Over de behandeling

Bij de behandeling proberen we klachten te verminderen doordat de zenuw weer vrij gelegd wordt.

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

De behandeling

Niet iedereen met lumbale kanaalstenose opereren we. We doen dat bijvoorbeeld niet als u weinig klachten heeft. Heeft u veel klachten die invloed hebben op uw sociale leven? Dan opereren we u om u van uw klachten af te helpen. lees meer

De behandeling

Niet iedereen met lumbale kanaalstenose opereren we. We doen dat bijvoorbeeld niet als u weinig klachten heeft. Heeft u veel klachten die invloed hebben op uw sociale leven? Dan opereren we u om u van uw klachten af te helpen.

In geval van een rughernia verwijdert de chirurg operatief de hernia en eventuele losse delen van de discus. In het geval van een lumbale kanaalstenose verruimt de chirurg het wervelkanaal. Het verruimen van het wervelkanaal wordt soms ook bij een rughernia gedaan om meer ruimte te maken voor de beknelde zenuw.
 

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Na de operatie

U mag direct na de operatie starten met mobiliseren. De pijn na de operatie komt vooral doordat de arts uw bot heeft veranderd. U krijgt pijnstillers. lees meer

Na de operatie

U mag direct na de operatie starten met mobiliseren. De pijn na de operatie komt vooral doordat de arts uw bot heeft veranderd. U krijgt pijnstillers.

Naar huis

Meestal mag u een dag na de operatie naar huis. Uw arts bespreekt met u wanneer u stopt met het gebruiken van de pijnstillers en geeft uitleg over activiteiten, zoals sporten en autorijden.
Zodra u naar huis gaat, mag de eventuele wondpleister eraf. U mag de pleister ook nog een paar dagen laten zitten. Lossen uw hechtingen niet op? Dan kan uw huisarts die na acht dagen verwijderen. U ontvangt hierover informatie van de verpleegkundige.
Thuis belt een verpleegkundige u twee keer (na één en na vier weken). U vertelt hoe het met u gaat en bespreekt of u op controle moet komen.

Bewegen

U kunt het beste stevige instappers, veterschoenen of sportschoenen met verende zolen dragen. Draag kleding die makkelijk zit, zodat u vrij kunt bewegen. De verpleegkundige en fysiotherapeut leggen u uit hoe u moet draaien in bed en hoe u moet gaan zitten. Voordat u naar huis gaat leert u traplopen en krijgt u uitleg over alles wat u wel of niet mag doen.
 
Het is belangrijk dat u in het begin niet te lang zit. U moet lopen afwisselen met zitten en plat liggen. Plat liggen in bed betekent dat u de hoofdsteun van het bed niet meer dan 30 graden omhoog mag doen.

Zitten

Zitten is zwaar voor uw rug. Bouw de tijd dat u zit rustig op. Hou rekening met hoe u zit. Onderuit gezakt zitten met een bolle rug is zwaar voor uw rug. Maar overstrekken van de rug is ook niet goed. Een goede stoel heeft een hoge rugleuning, helt licht achterover en geeft steun in de lendenen. Uw voeten moeten goed op de grond kunnen staan. Twijfelt u of uw zithouding goed is? Vraag de fysiotherapeut om dit te controleren.

Lopen

Lopen is een goede en veilige manier om meteen na de operatie uw conditie weer te verbeteren. U mag daarom lopen zo goed als u kunt. Draag goede, stevige schoenen en slenter niet.

Tillen

Til met een goede houding vanuit uw rug. Ga dichtbij en recht voor het voorwerp staan, til vanuit de heupen en de knieën. Draai uw romp niet en houd uw rug recht. Til de eerste zes weken na de operatie niets dat zwaarder is dan twee kilo.

Fietsen

Zodra u geen klachten meer heeft, mag u weer proberen te fietsen. Fiets niet langer dan dat u op een gewone stoel kunt zitten. Begin rustig op een redelijk vlak terrein en vermijd druk verkeer vanwege plotseling remmen en afstappen. Let bij fietsen op de reactie van uw rug.

Autorijden

Uw zithouding in de auto is belangrijk. Gebruik een lendesteun als dat nodig is. Begin met kleine stukjes in een rustige omgeving. Stap bij langere afstanden regelmatig even uit om de rug te strekken en een stukje te wandelen.

Hardlopen

Gaan de dagelijkse dingen en wandelen zonder problemen? Dan kunt u, als u dat gewend was, weer rustig beginnen met joggen. Start op een vlakke, zachte ondergrond en draag goede sportschoenen die schokken opvangen. Voer de afstand en het tempo langzaam op en let op de reacties van uw lichaam.

Zwemmen

Als u gewend was om te zwemmen, kunt u dit meestal na twee tot vier weken rustig weer proberen. De wond moet genezen zijn. Begin met ontspannen bewegen en lopen in het water en bouw dit uit naar gewoon zwemmen. Probeer verschillende zwemslagen uit en maak de afstand langzaam groter. Let goed op de reacties van uw rug. Doe minder als u pijn heeft.

Huishoudelijke activiteiten

Gaan de dagelijkse dingen goed? Dan mag u starten met de lichte huishoudelijke activiteiten, zoals stoffen, afwassen en strijken. Breid dit geleidelijk uit. Let steeds goed op uw houding en op de reactie van uw rug. Zware taken, zoals stofzuigen, strijken, dweilen mag u na twee tot drie weken na de operatie weer rustig gaan doen.

Sporten

Uiteindelijk kunt u alle sporten weer doen. Bouw het langzaam op en luister naar uw lichaam. U kunt contactsporten de eerste tijd beter vermijden.
 

Klachten

Heeft u een van deze klachten? Neem contact op met uw arts:
de wond is dik en rood
de wond doet pijn
de wond sprint open of er komt pus uit de wond
u heeft hoge koorts
er lekt helder vocht uit de wond
u heeft erge hoofdpijn
u wordt steeds suffer  

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer

Behandeling Pneumatische kousen

Tijdens en na een operatie beweegt u minder en ligt u veel op bed. Dit verhoogt de kans op trombose. Om deze kans te verkleinen worden bij u pneumatische kousen aangemeten en gebruikt. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet