Over de behandeling

Een oorschelpreconstructie is een kunstoor gemaakt van kraakbeen uit uw eigen ribben. Oorschelpreconstructie wordt gebruikt voor mensen waarbij de oorschelpen ontbreken door een onvolledige aanleg (microtie) of een ongeval. Omdat de oorschelp gemaakt wordt van eigen lichaamsmateriaal spreken we van autologe oorschelpreconstructie.

Hoe wordt een autologe oorschelp gemaakt?

Met kraakbeen uit uw eigen rib maken we een oormodel dat lijkt op uw eigen oorschelp of, als u aan beide kanten geen oorschelp (meer) hebt, op een standaard model. Vervolgens brengen we dit model operatief onder uw huid aan. In een tweede operatie zorgen we dat de oorschelp die dan nog volledig onder de huid zit, iets van uw hoofd af komt te staan, zoals bij een echt oor. Soms is nog een derde operatie nodig, bijvoorbeeld als er er aanvullend nog kleine correcties nodig zijn.
Een reconstructie met eigen ribkraakbeen is mogelijk voor volwassenen en voor kinderen vanaf 10 jaar.. Een oorschelpreconstructie kan een leven lang meegaan. 

 
Patiƫntenzorg Behandelingen Oorschelp-reconstructie

Over de behandeling

Een oorschelpreconstructie is een kunstoor gemaakt van kraakbeen uit uw eigen ribben. lees meer

Operatie

De eerste operatie voor een oorschelpreconstructie gebeurt onder algehele narcose en duurt ongeveer 6 uur. Tussen de eerste operatie en de vervolgoperaties zit minimaal een half jaar.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Afspraak

Voor een afspraak op het Nijmeegs Oorschelpspreekuur, kunt u contact opnemen met de polikliniek Keel-Neus-Oorheelkunde. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Contact

Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde

(024) 361 35 06

Hearing & Implants

U kunt bij Hearing & Implants terecht wanneer een normaal hoortoestel u niet meer voldoende spraakverstaan oplevert. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet