Patientenzorg Behandelingen Hryntschak-procedure

Wat is de hryntschak-procedure?

Bij een Hryntschak-procedure haalt de arts via een kleine snee in uw onderbuik klierweefsel van de prostaat weg. Het kapsel van de prostaat laat de uroloog staan.

lees meer

Wat is de hryntschak-procedure?

Bij een Hryntschak-procedure haalt de arts via een kleine snee in uw onderbuik het klierweefsel van de prostaat weg. Het kapsel van de prostaat laat de uroloog staan.

De prostaat

De prostaat is een klier zo groot als een walnoot. Hij zit rond de plasbuis onder de blaas. Tussen de blaas en de prostaat zit een sluitspier van de blaas. De tweede sluitspier zit onder de prostaat. De prostaatklier maakt vloeistof aan, het prostaatvocht. Dit vocht komt samen met het zaad, bij een zaadlozing naar buiten. Het prostaatvocht houdt de zaadcellen in leven als ze op weg zijn naar de eicel.

Contact

Polikliniek Urologie

(024) 361 38 03, bereikbaar tussen 8.00 -17.00 uur (volg het keuzemenu)

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725

De behandeling

U krijgt voor de operatie een verdoving. Daarna maakt de arts een kleine snee in uw onderbuik. Via die snee verwijdert de arts de prostaat. De arts maakt de wond in uw buik met hechtingen dicht. U krijgt een blaaskatheter waardoor de urine vanzelf in een urinezak komt.

lees meer

De behandeling

Verdoving

U krijgt voor de operatie een verdoving. Daarom gaat u vooraf naar het preoperatieve spreekuur van de anesthesioloog. Tijdens dit gesprek wordt gekeken hoe gezond u bent. Als het nodig is, krijgt u meer onderzoeken. Ook krijgt u uitleg over de vormen van verdoving en hoe de operatie zal gaan.

De behandeling

Tijdens de operatie krijgt u een infuus in uw arm. Hierdoor krijgt u vocht en medicijnen. U krijgt een verdoving waarna de arts een kleine snee in uw onderbuik maakt. Via die snee verwijdert de arts de prostaat. Hij laat het weefsel rond de prostaat zitten. De arts maakt de wond in uw buik met hechtingen dicht. U krijgt een blaaskatheter waardoor de urine vanzelf in een urinezak komt. De operatie duurt één tot wee uur. U verblijft in totaal drie tot vijf dagen in het ziekenhuis.

Na de operatie

Het duurt ongeveer twee weken voordat de wond genezen is. Meestal heeft u niet veel pijn. Wij adviseren u minimaal twee liter per dag te drinken.

lees meer

Na de operatie

Na de operatie heeft u een infuus en een blaaskatheter. Het infuus verwijderen we meestal 's avonds of de volgende dag als het eten en drinken goed gaat.

Nazorg

Het duurt ongeveer twee weken voordat de wond genezen is. In het begin kan het zijn dat u:
  • vaak moet plassen
  • de plas minder goed kunt ophouden
Deze problemen verdwijnen zodra de wond genezen is. Meestal heeft u niet veel pijn.

Bloed bij de urine

De eerste zes weken na de ingreep kan er soms een beetje bloed bij uw urine zitten. Rust dan genoeg en drink veel totdat het bloed weg is. Blijft uw urine meerdere dagen achter elkaar bloederig, neem dan contact op met de polikliniek Urologie.

Adviezen

Drink minimaal twee liter per dag totdat plassen normaal gaat. Daarnaast adviseren wij u om de eerste zes weken na de operatie:
  • geen alcohol te drinken
  • geen zwaar lichamelijk werk te doen
  • niet te fietsen
  • zo min mogelijk te persen als u naar de wc moet
  • geen seks te hebben

 

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer