn zaadcellen.

lees meer

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer