Patiëntenzorg Behandelingen Niertransplantatie

Over een nier­transplantatie

Een niertransplantatie is een operatie waarbij we een donornier onderin uw buik plaatsen en deze verbinden met de bloedvaten in uw bekken en met uw blaas. De transplantaatnier kan afkomstig zijn van een levende donor of een overleden donor.

Contact (024) 361 47 61

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw volgende afspraak? U kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. lees meer

Contact (024) 361 47 61

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw volgende afspraak? U kunt op de verschillende manieren contact met ons opnemen. 

Dringende medische problemen

  • Op werkdagen tussen 8.30-12.00 en tussen 13.00-16.30 uur kunt u contact opnemen met het secretariaat Nierziekten: T (024) 361 47 61. De secretaresse verbindt u door met uw arts, zijn/haar supervisor, of de dienstdoende nefroloog. 
  • Buiten deze uren kunt contact opnemen met de dienstdoende nefroloog via het centrale nummer: (024)361 11 11.

Niet dringende medische vragen

  • Als u gebruik maakt van mijnRadboud kunt u niet-dringende vragen ook via mijnRadboud stellen.
  • Op werkdagen tussen 8.30-12.00 uur en tussen 13.00 en 16.30 uur kunt u contact opnemen met het secretariaat Nierziekten: T (024) 361 47 61. De secretaresse maakt een telefonische afspraak of geeft uw vraag door aan uw arts, verpleegkundige of aan de supervisor daarvan (uw hoofdbehandelaar). Een van hen belt u binnen 3 werkdagen terug. 

Afspraken verzetten

Voor het verzetten van afspraken neem contact op met het secretariaat nierziekten. T (024) 361 47 61.

 

Email: secretariaat.nier@radboudumc.nl


Nieren

De meeste mensen worden met 2 nieren geboren. Als de nieren niet goed werken, heeft u nierfunctievervangende therapie nodig. Bijvoorbeeld dialyse of een niertransplantatie. lees meer

Nieren

De meeste mensen worden met 2 nieren geboren. Dit zijn boonvormige organen die aan de achterkant van uw lichaam liggen, boven uw middel, aan weerszijden van de wervelkolom. Het bovenste deel van de nieren ligt onder uw ribben, waardoor de nieren redelijk beschermd worden tegen beschadigingen van buitenaf. Een nier is ongeveer 10-15 cm lang en weegt zo’n 160 gram.

Functie van de nieren

De 3 belangrijkste functies van de nieren zijn:
  • verwijderen van afvalstoffen
  • regelen van de vochtbalans
  • produceren van hormonen (voor het regelen van de bloeddruk, de aanmaak van rode bloedcellen en het op peil houden van het kalkgehalte in het lichaam en de aanmaak van botweefsel)
Als de nieren niet goed werken, heeft u nierfunctievervangende therapie nodig. Bijvoorbeeld dialyse of een niertransplantatie.

De behandeling Niertransplantatie bij volwassenen

Op basis van landelijk vastgelegde criteria wordt gekeken of u in aanmerking komt voor een niertransplantatie. De transplantaatnier kan afkomstig zijn van een levende of overleden donor.

lees meer

Afdeling Nierziekten

De afdeling Nierziekten onderzoekt en behandelt patiënten met nieraandoeningen. Omdat herstel van de nierfunctie vaak niet mogelijk is, richten onze artsen zich met name op het bieden van een nierfunctievervangende behandeling.

lees meer

Behandeling Niertransplantatie bij kinderen

Tijdens een operatie transplanteren we een donornier bij uw kind. De verwachting is dat deze donornier gaat werken zoals een gezonde nier.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet