De behandeling

De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. De arts hecht de lip met oplosbaar hechtmateriaal. Over de lip gaat soms een pleister in de vorm van stripjes.

lees meer

De behandeling

Meestal is uw kind bij de ingreep ongeveer 6 maanden oud. De opname is vaak in het begin van de week. Uw kind wordt voor de ingreep onder verdoving gebracht en kan 1 tot 2 dagen na de ingreep weer naar huis.

De operatie

U mag met uw kind mee naar de operatiekamer. U mag blijven tot uw kind onder narcose is. De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. De arts hecht de lip met oplosbaar hechtmateriaal. Over de lip gaat soms een pleister in de vorm van stripjes. De pleister blijft zo mogelijk 5 dagen zitten. In het algemeen is het geven van fles- of borstvoeding na de operatie geen probleem. Na de operatie heeft uw kind in het algemeen weinig pijn, maar hij of zij kan nog wel wat slaperig of misselijk zijn van de narcose.
 

Contact

Secretariaat
(024) 361 69 19
contact

Voor de behandeling

Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden.

lees meer

Voor de behandeling

Ongeveer 1,5 tot 2 weken voor de opname bellen wij u over de precieze opnamedatum. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden:
  • Meld zaken als verkoudheid, koorts, allergie, kinderziekten en medicijngebruik. Als het nodig is stellen we de operatie uit.
  • Vanaf de oproep mag uw kind niet worden ingeënt.
  • Meld aan de afdeling of één van de ouders tijdens de opname bij het kind blijft slapen. Dan houden we hier rekening mee.
  • Wilt u thuis alvast oefenen met lepelvoeding, bijvoorbeeld pap, groente of fruit?
  • Stop één week voor de operatie met tapen, om de huid te laten herstellen.

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden.

lees meer

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 562

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 562

Controle

De controles na de operatie vinden in overleg met de arts op de polikliniek plaats of tijdens een Zaurus consult. U krijgt hiervoor afspraken mee. 6 tot 8 weken na de operatie komt u met uw kind op controle.

Na de behandeling

De tweede dag na de operatie mag uw kind weer fruit- en groentehapjes eten. Daarna kunt u weer het gewone voedingsschema aanhouden. Er kunnen complicaties ontstaan.

lees meer

Na de behandeling

Meestal krijgen kinderen wat temperatuursverhoging en zijn ze onrustig en huilerig. Als het nodig is geven we dan een zetpil paracetamol of diclofenac. Soms zijn er 1 of 2 siliconen buisjes in de neus van uw kind geplaatst. Deze blijven maximaal 3 weken zitten. De tweede dag na de operatie mag uw kind weer fruit- en groentehapjes eten. Daarna kunt u weer het gewone voedingsschema aanhouden en hoeft u geen bijzondere maatregelen meer te treffen. Probeer duim- of vingerzuigen te voorkomen, een fopspeen mag wel. In de periode na de operatie kan het zijn dat uw kind onrustig slaapt door de anesthesie en het herbeleven van de opname. Dit gaat vanzelf over.

Hechtingen

De hechtingen hoeven niet te worden verwijderd, ze lossen vanzelf op. Eventueel ingebrachte siliconen buisjes verwijderen we wel tijdens één van de controle afspraken. Het kan zijn dat de lip door het nog verse litteken iets gaat optrekken. Dit herstelt zich na enkele maanden. U mag de lip masseren met vaseline.

Complicaties

Er kunnen complicaties onstaan. De kans hierop is zeerklein. Bij de volgende signalen moet u contact met ons opnemen
  • Koorts
  • Problemen met ademhaling
  • Bloedverlies uit de neus/mond
  • Bij niet voldoende inname van voeding/ vocht

Bij sommige kinderen geeft het oplossen van de hechtingen een reactie van de huid en het weefsel daaronder. De huid wordt dan rood of er vormt zich een puistje met wat pus. Dit gaat meestal vanzelf over.

Radboudumc Expertise­centrum Schisis

U kunt bij ons Schisisteam terecht als uw kind geboren is met een spleet van de lip of van de kaak en het gehemelte.

lees meer

Schisis

Schisis is een aangeboren afwijking in het gezicht: een spleet in de bovenlip, bovenkaak en/of het gehemelte.

lees meer