Patiëntenzorg Behandelingen Neusbijholte operatie

Wat is een neusbijholte operatie?

Met een endoscoop (ingebracht via de neusopening) kan de kno-arts bij een operatie zien waar de ontsteking zit en de problemen verhelpen. Er ontstaan geen uitwendige littekens.

Voor de behandeling

Een goede verdoving bij een operatie is belangrijk, dus ook bij een operatie aan de neusbijholte. Deze verdoving kan algeheel (narcose) of plaatselijk zijn. In beide gevallen zult u geen pijn voelen tijdens de operatie. Uw kno-arts zal met u bespreken wat in uw geval het beste is. lees meer

Voor de behandeling

Een goede verdoving bij een operatie is belangrijk, dus ook bij een operatie aan de neusbijholte. Deze verdoving kan algeheel (narcose) of plaatselijk zijn. In beide gevallen zult u geen pijn voelen tijdens de operatie. Uw kno-arts zal met u bespreken wat in uw geval het beste is.

Het kan nodig zijn dat u rond de operatie een antibioticakuur krijgt tegen infecties. Laat het uw arts tijdig weten als u overgevoelig bent voor een bepaald antibioticum.

Opnamedag

De opname vindt 1 dag vóór de operatie plaats of op de operatiedag zelf. U meldt zich op de doorgegeven tijd op de verpleegafdeling of op de Dagbehandeling Operatiekamers. Als u op dezelfde dag geopereerd wordt, komt u nuchter. Nuchter betekent dat u 6 uur voor de ingreep niet meer mag eten, tot 2 uur voor de ingreep mag u nog wel heldere dranken (water, thee en zwarte koffie), daarna mag u niets meer. Wanneer we u in dagbehandeling opereren, gaat u dezelfde dag weer naar Huis. Als we u voor de operatie opnemen op de verpleegafdeling, blijft u 1 nacht in het ziekenhuis.


De behandeling

Voor een goed zicht op het operatiegebied maakt de arts gebruik van een endoscoop: een klein buisje met een uitgebreid stelsel van lenzen, waardoor de arts nauwkeurig de inhoud van de neus kan bestuderen. lees meer

De behandeling

Als er poliepen in uw neus aanwezig zijn dan verwijdert de arts deze. Hierbij opent hij of zij de neusbijholten en maakt deze groter. De afwijkingen in de neusbijholten worden verwijderd.

Endoscopische operatie

Voor een goed zicht op het operatiegebied kan uw kno-arts gebruik maken van een modern hulpmiddel, een endoscoop: dit is een klein buisje met een uitgebreid stelsel van lenzen, waardoor de arts nauwkeurig de inhoud van de neus kan bestuderen. Kijkend door de endoscoop, die via de neusopening is ingebracht, kan de arts met speciale instrumenten de ontstoken neusbijholten open leggen. De endoscoop maakt het mogelijk om tijdens de operatie goed te zien waar de ontsteking zit en welke gebieden met rust gelaten moeten worden. Een endoscopische neusbijholte operatie gebeurt dus via de neusholte. Er ontstaan geen uitwendige littekens. 


Na de behandeling

U mag de eerste paar dagen na de operatie de neus niet snuiten. Soms kunnen oude bloedresten de neus verlaten. Dit stopt meestal vanzelf. Het is belangrijk dat u de neus goed schoonhoudt. lees meer

Na de behandeling

Na de operatie is uw neus nog niet genezen. Eigenlijk begint de genezing dan pas, omdat de ontstekingsproducten voor het eerst de neusbijholten kunnen verlaten. Uw kno-arts zal u vertellen wat u moet doen om deze reiniging te bevorderen. U mag in ieder geval de eerste paar dagen na de operatie de neus niet snuiten, omdat u dan mogelijk lucht en ontstekingsproducten buiten het zeefbeen perst. Gedurende de eerste dagen na de operatie is er een kans dat er een beetje vers bloed of wat bloederig slijm uit de neus komt. Soms kunnen zelfs oude bloedresten de neus verlaten. Dit stopt meestal vanzelf.

De tweede dag na de operatie mogen de tampons uit uw neus. Vanaf deze dag spoelt u uw neus met zout water. Dit doet u minstens 5 keer per dag. U kunt dit zoute water zelf maken door in 1 liter water 9 gram zout op te lossen.

Pijnstilling

Voordat u met ontslag gaat, bespreekt de verpleegkundige met u welke pijnstilling u thuis mag gebruiken.

Schoonhouden van uw neus

Het schoonhouden (spoelen) van de neus is zeer belangrijk. Dit kan met een keukenzoutoplossing (zelf te maken door een theelepeltje keukenzout op te lossen in een glas met lauw water dat heeft gekookt). U kunt ook van uw arts instructie krijgen, hoe u dit het beste kunt doen. Door het spoelen zal de bekleding van de holten sneller genezen.

De eerste weken na de behandeling bezoekt u regelmatig de polikliniek om uw neus schoon te laten maken. Na de operatie vormen zich namelijk korsten in uw neus die we moeten verwijderen. Doen we dit niet, dan kunnen de gemaakte openingen naar uw neusbijholten weer dichtgroeien

Kans op complicaties

Bij iedere operatie, ook een operatie aan de neusbijholten, is er sprake van risico. Er kan bijvoorbeeld een infectie optreden of een onverwachte bloeding. Daarnaast bestaat er altijd het risico van een letsel aan omgevende structuren: in dit geval de oogkas en de schedelholte. In zeldzame gevallen kan ook verminderde reuk optreden. Maar in de praktijk komen complicaties bij een operatie aan de neusbijholten weinig voor.

Te verwachten resultaat

Na de operatie merkt u meestal niet gelijk verbetering van de klachten . Vaak nemen in de eerste weken de klachten zelfs toe. Na ongeveer 4 tot 6 weken kunt u verbetering verwachten. Als u voor neuspoliepen geopereerd bent kan het zijn dat de poliepen weer terugkomen. Dit komt vaak voor. De operatie verandert namelijk niets aan de eigenschappen van uw neusslijmvlies. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat uw neusslijmvlies weer poliepen kan aanmaken. Vaak is het advies om na de operatie een neusspray te gebruiken. Hierdoor blijven de poliepen langer weg.

Uw arts zal proberen zo zorgvuldig mogelijk in te schatten, hoe groot in uw geval de kans is op afname van de klachten. Ook het risico van complicaties weegt hij hierbij mee. Het kan voorkomen dat na de operatie aan de neusbijholten de klachten niet afnemen of later weer terugkomen. Bij sommige mensen zal dan vaker endoscopische neusbijholtechirurgie plaatsvinden. Indien uitgebreide medicamenteuze therapie en herhaalde endoscopische neusbijholtechirurg geen effect hebben, kan in zeldzame gevallen radicale Denker-chirurgie een optie zijn.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Aandoeningen

  • Van een chronische ontsteking aan de neusbijholten is sprake als de ontsteking ondanks intensieve therapie niet geneest. Dit kan gepaard gaan met de vorming van neuspoliepen.

    naar de aandoening


Contact opnemen met een arts

Neem contact op met uw huisarts, de Dagbehandeling Operatiekamers of de polikliniek KNO als:
  • U overmatig nabloedt.
  • Uw temperatuur stijgt tot boven de 38 graden Celsius.
  • Als u zich zorgen maakt.

Neusspoelen

Door het spoelen van uw neus kunnen bacteriën en vuil weer afgevoerd worden. U kunt de benodigdheden voor het spoelen van uw neus aanschaffen bij de apotheek, maar u kunt het ook zelf maken. lees meer

Neusspoelen

Trilhaartjes in uw neusslijmvlies zorgen er normaal voor dat het slijmvlies vuildeeltjes opvangt. Deze vuildeeltjes worden samen met het slijm naar de achterkant van uw keel gebracht, u slikt het door en het wordt vernietigd door de zuren in uw maag. Als uw slijmvlies opzwelt werken de trilharen niet goed waardoor korstjes in uw neus ontstaan. Door het spoelen van uw neus met een zoutoplossing kunnen bacteriën en vuil weer afgevoerd worden. Door het zoute water herstelt ook de vochtigheidsgraad en vermindert de ontsteking van het slijmvlies. Hierdoor kunt u vrijer ademhalen.

Benodigdheden

De materialen voor het spoelen van uw neus kunt u bij uw eigen apotheek halen:
• NaCl 0,9% spoelvloeistof (op kamertemperatuur).
• Een spuit van 10 ml (een injectiespuit zonder naald).

U kunt ook zelf zoutoplossing maken. Schaf bij de apotheek een injectiespuit zonder naald aan. U maakt de zoutoplossing door 1 liter lauwwarm water te mengen met 1 theelepeltje NEZO keukenzout. NEZO is een jodiumvrij zout. Schud het mengsel goed.

Het spoelen

Vul de spuit met 10 ml spoelvloeistof/zoutoplossing en zet de spuit in één van uw neusgaten. Richt de spuit evenwijdig aan uw neusrug, richting uw oog. Maak de spuit met kracht leeg. De vloeistof voelt u achter in uw keel. Dit kunt u uitspugen. Herhaal dit 2 keer voor elk neusgat. Hierna spoelt u uw neus nogmaals, maar dan richt u de spuit horizontaal. Voer deze handeling 2 keer uit voor ieder neusgat.

Bijzonderheden

  • Na het spoelen mag u uw neus voorzichtig snuiten.
  • Spoel uw neus 4  keer per dag, tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken.

Contact

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682 naar Plein A2 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 naar Plein A2 Oost

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet