Het behandelplan

Meestal behandelt een orthodontis een afwijking in de stand van het gebit. Een orthodontist is een tandarts die gespecialiseerd is in het recht zetten van tanden. Bij u is een combinatie van orthodontie en kaakchirurgie nodig omdat er grote verschillen zijn tussen de stand, de vorm of de afmeting van boven- en onderkaak. Behandeling door alleen de orthodontist is niet voldoende.

Of een operatie nodig is, is ook afhankelijk van de vorm van uw gezicht. Voor het opstellen van een behandelplan heeft u eerst een gesprek met de orthodontist en kaakchirurg. Zij stellen het plan op, vaak in overleg met uw eigen tandarts. Hiervoor zijn röntgenfoto’s en een afdruk van uw gebit nodig.

Meestal is het noodzakelijk om vóór de operatie uw tanden orthodontisch voor te behandelen, dat wil zeggen recht te zetten. Dit kan betekenen dat voor een periode van enkele maanden tot ruim een jaar orthodontische apparatuur (beugel) wordt gebruikt om de tanden in de juiste stand te krijgen voor de operatie. Hierna wordt het definitieve plan voor de operatie opgesteld. Er worden dan weer röntgenfoto’s en afdrukken van het gebit genomen. Dit wordt een ‘documentatie’ genoemd. Daarna neemt de behandelend kaakchirurg alle bijzonderheden over de operatie, het verblijf in het ziekenhuis en de herstelperiode met u door.

Over de operatie

Voor een kaakosteotomie wordt u opgenomen op de verpleegafdeling van Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie. Tijdens de operatie worden één of meerdere delen van de kaak verplaatst. De ingreep kan plaatsvinden in de onderkaak, in de bovenkaak en in allebei de kaken. lees meer

Over de operatie

Voor een kaakosteotomie wordt u opgenomen op de verpleegafdeling van Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie. Tijdens de operatie worden één of meerdere delen van de kaak verplaatst. De ingreep kan plaatsvinden in de onderkaak, in de bovenkaak en in allebei de kaken.Ook kan een verplaatsing in uw kaak worden gecombineerd met een verplaatsing van de kinpunt. De kaakdelen zet de MKA-chirurg weer aan elkaar met titanium plaatjes en schroefjes die na de operatie blijven zitten. De kaakchirurg bespreekt met u of deze plaatjes er in een later stadium weer uit mogen. Na de operatie verwijderen we het ademhalingsbuisje tussen uw neus en luchtpijp zo snel mogelijk. Het infuus blijft meestal tot de volgende ochtend zitten.

U blijft meestal 3 tot 7 dagen in het ziekenhuis. Deze periode is afhankelijk van de ingreep en hoe snel u geneest. De gehele behandeling bij de afdeling MKA, inclusief voorbereidingen en controles duurt meestal 2 tot 3 maanden. Hierna gaat uw orthodontist verder met de behandeling.

Contact Neem contact op

Afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie

Algemene informatie en afspraken voor controlebezoek
Maandag t/m vrijdag 8-17 uur
(024) 361 38 01

Informatie en afspraken voor poliklinische behandeling
Maandag t/m vrijdag 8-17 uur
(024) 361 37 83

Het behandelplan

Voor het opstellen van een behandelplan heeft u eerst een gesprek met de orthodontist en kaakchirurg. Zij stellen het plan op, vaak in overleg met uw eigen tandarts. lees meer

Na de operatie

Na de operatie zwelt uw gezicht meestal flink. Het is belangrijk dat een voldoende drinkt en dat u de komende 6 weken een vloeibaar of zacht dieet volgt. lees meer

Na de operatie

Na de operatie zwelt uw gezicht meestal flink op. Hoe erg uw gezicht opzwelt hangt af van de soort operatie en hoe uw hierop reageert. De zwelling is meestal het grootst binnen 24 uur na de operatie. Daarna wordt uw gezicht en soms uw hals en borst blauw en geel, zoals na een bloeduitstorting. Na een week is de zwelling vrijwel verdwenen. Het kan zijn dat u enkele weken tot maanden na de operatie nog een kleine zwelling heeft.

Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis wordt alles gedaan om het zwellen van het gezicht tegen te gaan. Direct na de operatie gaan we de zwelling tegen met behulp van een ijszak. We raden u aan de eerste 2 dagen na de operatie uw hoofd iets omhoog te houden. Door de zwelling ziet uw gezicht er vaak anders uit dan normaal. Het is beter uw visite daar van tevoren op te wijzen, zodat zij niet schrikken.

Bloed

Na operatie kan de wond nog een beetje bloeden. Als u een operatie aan uw bovenkaak heeft gehad, dan kunt u enkele weken na de operatie af en toe een bloedneus hebben.

Wafer

Na de operatie worden uw kaken in de juiste stand gehouden met behulp van losse elastieken. Meestal krijgt u ook een plastic plaatje (wafer) in uw mond. Dit plaatje zorgt ervoor dat uw uw kaken goed op elkaar kunt zetten. Uw kaken worden tijdens de operatie in een bepaalde positie geplaatst. De juiste afstand tussen de boven- en onderkaak wordt in stand gehouden door dit plastic plaatje. 

Doof gevoel

Na een operatie aan uw onderkaak kunnen uw onderlip en kin gevoelloos zijn. Dit gevoel verdwijnt meestal binnen enkele weken tot maanden. Tijdens het herstel kunt u spontane prikkelingen in uw lip of kin voelen. Ook kunnen uw kin en lip extra pijnlijk zijn bij aanraking.

Praten

Na de operatie kunt u een tijdje moeite hebben met praten. Dit merkt u vooral tijdens telefoongesprekken. Vaak kunt u al snel weer normaal praten.

Eten en drinken

Het is belangrijk dat u na de operatie voldoende drinkt. Een volwassene heeft per 24 uur ongeveer 2,5 liter vocht nodig. Neem voortdurend kleine slokjes en drink zo snel mogelijk weer gewoon uit een kop of een glas. Tot 6 weken na de operatie volgt u een vloeibaar of zacht dieet dat rijk is aan calorieën en eiwitten. Ondanks de calorierijke voeding kunt u gewicht verliezen. In de eerste 2 weken na de operatie vallen patiënten soms 2 tot 5 kilo af. Probeer zo min mogelijk suiker te nuttigen om gaatjes in uw kiezen te voorkomen. Bij ontslag uit het ziekenhuis ontvangt u een dieetvoorschrift. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis kunt u zo nodig hulp van een diëtiste vragen.

Mondverzorging

De eerste dag na de operatie mag u uw mond spoelen met lauw zout water. Na een dag mag u beginnen met poetsen met een kleine zachte tandenborstel. Poets met kleine draaiende bewegingen uw tanden en tandvlees aan de buitenkant en als het lukt ook aan de binnenkant. Verzorg uw mond zeker 4  keer per dag om ontstekingen te voorkomen. Houd in ieder geval uw lippen soepel met vaseline. Smeer uw lippen minimaal 4 keer per dag in. Bij controle op de polikliniek kunnen we een afspraak maken bij de mondhygiëniste van het ziekenhuis voor verdere instructies.
Uw herstel

Herstel

De genezing van uw kaken duurt 6 weken. Daarna kunt u weer redelijk normaal eten. Uw kaken voelen nog wel wat stijf. Met behulp van oefeningen kunt u de kaakbeweging verbeteren.

Contoles

Tijdens de periode van genezing komt u regelmatig voor controle op de polikliniek. We maken dan röntgenfoto’s om veranderingen in de positie van uw kaken op te sporen.

 

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Verpleegafdeling Amalia kinderziekenhuis

Op onze verpleegafdeling liggen kinderen van nul tot achttien jaar. We hebben een- en tweepersoonskamers en enkele drie- en vierpersoonskamers.

lees meer

MKA Tandheelkunde

Ingang: Tandheelkunde
Verdieping: 0
Route: 308 - wachtkamer A

bekijk route

MKA Tandheelkunde

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 25
6525EX Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 25
Ga naar binnen bij: Tandheelkunde
Ga naar Verdieping 0 en volg route 308 - wachtkamer A

Verpleeg­afdeling Hoofd Hals Chirurgie

De verpleegafdeling behandelt patiënten van de specialismen Keel-Neus-Oorheelkunde (KNO) en Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA). lees meer

Afdeling Mond-Kaak-Aangezichts­chirurgie

De specialisten van de afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie behandelen voornamelijk ziektes en afwijkingen van mond, kaak en aangezicht. Wij behandelen zowel poliklinisch (dagbehandeling) als klinisch (met opname).

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet