Behandeling Ooroperatie


Over een ooroperatie

Een gaatje (perforatie) in het dunne trommelvlies kunnen we operatief herstellen door myringoplastiek: sluiting van een gat in het trommelvlies.


De behandeling Wat kunt u verwachten?

Als er een gaatje in het dunne trommelvlies is ontstaan, is er minder om het geluid op te vangen. Zo ontstaat gehoorverlies. Myringoplastiek is de sluiting van een gat in het trommelvlies.

lees meer

De behandeling Wat kunt u verwachten?

Gehoorverbeterende (reconstructieve) ooroperatie

Trommelvliessluiting (myringoplastiek) is: sluiting van een gat in het trommelvlies. Als er een gaatje (perforatie) in het dunne trommelvlies is ontstaan, is er minder trommelvlies over om het geluid op  te vangen. Zo ontstaat gehoorverlies. Ook kan bij een gaatje in het trommelvlies zwem-, bad- of douchewater direct in het middenoor lopen en daar een ontsteking veroorzaken. De reden om een perforatie te laten sluiten kan dus zowel de klacht van het gehoorverlies zijn als de wens weer onbekommerd te kunnen baden en zwemmen.

Operatietechniek

De kno-arts kan via de gehoorgang of achter de oorschelp langs het trommelvlies benaderen, waarna hij onder microscopisch zicht het gat sluit. Veelal zal de arts hierbij gebruik maken van uw eigen weefsel. Dit kan fascie (het peeslaagje om elke spier) zijn van een spier boven of achter de oorschelp of kraakbeenvlies uit de oorschelp. Sommige kno-artsen gebruiken kunstofmateriaal.

Slagingskans

De kansen op een succesvolle sluiting zijn over het algemeen goed te noemen. De kno-arts bespreekt de slagingskans vooraf met u.
 

Na de behandeling

Het is niet mogelijk het nieuwe trommelvliesje te hechten; de kno-arts plakt het vliesje vast. Daarom is het voor u van belang na de operatie niet uw neus te snuiten. Anders bestaat het risico dat u het nieuwe vliesje los blaast.


Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Informatie­folders ooroperatie

  • In overleg met uw arts bent u geopereerd aan uw het oor. In deze folder vindt u informatie over leefregels na de operatie. bekijk het pdf-bestand


Contact

Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde
(024) 361 35 06


Naar uw afspraak

Ingang: Ingang West
Route: 383

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 15
Ga naar binnen bij: Ingang West
Volg route 383

Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer
inloggen