Over het verwijderen van de milt

Er zijn verschillende redenen waarom de arts uw milt verwijdert. Bijvoorbeeld bij ziekten van het bloed, lymfesysteem, cysten of tumoren. Soms is het nodig om de milt meteen te verwijderen. Bijvoorbeeld bij een ongeluk of als er complicaties zijn bij een operatie.

Contact

Afdeling Heelkunde
Op werkdagen van 08:00-17:00 uur

(024) 361 38 08

Ziektebeelden

Wanneer krijgt u deze behandeling? lees meer

Ziektebeelden

We kunnen de milt verwijderen bij:
  • Ziekten van het bloed: sferocytose, thalassemie, sikkelcelziekte, TP
  • Ziekten van het lymfesysteem: ziekte van Hodgkin, lymfosarcoom, chronische leukemie
  • Verhoogde functie van de milt: met daardoor een snellere bloedafbraak (hypersplenisme)
  • Cysten en tumoren

Redenen voor acute verwijdering milt

  • Na een ongeluk
  • Complicaties bij een operatie

De behandeling

Er zijn twee methoden om de milt te verwijderen: een kijkoperatie of een gewone operatie. lees meer

De behandeling

Kijkoperatie

Bij de operatie maakt de arts gebruik van een videocamera en speciale instrumenten die ingebracht kunnen worden door een aantal kleine sneden in de buik. Boven het schaambeen wordt een grotere opening gemaakt om de milt door naar buiten te halen. De buikholte wordt opgeblazen met gas (CO2) om een goed zicht te verkrijgen. Dit gas kan het middenrif prikkelen. Hierdoor kunt u na de operatie gedurende enkele dagen schouderpijn kunt hebben. Dit verdwijnt vanzelf en u hoeft zich daar geen zorgen over te maken.

De gewone operatie (splenectomie)

Bij deze operatie maakt de arts een snede van 10 tot 15 centimeter lang, midden in de bovenbuik of aan de linkerkant onder de ribbenboog om langs die weg de milt te kunnen verwijderen. Met name bij een grote milt en bij acute situaties wordt hiervoor gekozen.

Na de behandeling

Na de operatie kunt u zodra u eraan toe bent gewoon eten en drinken. Na een kijkoperatie kunt u meestal na een paar dagen weer naar huis. lees meer

Na de behandeling

Na de operatie krijgt u een infuus in uw arm, zodat u genoeg vocht krijgt. Zodra u zelf genoeg kunt drinken en geem medicijnen meer krijgt via het infuus verwijderen we het infuus. Soms heeft u via uw neus een slangetje (sonde) in uw maag. Dit zorgt ervoor dat uw maag leeg blijft en voorkomt dat u gaat overgeven. Meestal kunnen we ook deze sonde snel verwijderen. Na de operatie kunt u zodra u eraan toe bent gewoon eten en drinken. Vaak krijgt u ook een wonddrain. Zodra er geen vocht meer uit de drain komt, verwijderen we deze.

Naar huis

Na een kijkoperatie kunt u meestal naar een paar dagen weer naar huis. Bij een gewone operatie moet u wat langer in het ziekenhuis blijven. Als u naar huis gaat, maken we een afspraak met u voor de controle door de arts. Als het nodig is, krijgt u vaccinaties. De hechtingen kunnen na 10 tot 12 dagen worden verwijderd.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Leven zonder milt

Als uw milt verwijderd is of niet goed werkt, dan heeft u meer risico op ernstige infecties. Deze informatie, inentingen en het gebruik van antibiotica helpen om deze infecties te voorkomen. lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 618

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Afdeling Hematologie

Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met bloedziekten. lees meer

Behandeling Milt verwijderen bij kinderen

Na een ongeval kan de milt scheuren, waardoor een levensbedreigende inwendige bloeding optreedt. Vroeger werd de milt in dit geval meteen verwijderd. Tegenwoordig proberen we om de milt zo lang mogelijk te behouden, zeker bij jonge kinderen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet