Over een ooroperatie

Een gaatje (perforatie) in het dunne trommelvlies kunnen we operatief herstellen door myringoplastiek: sluiting van een gat in het trommelvlies.

Contact

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Na de behandeling

Het is niet mogelijk het nieuwe trommelvliesje te hechten; de kno-arts plakt het vliesje vast. Daarom is het voor u van belang na de operatie niet uw neus te snuiten. Anders bestaat het risico dat u het nieuwe vliesje los blaast.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Leefregels

Na de operatie moet u rekening houden met een aantal leefregels. Er mag bijvoorbeeld 6 weken geen water in uw oor komen.
 • Vermijd drukverhogende momenten in de eerste 4 weken. Neem contact op met uw arts als u last krijgt van acute duizeligheidsklachten, een loopoor, oorsuizen, koorts, pijn of zwelling.

  lees meer


  Na een ketenreconstructie

  • Na 1 week verwijdert de verpleegkundige op de polikliniek KNO de tampon, het gaas en eventuele (niet oplosbare) hechtingen.
  • Uw binnenoor mag 6 weken niet nat worden. Plaats daarom tijdens het douchen de douchekop onder uw hals. Was uw haren aan de wastafel met een bekertje op uw geopereerde oor. Vraag iemand u hierbij te helpen.
  • Vermijd drukverhogende momenten in de eerste 4 weken. Vliegen, tillen, bergsport en niezen verhogen de druk op uw oor, probeer dit te voorkomen. Als u verkouden bent haal dan voorzichtig uw neus op. Als u moet niezen, nies met uw mond open. Snuit uw neus liever niet. Als dit toch nodig is, snuit uw neus dan zonder uw neusgaten dicht te houden. 
  • Na 1 of 2 weken kunt u weer gaan werken. Bij de eerste controle bespreekt de verpleegkundige dit met u.
  • Neem contact op met uw arts als u last krijgt van acute duizeligheidsklachten, een loopoor, oorsuizen, koorts, pijn of zwelling.
  • Gebruik geen watten of oordoppen in uw geopereerde oor.
  Na 6 weken komt u op controle bij uw KNO arts.

 • Na een trommelvliessluiting

  • Bij de eerste controle verwijdert de verpleegkundige het tampongaas en eventueel niet oplosbare hechtingen. In overleg kunt u het tampongaas ook zelf thuis verwijderen. Dit wordt met u besproken na de operatie.
  • Uw binnenoor mag 6 weken niet nat worden. Plaats daarom tijdens het douchen de douchekop onder uw hals. Was uw haren aan de wastafel met een bekertje op het geopereerde oor. Vraag iemand u hierbij te helpen.
  • Vermijd drukverhogende momenten in de eerste 2 tot 4 weken. Vliegen, tillen, bergsport en niezen verhogen de druk op uw oor, probeer dit te voorkomen. Als u moet niezen, nies dan met uw mond open. Als u verkouden bent haal dan voorzichtig uw neus op. Snuit uw neus liever niet. Als dit toch nodig is, snuit uw neus dan zonder uw neusgaten dicht te houden. 
  • Na ongeveer 1 week kunt u weer gaan werken. Dit bespreekt de verpleegkundige met u bij uw eerste controlebezoek op polikliniek KNO.
  • Neem contact op met uw arts als u last krijgt van acute duizeligheids klachten, een loopoor, oorsuizen, koorts, pijn of zwelling.
  Na 6 weken komt u op controle bij uw KNO arts.

Behandeling Trommelvlies­sluiting of keten­reconstructie

Bij een trommelvliessluiting, sluit de arts het gaatje in uw trommelvlies met bindweefsel of kraakbeen. Bij een ketenreconstructie plaatst de arts een nieuw gehoorbeetje van kunststof of titanium in uw oor. lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682 naar Plein A2 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 naar Plein A2 Oost

Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiƫntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet